Ο Σοφός δεν μπορεί να είναι παράλληλα Επιχειρηματίας ή και Μάνατζερ ή
έστω μικρός Επιχειρηματίας ή Μάνατζερ ή μάχιμος Ελεύθερος Επαγγελματίας.
Δεν μπορεί να είναι και Σοφός, γιατί σε κλάσματα του δευτερολέπτου θα έχει απορροφηθεί αστραπιαία από το σίφουνα των καταιγίδων της Αντιπαράθεσης και του Ανταγωνισμού της Επιχειρηματικής Δράσης, που στροβιλίζονται στην Αγορά σε μόνιμη βάση!
Θα τον φάνε για Breakfast, που λένε οι Άγγλοι!
Παραφράσαμε λίγο τον Ινδό φιλόσοφο Osho, που περιγράφει τη «Στάση και τη Συμπεριφορά» του «Σοφού» με τον εξής τρόπο (σημειώνουμε ότι ο Oshο ήταν λάτρης του δικού μας Ηράκλειτου, τον οποίο ο Αριστοτέλης… σνόμπαρε!):
Ο «Σοφός» ή ο «Πνευματικός» Άνθρωπος δεν έχει… «Εγώ».
Γι’ αυτό δεν προσπαθεί να «Προβάλλει»… τίποτα!
Δεν είναι αυτός ο «Σκοπός» της Ζωής» του!
Δεν Αντιδικεί με τη «Φύση»!
Δεν Αντιδικεί με τους «Ανθρώπους»!
Υπάρχει όπως «Είναι» και έχει «Αυτοαποδεχτεί» τον Εαυτό του όπως είναι σήμερα. Έχει φτάσει στην Κορυφή της Πυραμίδας του (Abraham Maslow).
Θα εκπλαγείτε να μάθετε ότι οι πολλοί «Σοφοί» ή «Πνευματικοί» Άνθρωποι δεν υπάρχουν μόνο στα Μοναστήρια της Ελλάδας (σίγουρα δεν αναφερόμαστε στο παράδειγμα του… Εφραίμ) ή στα αντίστοιχα του Θιβέτ, στις Συναγωγές των Εβραίων ή στα τζαμιά της Μέκκας. Υπάρχουν και ανάμεσά μας, αλλά δεν τους διακρίνουμε.
Μπορεί να είναι Ταξιτζήδες, Μάνατζερ, Σερβιτόροι ή Μεγαλοπαράγοντες! Υπάρχουν ελάχιστοι, όπως είναι ο Warren Buffet ή o Bill Gates, και άλλοι που δεν τους γνωρίζουμε, γιατί ακριβώς οι ίδιοι δε θέλουν να τους γνωρίζουμε!
Σκοπός του «Σοφού» ή του «Πνευματικού» ανθρώπου είναι να δεχτεί το ρόλο της «Μονάδας» του. O Osho το λέει: «Μέρος».
Η «Μονάδα» είναι «Ένα μόνο Κύτταρο» από τα Δισεκατομμύρια που αποτελούν το Σώμα» του «Όλου».
Είναι ένας «Κόκκος» Σκόνης από τα Δισεκατομμύρια των «Κόκκων» της «Αστρόσκονης» που υπάρχει στο Γαλαξία μας, από την οποία δημιουργούνται οι Άνθρωποι!
Ως «Μονάδα», επομένως, μέρος ενός «Συνόλου», δεν μπορώ να ξεχωρίσω και να επιβληθώ επί του «Συνόλου»!
Ο παρεξηγημένος Ηράκλειτος το είπε με τον εξής τρόπο:
«Είμεν τε και ουκ Είμεν» – Είμαι και δεν Είμαι!
Όταν πεθάνω, δεν θα υπάρχω!
Εξαφανίζομαι…
Είναι σαν να μην υπήρξα ποτέ…
Πόσα τρισεκατομμύρια Άνθρωποι ήρθαν και έφυγαν από τη Ζωή τα τελευταία πέντε εκατομμύρια χρόνια, μόνο!
Οι «Μονάδες» είναι σαν να μην υπήρξαν ποτέ…
Πρόκειται για μια σταθερή Διαδικασία Νέας Παραγωγής «Ύλης (Σάρκα) με Ενέργεια», που υπάγεται στον Κύκλο της Ζωής.
Γι’ αυτόν το λόγο κάθε 100 χρόνια ολόκληρος ο πληθυσμός του Πλανήτη Ανανεώνεται! Δε μένει κανένας ο ίδιος!
Αν επιλέξω επομένως να παραιτηθώ από τον Κύκλο της Ζωής (από την ικανοποίηση των Σαρκικών Αναγκών μου, που είναι και ο κεντρικός άξονας των 4 βασικών θρησκειών του πλανήτη) και να μπω στο χώρο της Πνευματικής Ζωής, ως «Σοφός» ή «Πνευματικός Άνθρωπος» πρέπει να «Αφήνομαι» να γίνομαι «Σκιά», λέει ο Osho!
Να Πηγαίνω όπου πάει η «Φύση» (δέχομαι τη γήρανση και απολαμβάνω όλη τη διάρκεια της Ζωής μου) «σαν το σύννεφο που το κυλάει ο άνεμος»…
Πάω όπου Πάει ο άνεμος…
Δηλαδή μου αρκεί και με ικανοποιεί το γεγονός και μόνο που «Υπάρχω» – Που «Αναπνέω»!
Δεν υπάρχει Στόχος, Σταθερός, Αμετακίνητος. Αν Αφεθείς στη Φύση, όπου πάει αυτή, εκεί θα βρεις τη… Μακαριότητα.
Ο Στόχος είναι… Παντού!
Άνοιξέ του την Πόρτα!
Όπως καταλαβαίνετε, σεβαστοί αναγνώστες, αυτή η «Επιλογή Ζωής» του κάθε Ανθρώπου που μεγάλωσε στη Σύγχρονη Κοινωνία της Δύσης δεν είναι Εφικτή για πολλούς ευνόητους λόγους:
Ο πρώτος και ο πιο Ισχυρός Λόγος και το Κίνητρο που εντάσσουν το φιλόδοξο Άνθρωπο στον «Αγώνα της Αρένας της Επιτυχίας» είναι ο τρίτος που τοποθέτησε ο Abraham Maslow στην κλίματα της Ιεραρχίας των Ανθρώπινων Αναγκών:
Είναι η Αναγνώριση της Ύπαρξής μου.
Είναι το αντίθετο Συναίσθημα της «Απόρριψης»!
Δεν αναφερόμαστε στους φιλήσυχους Ανθρώπους που αρκούνται σε ένα σταθερό εισόδημα επιβίωσης και δεν έχουν φιλοδοξίες.
Αναφερόμαστε στους φιλόδοξους, τύπου (Α) Ανθρώπους του Greenberg, που τους σχολιάζει στο βιβλίο του «Burning Out» (Το Κάψιμο)!
Ένα είδος είναι οι περισσότεροι συνάδελφοί μας Ασφαλιστές!
Καλώς ή κακώς η συγκεκριμένη κατηγορία των Ανθρώπων μάχεται κάθε μέρα για την «Κοινωνική Αναγνώριση». Θέλουν να είναι «Κάποιοι». Να «Αναγνωρίζονται» από ένα στενό ή έναν ευρύτερο κύκλο Ανθρώπων. Αυτή είναι η «Ανάγκη της Αναγνώρισης» που μας κάνει να Ανταγωνιζόμαστε με πάθος και ένταση σε σημείο που αρκετές φορές το τίμημα να είναι η «Φθορά» ή το «Κάψιμο» των αντοχών μας, με αποτέλεσμα να φτάνουμε στο σημείο να… μην απολαμβάνουμε τα Αγαθά για τα οποία αγωνιζόμαστε και που Κερδίζουμε στο βαθμό που τα Κερδίζουμε!
Η «Φιλοσόφηση», επομένως, της Ζωής, ως χόμπι, χρειάζεται στον Αγωνιστή της «Διάκρισης και της Επιτυχίας», για να του «Ισορροπήσει» κάπως τις ασυγκράτητες «Ορμές» του, για να μπορέσει να απολαύσει λίγο τα «Αγαθά» που Κερδίζει!
Πόσες φορές πολύ πετυχημένοι Άνθρωποι που βρίσκονται τα Ηλιόλουστα Ελληνικά Σαββατοκύριακα στις πολυτελείς θαλαμηγούς τους διασχίζοντας το Αιγαίο, πλαισιωμένοι από άλλους VIP, για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η Ανάγκη τους να αισθανθούν σπουδαίοι, και μέσα στις σάχλες του ενός και του άλλου πίνουν τη μοσχομυρισμένη Don Perignon Σαμπάνια τους, μασουλώντας μια τρυφερή, ζεστή και νοστιμότατη μπουκιά από την αστακοουρά που αχνίζει ακόμη από τη σχάρα… αλλά… μέσα τους αισθάνονται… χολωμένοι και… πικραμένοι, γιατί ο ανταγωνιστής τούς πήρε τη δουλειά που επιδίωκαν ή η πιτσιρίκα με την οποία είναι ξετρελαμένοι τους παίζει στα δάχτυλα του ενός χεριού της και δεν είναι διαθέσιμη όποτε τη θέλει ή γιατί μόλις είδαν τις φωτογραφίες που τους έφερε ο ντετέκτιβ που δείχνουν τη γυναίκα τους με το φίλο της ή γιατί ο κολλητός τους «Υπουργός» τους σνόμπαρε και δεν τους ανταπέδωσε το τηλεφώνημα, ενώ εκείνοι έκαναν τη συμφωνημένη κατάθεση στο λογαριασμό της off shore…
Ο R. Alec Mackenzie στο βιβλιαράκι του «Πώς να καταπολεμήσετε το Άγχος και να Κερδίζετε δύο ώρες την Ημέρα», εκδόσεις Morax, γράφει σε ένα Κεφάλαιο για το «Κρίσιμο Σημείο» του «Άγχους» του κάθε Ανθρώπου τύπου (Α):
«Το “Άγχος” είναι φυσιολογικό. Ενεργοποιείται μόλις ο Άνθρωπος αποφασίσει να κάνει κάτι που τον ενθουσιάζει. Όπως εργάζεται για την εκπλήρωση του Στόχου του, το “Άγχος” αυξάνεται, ανάλογα με τις περιστάσεις. Όπως αυξάνεται, αυξάνεται και η Παραγωγικότητα του Ανθρώπου. Η Αδρεναλίνη και οι Ορμόνες που παράγονται μέσα στο Σύστημά του σε αυξημένες ποσότητες αυξάνουν τη Ζωτικότητα και την Ενεργητικότητά του!».
Όμως, το «Άγχος» του καθενός έχει ένα Όριο. Ο Mackenzie το ονόμασε το «Κρίσιμο Σημείο» του κάθε Ανθρώπου. Αναφέρει επίσης τους εφτά λόγους που δημιουργούν το «Άγχος»!
Όταν ο «Άνθρωπος» που δεν έχει ακόμη εντοπίσει το «Κρίσιμο Σημείο» του το προσπερνά, κουράζεται υπερβολικά, πέφτει η Ενεργητικότητά του και φυσικά πέφτει και η Παραγωγικότητά του! Σε εκείνο το Σημείο, λέει ο Mackenzie, αν το έχουμε εντοπίσει στον εαυτό μας, πρέπει να σταματήσουμε, να τα αφήσουμε όλα όπως είναι και να πάμε για… ύπνο, να κάνουμε μια βόλτα ή να αράξουμε στην πολυθρόνα μας και να χαζέψουμε καμιά εκπομπή στην τηλεόραση.
Σε αυτό το «Κρίσιμο Σημείο» ο Αγωνιστής, αν δεν σταματήσει, κάνει και τα περισσότερα λάθη της καριέρας του!
Μερικά λάθη είναι ανεπανόρθωτα και μη αναστρέψιμα, όπως είναι η Εικόνα του στο Περιβάλλον του!
Ο Robert Montgomery στο βιβλιαράκι του «Νέο Στυλ Στις Πωλήσεις» λέει:
«Ποτέ δε σου δίνεται δεύτερη Ευκαιρία να Κερδίσεις μια πρώτη χαμένη Εντύπωση»!
Και αυτό έχει εκδοθεί από τη Morax, όπως και τα τρία βιβλία-ευαγγέλιο των Ασφαλιστών του Million Dollar Round Table!
Επί του προκειμένου, όμως, όσον αφορά τη «Φιλοσόφηση της Ζωής» που χρειαζόμαστε για να «Ισορροπήσουμε» και να μην «Καούμε» πριν την ώρα μας,
ασφαλώς και δεν μπορούμε να «Αφεθούμε στη Φύση», όπως μας διδάσκει ο Osho, γιατί αυτό σημαίνει ότι «Καταρρεύσαμε».
Η διάγνωση στα αγγλικά λέγεται «Nervous Break Down», μπορούμε όμως να Παίρνουμε αρκετά Σημεία των Φιλοσόφων και να τα εφαρμόζουμε στη Ζωή μας, ώστε η «Ισορροπία» που χρειαζόμαστε μεταξύ του «Αγώνα της Επιβίωσης» και της «Γαλήνης της Σοφίας» να μας «Παρηγορεί», να μας κρατάει Δυνατούς, ώστε να απολαμβάνουμε και τα δύο, «Αγώνα και Φιλοσοφία», σε όλη τους την Έκταση!
Και την «Αναγνώριση» στο βαθμό που μας αξίζει, παραπάνω δεν πρόκειται ποτέ να έχουμε, και τη «Γαλήνη» που προσφέρει ένα βιβλίο όπως αυτό του Osho, του Mackenzie, του Montgomery, του Million Dollar Round Table ή του Ben Feldman, του μεγαλύτερου Ασφαλιστή όλων των Εποχών.
Τα 3 βιβλία Πωλήσεων του Million Dollar Round Talbe είναι μεταφρασμένα στα ελληνικά και γραμμένα από τα κορυφαία μέλη του, που είναι όλοι Στοχαστές! Το πρώτο έχει τίτλο «Πώς να βρίσκεις Πελάτες», το δεύτερο «Πώς να Πουλάς» και το τρίτο «Πώς να Κλείνεις την Πώληση»!
Στις σελίδες τους θα βρείτε όλες τις απαντήσεις των θεμάτων και των προβλημάτων που μας απασχολούν!
Θα εκπλαγείτε όταν διαβάσετε τα βιβλία που προτείνουμε, γιατί θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότεροι κορυφαίοι Ασφαλιστές και Επιχειρηματίες είναι και Στοχαστές!
Αυτό που λείπει από τον Κλάδο μας. Πολλά προβλήματα που έχουμε δε θα υπήρχαν, αν έστω και ελάχιστα είχε εισβάλει στη Ζωή μας η Φιλοσόφηση του Ιερού Θεσμού της Ασφάλισης.
Ναι, τα «Κέρδη» μπορούν να συνυπάρξουν με την «Αρετή»!