ID: Το Επικουρικό, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του Ασφαλιστικού Κλάδου, επιβαρύνει αποκλειστικά τις Κυβερνήσεις των Δύο Κομμάτων Εξουσίας των τελευταίων 37 χρόνων για δύο κυρίως λόγους, οι οποίοι τεκμηριώνονται και από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο διάστημα αυτό: Πρώτον, αποκαλύφθηκε η παντελής έλλειψη εποπτείας του Κλάδου, δηλαδή των Εταιρειών, η οποία οδηγεί, ακόμα κι ένα παιδί έξι ετών, στην υστερόβουλη σκέψη του χρηματισμού της Πολιτικής Εξουσίας. Η τελευταία, είναι γνωστό σε όλους τους Έλληνες, ότι ελέγχει ασφυκτικά εκτός από τη Διακυβέρνηση της χώρας, τη Νομοθετική και τη Δικαστική Εξουσία! Σχεδιάζει και Ψηφίζει “Νόμους-Παραγγελιά” που κατοχυρώνουν δια νόμου διάφορες Ληστείες και παράλληλα την προστατεύουν ισόβια από οποιαδήποτε Ευθύνη. Δεύτερον, όποιος δικηγόρος καθίσει και μελετήσει τη Νομοθεσία η οποία καθορίζει τον τρόπο που πρέπει να γίνονται οι ”Εκκαθαρίσεις” των Εταιρειών, θα εντοπίσει άπειρα άρθρα τα οποία, δήθεν εξυπηρετώντας το “Πνεύμα του Νόμου” περί “Κοινωνικής Δικαιοσύνης”, τεχνηέντως και χάριν μίας δήθεν Αξιοκρατικής, Αντικειμενικής και Δίκαιης κατανομής των διαθέσιμων Περιουσιακών Στοιχείων τους, αφήνουν ένα σωρό παραθυράκια, με ανεξέλεγκτα κόστη για τις έρευνες και τις αμοιβές των εμπλεκόμενων Συμβούλων-Δικηγόρων.
Σημειωτέον ότι τα έξοδα, όπως και όσα προκύψουν κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης, από τους πανάκριβους Συμβούλους και λοιπούς Δικηγόρους, τα επιλέγει και τα ρυθμίζει κατ’ αποκλειστικότητα και ανεξέλεγκτα, ο διορισμένος Επόπτης και Εκκαθαριστής. (Εννοείται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του εποπτεύοντος υπουργού). Είναι γνωστές οι… φαγωμάρες που δημιουργούνται μεταξύ των αφοσιωμένων κομματικών στελεχών για το ποιος θα πάρει τη τάδε ή τη δείνα δουλειά! Το ρίξιμο πάει σύννεφο, αφενός, αφετέρου έτσι… δοκιμάζουν και την αφοσίωση των οπαδών τους! Όταν ο Υπουργός σου σε… “ρίξει” πέντε έξι φορές και δεν βγάλεις άχνα, τότε συγκαταλέγεσαι ως ο πλέον κατάλληλος για τις μεγάλες δουλειές, γιατί θα είναι σίγουρος ότι αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και κατ’εξαίρεση, σε χώσουν μέσα για κανένα δύο μήνες, δεν θα ανοίξεις το στόμα σου να πεις κουβέντα!
Το Συμπέρασμα για το πρόβλημα του “Επικουρικού”, το οποίο δεν δείχνουν να κατανοούν οι Πολιτικοί μας, είναι ότι με τη σημερινή Νομική Δομή του, δεν πρόκειται ούτε στον αιώνα τον άπαντα να μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τη συγκεκριμένη Μερίδα της Κοινωνίας. Το “Ρύθμισαν” όπως “Ρύθμισαν” και την Οικονομία του Κράτους, με αποτέλεσμα να την γκρεμίσουν ανεπανόρθωτα.
Θα πείτε, ρύθμισαν τίποτα που να Λειτουργεί με Αποτελεσματικό Τρόπο για να ρυθμίσουν και το Επικουρικό;
Όταν από τις 57 Εταιρείες που έκλεισαν, μόνον οι… 5 ολοκλήρωσαν τις Εκκαθαρίσεις τους σε διάστημα 20 χρόνων, ακριβώς λόγω, των εκ προθέσεως νόμιμων καθυστερήσεων των διαδικασιών, πώς στην ευχή θα μπορέσει να λειτουργήσει το…Επικουρικό με τις εκκαθαρίσεις των υπολοίπων 52 Εταιρειών, συν αυτών που θα προκύψουν μέχρι του χρόνου; Σκέτη απελπισία!
Είχε απόλυτο δίκιο ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Γ. Κώτσαλος όταν χαρακτήρισε “άλυτο” το θέμα του Επικουρικού με το άνοιγμα των 700 εκ. ευρώ, στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε η ΕΑΕΕ. Επιβάλλεται να ξαναξεκινήσει η διαβούλευση τόνισε, γιατί «έχουμε φτάσει στο απροχώρητο». Ενώ το Επικουρικό δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίζει ατυχήματα από ανασφάλιστα οχήματα, το 95% του ανοίγματος των υποχρεώσεών του οφείλεται σε εταιρείες που για διάφορους λόγους έκλεισαν!
Επι του παρόντος, υπολειτουργεί! Το χρονοδιάγραμμα που ισχύει για Αποζημιώσεις λειτουργεί σε ορίζοντα τριετίας.
Το θέμα πρέπει να λυθεί βάσει ενός Νέου Νομοσχεδίου που σίγουρα δεν θα πρέπει να είναι… Ελληνικό! Έχουν πάμπολα παραδείγματα Αμερικάνικων και Ευρωπαϊκών Επικουρικών που λειτουργούν με επιτυχία, για να αντιγράψουν το καλύτερο.
Πρώτα από όλα, η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να βρει πόρους για το έλλειμμα των 700 εκ. ευρώ και να τους βρει γρήγορα! Όταν βρίσκει δις για να καλύψει τις απατεωνιές της, μπορεί να βρει να καλύψει και αποζημιώσεις άτυχων και απροστάτευτων πελατών από εταιρείες, στις οποίες οι ίδιοι οι Κυβερνώντες επέτρεψαν να λειτουργούν παράνομα και χωρίς ίχνος αποθεμάτων. Ποιός εξέδιδε τα Πιστοποιητικά Φερεγγυότητας κύριε Υπουργέ;
Αναλάβετε και μια φορά τις τεράστιες Ευθύνες σας σε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργήσατε αποκλειστικά εσείς! Είναι αίσχος ο τρόπος με τον οποίο αποσύρατε το νομοσχέδιο για τις αποζημιώσεις ψυχικής οδύνης από τη Βουλή τη τελευταία στιγμή, μη τυχόν και δυσαρεστήσετε τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας! Αυτό δεν κάνατε κύριε Βενιζέλο μια ζωή; Να υποχωρείτε άτακτα στις πιέσεις των οργανωμένων ομάδων του πληθυσμού, χωρίς να δίνετε τη μάχη σας, έστω για τα μάτια του κόσμου υπέρ των άμοιρων λοιπών Πολιτών!
Η μείωση του ελλείμματος είναι μονόδρομος. Αυτή τη στιγμή είναι μη διαχειρίσιμο με κινδύνους σοβαρότατης διόγκωσης. Είναι κρίμα, να έχουμε ένα Επικουρικό Ταμείο πολύ πλουσιότερο σε παροχές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, και να μην μπορούμε να το υποστηρίξουμε!
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης της ΕΑΕΕ, ειπώθηκαν και άλλα πολύ ενδιαφέρονται στοιχεία που είναι άγνωστα στο ευρύτερο κοινό και αποδεικνύουν το μέγεθος της…”δημοκρατίας της μπανανίας” που ισχύει στη χώρα μας. Γνωρίζατε ότι τα στρατιωτικά οχήματα, αλλά και τα αυτοκίνητα των Υπουργών και άλλων υψηλόβαθμων φορέων, δεν ασφαλίζονται; Συνολικά τα οχήματα που με απόφαση νόμου παραμένουν ανασφάλιστα είναι γύρω στο 1, 5 εκατομμύριο, δηλαδή το 30% του του συνόλου των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν.
Στο θέμα με τις ανεξέλεγκτες αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη, η ΕΑΕΕ ήταν καταιγιστική. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Αντιπροέδρου της Ergo Θεόδωρου Κοκκάλα: «Η γυναίκα μου, (σ.σ. η σύζυγος του κ. Κοκκάλα είναι γερμανίδα), αν «σκοτωθώ» εδώ θα λάβει αποζημίωση 500.000 ευρώ, ενώ αν «σκοτωθώ» στη Γερμανία, θα λάβει 2.500 ευρώ! Ποιος καθορίζει άραγε πόσο αποτιμάται μια «ψυχική οδύνη;» αναρωτήθηκε εύλογα.
Γιατί η ψυχική οδύνη σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη είναι ελεγχόμενη και εδώ τρέχει ανεξέλεγκτα με 400%; αναρωτήθηκε εύλογα και ο Δημήτρης Ζορμπάς, καταλήγοντας: «εμείς εδώ πονάμε περισσότερο;». Ο ίδιος δήλωσε ότι κάθε μέρα δέχεται και απο μία ανώνυμη καταγγελία όπου ο «ένας» κατηγορεί τον «άλλον», φυσικό επόμενο όπως είπε, όταν δεν υπάρχει «αντικειμενικοποίηση» των αποζημιώσεων όπως στο εξωτερικό και ευνοούνται τα φαινόμενα καταχρήσεων.
Οι εκπρόσωποι της ΕΑΕΕ πάντως έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση με το δικηγορικό σώμα. Η κάθε επαγγελματική ομάδα έχει όλο το δικαίωμα να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της. Και εμείς, ως κλάδος, αυτό κάνουμε. Το Πρόβλημα υπάρχει στην Ανεπάρκεια της Πολιτείας να ανταποκριθεί στα λεπτά αυτά θέματα έχοντας ως επίκεντρο το συμφέρον κοινωνικού συνόλου και όχι το συμφέρον συγκεκριμένων οργανωμένων ομάδων της κοινωνίας.
Για να δούμε, ο… “πολύς” Βενιζέλος θα τολμήσει να πατήσει πόδι να έχουμε να λέμε και μια καλή κουβέρτα υπερ του; Να το δούμε και να μη το πιστέψουμε…