Κοινή βάση λειτουργίας αναμένεται να παρέχει στις Ευρωπαϊκές Ασφαλιστικές, η νέα Οδηγία Solvency II, όσον αφορά και τον Ποιοτικό αλλά και τον Ποσοτικό Υπολογισμό της Φερεγγυότητάς τους, ενώ παράλληλα θα τους παρέχει τη δυνατότητα αναγνώρισης των δικών τους Εσωτερικών Μοντέλων Διαχείρισης των Ασφαλιστικών και Χρηματοοικονομικών Κινδύνων και των Μεθόδων τους, για τη Διασπορά και Μείωση των Κινδύνων αυτών μέσω άλλων Μεθόδων (Αντασφάλιση – Επενδύσεις).
Οι ποσοτικές Προδιαγραφές του Solvency II (Πρώτος Πυλώνας) αφορούν:
Υπολογισμό Εγγυητικού Κεφαλαίου, Τεχνικών Προβλέψεων, Κεφαλαιακών Απαιτήσεων
Αποτίμηση Στοιχείων Ενεργητικού- Παθητικού ( Αssets Liabilities Management – ALM)
Kαθορισμό των Κινδύνων προς Αξιολόγηση, Παράμετροι Κινδύνων και Τρόποι Επιμέτρησής τους (Εσωτερικά Μοντέλα Risk Management)
Tύπο Υπολογισμού του Ελάχιστου Επιθυμητού Κεφαλαίου που πρέπει να διατηρεί μια Ασφαλιστική Εταιρία για να διασφαλίζει τη Φερεγγυότητά της (MCR).
Οι Ποιοτικές Προδιαγραφές (Δεύτερος Πυλώνας) Αφορούν:
Καθορισμό των Αρχών Εσωτερικού Ελέγχου πάνω στις οποίες θα βασίζεται η Αξιολόγηση και η Διαχείριση του Ασφαλιστικού Κινδύνου (governance).
Ανασκόπηση της Εποπτικής Διαδικασίας Ελέγχου των Εσωτερικών Μοντέλων και Συνολικού Ελέγχου της Εταιρικής Φερεγγυότητας.
Η Εφαρμογή (Τρίτος Πυλώνας) αφορά:
Τρέχουσες Απαιτήσεις Δημοσίευσης και Παρουσίασης σύμφωνα με τις Κρατικές Διατάξεις σε συνδυασμό με τα IAS και τα IFRS.
Mελλοντικές Απαιτήσεις Δημοσίευσης και Παρουσίασης σύμφωνα με την Εξέλιξη της Β’ Φάσης του IFRS7 και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Το Solvency II έχει σαν βασικούς στόχους τους ακόλουθους:
Την Προστασία των Ευρωπαίων πολιτών-κατόχων Ασφαλιστήρια Συμβόλαια
Την Θέσπιση Υπολογισμού του Περιθωρίου Φερεγγυότητας με Μέθοδο η οποία θα είναι προσαρμοσμένη σύμφωνα με τους πραγματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Ασφαλιστικές Εταιρίες.
Την αποφυγή της πολυπλοκότητας στον υπολογισμό του Περιθωρίου Φερεγγυότητας
Την προσαρμογή του Περιθωρίου Φερεγγυότητας σύμφωνα με τις Αυξανόμενες Ανάγκες και Εξελίξεις της Ασφαλιστικής Αγοράς.
Την αποφυγή Υπερ-Κεφαλαιοποίησης
Οι Επιπτώσεις του Solvency II για τις Μικρές Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις
Ο CEA υποστηρίζει την αναλογία των Απαιτήσεων του νέου Πλαισίου με το Μέγεθος των Επιχειρήσεων. Τελικά όμως τα νέο Πλαίσιο θα παραμείνει προσανατολισμένο προς την Διαχείριση Κινδύνων. Δηλαδή, αυτό που θα καθορίζει τη μελλοντική Αξιολόγηση της Φερεγγυότητας μιας Εταιρίας από την Εποπτική Αρχή θα είναι το Προφίλ Κινδύνου της και όχι το Μέγεθός της. Η δέσμευση αυτή ενδυναμώθηκε και από τις απαντήσεις σε σχετική έρευνα Αξιολόγησης του CEA σε Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, καθώς και σε Αντασφαλιστές, Mutual Insurers και Εταιρίες joined-stock.