Νέα αναβολή στην Ανακεφαλαιοποίηση. Στο τέλος Ιουλίου αναμένεται να οριστικοποιηθούν παρέα με την τρόικα τα προεδρικά Διατάγματα για την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών αλλά τα λεφτά πλέον θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα αργήσουν. Η επόμενη δόση του δανείου (31 δισ. ευρώ) αναβάλλεται για τον Σεπτέμβριο και με αυτή το ποσό που αναλογούσε για τις τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν έχουν διατεθεί με τη μορφή ομολόγων τα 18 από τα 25 δισ. ευρώ της 1ης δόσης ανακεφαλαιοποίησης από ένα συνολικό πακέτο 50 δισ. ευρώ. Έχουν καταλήξει σε 4 μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς), ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται οι αποφάσεις για τη συμμετοχή της ΑΤΕ και του ΤΤ. Τα λεφτά είναι πολλά και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πλέον ότι ήταν μεγάλο λάθος που δεν ολοκληρώθηκαν όλα τον Μάρτιο από την Κυβέρνηση Παπαδήμου, όταν το κλίμα για την Ελλάδα ήταν ακόμη «ανεκτό». Τώρα, όλα θα εξαρτηθούν από την πολιτική συναίνεση και την εφαρμογή ενός Μνημονίου που παραπαίει με μία Ευρώπη απόλυτα εχθρική προς την Ελλάδα. Εξηγούν επίσης, ότι η καθυστέρηση στην οριστικοποίηση των όρων συμμετοχής των μετόχων των τραπεζών αλλά και της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι η ρευστότητα και το κλίμα σε μία αγορά που παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη. Το θέμα πάντως της ανάληψης της ευθύνης της αποπληρωμής της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, αν θα το αναλάβουν οι Μέτοχοι των Τραπεζών ή οι φορολογούμενοι, δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί.
Μετά τις εκλογές σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ Γιώργου Προβόπουλου αναστράφηκε η έξοδος κεφαλαίων. Ωστόσο, στελέχη αναφέρουν ότι η ζημία είναι ήδη πολύ μεγάλη.
Οι επενδυτές δεν φέρονται πρόθυμοι να στρέψουν το βλέμμα στην Ελλάδα αμφισβητώντας την νέα κυβέρνηση το ίδιο σθεναρά όσο οι ευρωπαίοι εταίροι. Το ίδιο πράττει άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που ως χρηματοπιστωτικός οργανισμός που διαχειρίζεται κεφάλαια κρατών – μελών και επενδύσεις ιδιωτών φέρεται να ζητά πρόσθετες εγγυήσεις για να ρισκάρει μόχλευση δανείων προς την Ελλάδα , όπως αυτά είχαν προ μηνών σχεδιαστεί.
Οι ίδιοι αναλυτές εξηγούν ότι πλέον η χώρα εισέρχεται σε εβδομάδες λεπτών ισορροπιών και χαμηλών πτήσεων. Το καλό σενάριο είναι τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα της τρόικας χωρίς να διασπαστεί η πολιτική και κοινωνική συνοχή και οι υπουργοί Οικονομικών να εγκρίνουν το πακέτο των 31 δισ. ευρώ. Το κακό σενάριο φέρεται να περιλαμβάνει από νέα παράταση αγωνίας έως νέα εκλογική αναμέτρηση, σε ένα διεθνές περιβάλλον εξαιρετικά ρευστό.