Κορυφώνονται οι πιέσεις τραπεζιτών για τους όρους αύξησης κεφαλαίων αλλά και για τα φιλέτα της ΑΤΕ και του ΤΤ. Η παράταση για τις 30 Ιουνίου του περιθωρίου κοινοποίησης των οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης του 2011 από την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, θεωρούνταν δεδομένη από τραπεζικά στελέχη καθώς η προεκλογική περίοδος καθιστά αδύνατη τη λήψη αποφάσεων για το μέλλον τους. Σημειώνεται ως προς την ΑΤΕ, ότι πρόκειται για την 3η αναβολή που κερδίζει μέχρι τώρα για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ για καμία άλλη τράπεζα. Και μιας και μιλάμε για την Αγροτική, αξίζει να σημειωθεί εδώ αυτό που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, ότι δηλαδή κάποιοι εργαζόμενοι της ΑΤΕ Ασφαλιστικής υπέβαλλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης με ημερομηνία εξόδου 31/12/10, για να εκμεταλλευτούν τους παλιούς μισθούς και να πάρουν τη σύνταξη και το εφάπαξ σύμφωνα με αυτούς. Αν αυτό εξακριβωθεί πρόκειται για μέγα σκάνδαλο για το οποίο η Διοίκηση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής θα πρέπει να λογοδοτήσει.
Ως προς την ΑΤΕ bank και το ΤΤ, η τύχη τους θεωρείται ότι θα καθορίσει σε έναν βαθμό και αυτή των υπόλοιπων τραπεζών, αφού στην επόμενη φάση της ανακεφαλαιοποίησης όποια τράπεζα καταφέρει να απορροφήσει την ΑΤΕ ή το ΤΤ θα αποκτήσει – λόγω μεγέθους – πλεονεκτική θέση απέναντι στις τοποθετήσεις των νέων ιδιωτών μετόχων.Τα σενάρια περί συγχωνεύσεων φέρεται ότι θα φουντώσουν το επόμενο διάστημα, όπως και οι πιέσεις των τραπεζιτών για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης. Προς το παρόν «βολεύονται» με τα ομόλογα 18 δισ. ευρώ που δόθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες. Το μέγα ζήτημα παραμένει όμως η οριστικοποίηση των όρων, με τους οποίους οι παλαιοί μέτοχοι θα κληθούν να διαφυλάξουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα των τραπεζών.
Οι τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Eurobank), θα πρέπει μέσα σε 3 μήνες να υποβάλλουν σχέδια αναδιάρθρωσης προς το ΤΧΣ και αφού εγκριθούν από αυτό, να σταλούν για το πράσινο φως από την ΕΕ. Τα σχέδια μπορεί να περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις αλλά και μικρότερες παρεμβάσεις όπως κλείσιμο καταστημάτων ή μειώσεις απολαβών.
Όσο για τις μεγάλες κρατικές τράπεζες, για την ΑΤΕ εκκρεμεί το σχέδιο εξυγίανσης που θα πρέπει να παρουσιάσει η κυβέρνηση και εν συνεχεία ως πιθανότερη έκδοση προτείνεται η εκκαθάριση και εν συνεχεία συγχώνευση. Αναφορικά με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση και εν συνεχεία σε συγχώνευση.
Οι τραπεζίτες, διαγκωνίζονται για την επομένη των εκλογών, καθώς πέρα από τις συγχωνεύσεις θα τεθεί επί τάπητος η συμφωνία του δημοσίου με τους ιδιώτες μετόχους για τους όρους της κρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Το ζήτημα έπρεπε να λήξει στο τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση Παπαδήμου. Όμως ουδείς επιθυμούσε να έχει την ευθύνη δέσμευσης προς τους ιδιώτες μετόχους για ισχυρά ανταλλάγματα ώστε να συμμετέχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μέτοχοι ήθελαν το 40% ή και περισσότερο της συμμετοχής τους να τους δοθεί με τη μορφή ομολόγων μετατρέψιμων σε μετοχές αλλά και μακροπρόθεσμα δικαιώματα προαίρεσης που θα τους έδιναν το δικαίωμα να αποκτούν έως και 7 μετοχές για κάθε μια που θα αγόραζαν την προσεχή 5ετία.
Πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι πλέον, με το σκηνικό πιθανής εξόδου από το ευρώ και μεγάλης εκροής καταθέσεων, οι απαιτήσεις των μετόχων γίνονται πιο σκληρές.