Την αντίθεσή της στη σύσταση και λειτουργία Τειρεσία για τους Διαμεσολαβούντες στην ασφαλιστική αγορά εκφράζει η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ), επισημαίνοντας ότι η θέσπιση του φορέα αντίκειται στο νόμο 2472/1997 περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η ΕΑΔΕ, η οποία εκπροσωπεί την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ), το Σύνδεσμο Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Συμβούλων (ΠΣΑΣ), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων (ΠΣΣΑΣ) και το Σύνδεσμο Συνεργαζόμενων με μεσίτες Lloyd’s στην Ελλάδα, τονίζει ότι η σύσταση του Τειρεσία για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές δεν εξυπηρετεί την ενίσχυση της πίστης και την εξυγίανση των συναλλαγών, ενώ υπογραμμίζει πως η δημιουργία του φορέα θα αποτελέσει Ελληνική πρωτοτυπία, καθότι σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν υφίσταται ανάλογο αρχείο.
Σε επιστολή της προς την Τράπεζα της Ελλάδος η ΕΑΔΕ υπογραμμίζει ότι, ανεξάρτητα από τα ανωτέρω, ο επιδιωκόμενος σκοπός θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί μόνο με τη δημιουργία ενός Αρχείου για το σύνολο της Ασφαλιστικής Αγοράς, δηλαδή των ασφαλιστικών εταιρειών, των διαμεσολαβούντων του κλάδου και των ασφαλισμένων.
«Το υπό επεξεργασία σχέδιο Κανονισμού δεν διασφαλίζει με κανέναν τρόπο την αντικειμενικότητα του φορέα που θα παρέχει την πληροφόρηση για την καταχώρηση στο αρχείο και την ασφαλή διασταύρωση και επιβεβαίωση των γεγονότων και στοιχείων που θα επικαλείται», τονίζει η ΕΑΔΕ, διευκρινίζοντας ότι η καταχώρηση στον ασφαλιστικό Τειρεσία θα πρέπει να προϋποθέτει τελεσίδικη απόφαση πολιτικού ή ποινικού δικαστηρίου ή εναλλακτικά πρωτόδικη δικαστική απόφαση.
Η ΕΑΔΕ προσθέτει ότι σε κάθε καταγγελία σύμβασης που αφορά κωδικούς του Κανονισμού, όπου περιγράφεται ποινικό αδίκημα, όπως υπεξαίρεση, απάτη, πλαστογραφία κ.ά. θα πρέπει η καταχώρηση στο Αρχείο του Τειρεσία να προϋποθέτει εκτός από την καταγγελία της σύμβασης και μήνυση του φορέα κατά του διαμεσολαβητή.
Αναφερόμενη στη διαδικασία που θα πρέπει να τηρείται για την εγγραφή ενός διαμεσολαβητή στον Τειρεσία, η ΕΑΔΕ επισημαίνει ότι καταρχήν ο φορέας θα πρέπει να περιγράφει με σαφή τρόπο τα γεγονότα που συνιστούν παραβατική συμπεριφορά και εν συνεχεία να κοινοποιεί στον εμπλεκόμενο την εγγραφή στον Τειρεσία, δίνοντάς του όμως πρώτα προθεσμία 90 ημερών να απαντήσει επί της ή των κατηγοριών.