Τα μυστικά της εμπνευσμένης ηγεσίας σε δύσκολους καιρούς και η προετοιμασία για την «επόμενη ημέρα» είναι τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν το Ελληνικό Συνέδριο Ηγεσίας 2011, το οποίο διοργανώνεται από την Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), στις 13 & 14 Μαΐου στο Grand Resort Lagonissi με γενικό τίτλο «Riders on the Storm: Ηγέτες πέρα και πάνω από τα δύσκολα», με τη στήριξη της Vodafone, ως Χρυσός Χορηγός. Διακεκριμένοι στοχαστές και πανεπιστημιακοί, ειδικοί σε θέματα μάνατζμεντ και ηγεσίας, καταξιωμένοι οικονομολόγοι και επιχειρηματικοί ηγέτες θα αναδείξουν τις ευκαιρίες που μπορεί να δημιουργήσει η κρίση, θα αναφερθούν στα επιχειρηματικά μοντέλα που μπορούν να οδηγήσουν μια εταιρεία μπροστά από τους ανταγωνιστές της και θα συζητήσουν πώς ο ηγέτης μπορεί να αποπνέει θετικότητα, ακόμα κι όταν όλα γύρω του είναι αρνητικά.
Στο βήμα του ηγέτη θα ανέβουν προσωπικότητες διεθνούς φήμης με σημαντική γνώση και εμπειρία στη στρατηγική διαχείριση της κρίσης και τη θετική ψυχολογία:
Ο Kemal Dervis, ο οικονομολόγος που έβγαλε την Τουρκία από την ύφεση, υποστηρίζει ότι η κρίση αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα. «Η κρίση μπορεί να κινητοποιήσει μια ολόκληρη χώρα, να οδηγήσει σε συναινετικές αποφάσεις καθώς και στην ευκολότερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», επισημαίνει ο κ. Dervis, o οποίος το κρίσιμο διάστημα 2001-2002 αναμόρφωσε την τουρκική οικονομία εφαρμόζοντας ένα σκληρό πρόγραμμα σταθεροποίησης σε συνδυασμό με ριζικές μεταρρυθμίσεις και βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές.
Με εμπειρία 30 και πλέον χρόνων ως υψηλόβαθμος αξιωματούχος παγκόσμιων οργανισμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Ο.Η.Ε., ο Kemal Dervis θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση, «εάν προχωρήσει σε γρήγορες και δραστικές μεταρρυθμίσεις και εξασφαλίσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαίτερα της ΕΕ».
Ο Robert E. Quinn, είναι γνωστός παγκοσμίως ως ο ειδικός σε θέματα θετικής ηγεσίας και αλλαγής. Ως κορυφαίος σύμβουλος μάνατζμεντ εστιάζει στο πώς ένας ηγέτης αναδεικνύεται στα δύσκολα: πώς μπορεί να δώσει σχέδιο, ελπίδα και προοπτική στους συνεργάτες του ακόμα κι όταν όλα γύρω του καταρρέουν. Υποστηρίζει ότι σε καιρό κρίσης οι επιτυχημένοι ηγέτες είναι αυτοί που επιλέγουν να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες με θετικό τρόπο, αυτοί που βλέπουν τις ευκαιρίες και δίνουν ελπίδα στους γύρω τους.
«Ζούμε σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι αλλάζουν συνεχώς», λέει ο καθηγητής του University of Michigan School of Business. «Σε καιρούς κρίσης οι άνθρωποι είναι διψασμένοι για ένα όραμα που θα τους εμπνεύσει. Σε αυτό το πλαίσιο, η κρίση αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα. Η διαδικασία αλλαγής έχει ξεκινήσει –κι ας μην βλέπουμε ακόμα θεαματικές αλλαγές».
O Nick Baylis, ψυχολόγος και λέκτορας στο University of Cambridge, μελετάει τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να ζει κανείς μια πλήρη και ευτυχισμένη ζωή και προτείνει πρακτικά βήματα που μπορούν να οδηγήσουν στην ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. «Οι CEOs πρέπει να αντλούν δύναμη από τις χαρές της προσωπικής ζωής και να μην καταφεύγουν σε λύσεις που απομακρύνουν προσωρινά τα προβλήματα», συμβουλεύει ο Δρ. Baylis.
Γνωστός με το προσωνύμιο ‘Dr FeelGood’, ο Nick Baylis υποστηρίζει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες σήμερα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσουν ως συναισθηματικοί καταλύτες για προσωπική εξέλιξη και αναμόρφωση. «Για την Ελλάδα, μια τέτοιου είδους εξέλιξη θα μπορούσε να αποτελέσει το θετικό ορόσημο μιας πολύ δύσκολης εποχής», λέει χαρακτηριστικά.
Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, καταξιωμένοι Έλληνες ομιλητές θα παρουσιάσουν χρήσιμα case studies και θα συζητήσουν με τους συνέδρους τις ιδιαιτερότητες του Ελληνικού επιχειρηματικού και οικονομικού περιβάλλοντος σε καιρό κρίσης. Ειδικότερα, ο Μάρκος Βερέμης (UPSTREAM), ο Παύλος Ευμορφίδης (COCO-MAT) και o Κωνσταντίνος Κουκούντζος (KLEEMANN) θα περιγράψουν προσωπικές εμπειρίες τους και θα αναδείξουν τρόπους με τους οποίους ο ηγέτης μπορεί να αξιοποιήσει την κρίση και να δώσει προοπτική στους συνεργάτες του. Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Θοδωρής Βάρδας, ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος και ο καθηγητής και οικονομικός σύμβουλος του Ομίλου EUROBANK EGF Γκίκας Χαρδούβελης θα ανταλλάξουν απόψεις για το «νοικοκύρεμα» των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας και θα προτείνουν στρατηγικές διαχείρισης της κρίσης από τον ιδιωτικό τομέα.
Σε ειδική ενότητα με τίτλο «View from the Top: Οι εμπειρίες της ηγεσίας», ο πρόεδρος Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλης Ράπανος θα συζητήσει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν τόσο στον τραπεζικό όσο και στον επιχειρηματικό τομέα, ώστε να εξομαλυνθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά.
Η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν οι σύντροφοι των συνέδρων, είναι αφιερωμένη στη θετική σκέψη, την αισιοδοξία και τη δημιουργικότητα σε πείσμα των δύσκολων καιρών. Εκλεκτοί Έλληνες ομιλητές όπως ο συγγραφέας Στέλιος Ράμφος, o διευθυντής του σχολείου 2ης ευκαιρίας των φυλακών Ελαιώνα Κλήμης Πυρουνάκης, ο δημοσιογράφος & συνιδρυτής των Atenistas Δημήτρης Ρηγόπουλος και ο Νίκος Βουλγαρόπουλος από το περιοδικό «Αναπηρία Τώρα», θα αναδείξουν τη θετική σημασία της αλλαγής σε καιρό κρίσης και θα προτείνουν τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντεπεξέλθουμε καλύτερα στις αντιξοότητες.
Αναλυτικότερες πληροφορίες για το Συνέδριο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ΕΑΣΕ: www.ease.gr