Οι Τραπεζικές Εργασίες του Ολλανδικού Ομίλου παρουσίασαν ζημίες 1,3 δισ. ευρώ και οι Ασφαλιστικές 2 δισ. ευρώ, κυρίως από τις απώλειες του Επενδυτικού Χαρτοφυλακίου της κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2008.
Η Διοίκηση της Εταιρείας αποφάσισε να μειώσει τους αναλαμβανόμενους Κινδύνους στους τομείς που μπορεί και να μειώσει δραστικά τα έξοδά της με περικοπές από το προσωπικό της. Υπολογίζεται ότι θα απολύσει 7.000 εργαζόμενους από διάφορα μέρη του κόσμου, στοχεύοντας να εξοικονομήσει 1 δισ. ευρώ.
Χωρίς να έχουν ελεγχθεί τα στοιχεία του, ο Όμιλος θα δηλώσει ζημιές 400 εκατ. ευρώ για το 2008. Ένα δισ. ευρώ σε ζημίες θα προέλθει από την πώληση των Ασφαλιστικών εργασιών της στην Ταϊβάν και στον τερματισμό των Συνταξιοδοτικών Προγραμμάτων της στην Αργεντινή. Επίσης, οι Λιανικές Τραπεζικές Εργασίες στην Ολλανδία με τη μέθοδο του franchising παρουσίασαν ζημιές 500 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές ζημίες των Ασφαλιστικών Εργασιών για το 2008 προβλέπονται να ξεπεράσουν τα 900 εκατ. ευρώ. Το τελευταίο τρίμηνο του 2008, όταν κατέρρευσαν οι χρηματαγορές όλου του κόσμου, υπήρξε το χειρότερο τρίμηνο των τελευταίων πενήντα χρόνων! Οι ζημιές που καταγράφηκαν ήταν 3,3 δισ. ευρώ! Ζημίες 2 δισ. οφείλονται στα τοξικά ομόλογα των στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, Subprimes RMBS, Alt-A RMBS και CDOs/CLOs, 700 εκατ. ευρώ από την κάθετη πτώση του Μετοχικού Χαρτοφυλακίου της, 600 εκατ. ευρώ από τη νέα αποτίμηση της Ακίνητης περιουσίας της, προβλέψεις άλλων 600 εκατ. ευρώ για επισφαλή δάνεια και πολλά άλλα.
Η Κεφαλαιακή βάση του Ομίλου, ωστόσο, παραμένει ισχυρή και η περιουσία του στο τέλος του 2008 ήταν 28,6 δισ. ευρώ, αυξημένη από το τέλος του γ’ τριμήνου, που ήταν 25,6 δισ. ευρώ και περιελάμβανε τα Ομόλογα που εγγυήθηκε η Ολλανδική Κυβέρνηση (Tier 1 Securities). Το ποσοστό της Κεφαλαιακής Κάλυψης του Ομίλου για τις Ασφάλειες είναι 258% και η σχέση Οφειλών/Περιουσίας του 12,6% με το τέλος του 2008.
Οι Εργασίες του Ομίλου υπήρξαν ικανοποιητικές παρά τη σοβαρή Κρίση που διανύει η παγκόσμια Οικονομία, οι καταθέσεις των Πελατών αυξήθηκαν το 2008 παρά τις νομισματικές διακυμάνσεις και ισορρόπησαν κάπως τις απώλειες του δ’ τριμήνου του 2008. Οι αυξήσεις των χορηγήσεων επίσης υπήρξαν ικανοποιητικές, λαμβανομένης υπόψη της κάθετης μείωσης των εργασιών του δ’ τριμήνου. Οι Πωλήσεις των Ασφαλειών μειώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο λόγω της πτώσης της ζήτησης των Επενδυτικών Συμβολαίων.
«Φυσικά και είμαι απογοητευμένος με τα αποτελέσματά μας», δήλωσε ο νέος CEO του Ομίλου, Jan Hommen, «και είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγξουμε και να μειώσουμε όλους τους αναλαμβανόμενους Ασφαλιστικούς και Επενδυτικούς κινδύνους, όπως και τα έξοδά μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις επερχόμενες προκλήσεις. Λυπάμαι ειλικρινά για τις επιπτώσεις που εισπράττουν οι συνάδελφοί μας, ωστόσο, τα μέτρα μας είναι αναγκαστικά για να προσαρμόσουμε τον Όμιλο στο νέο Επιχειρηματικό Περιβάλλον».
Η Κυβέρνηση της Ολλανδίας συμφώνησε με τον Όμιλο ING να στηρίξει το μη ρευστοποιήσιμο Ενεργητικό του, καλύπτοντας το 80% των Στεγαστικών Ομολόγων, που χαρακτηρίζονται ως «ING Alt-A Mortgage Securities». Οι εγγυήσεις της Ολλανδικής Κυβέρνησης είναι σίγουρο ότι θα μειώσουν αισθητά τον αρνητικό αντίκτυπο των ζημιών και θα βοηθήσουν τον Όμιλο όχι μόνο να αντιμετωπίσει πιθανές μελλοντικές ζημίες, αλλά και να «σταθεί στα πόδια του». Πιο συγκεκριμένα, η Ολλανδική Κυβέρνηση δέχτηκε να εγγυηθεί τον Επενδυτικό Κίνδυνο του 80% του χαρτοφυλακίου του Ομίλου, ύψους 27,7 δισ. ευρώ για τις θυγατρικές του Ομίλου στις ΗΠΑ, ING Direct USA και ING Insurance Americas. Ένα περιθώριο, ας το πούμε, κέρδους για την Ολλανδική Κυβέρνηση της τάξης του 10% συμφωνήθηκε για να μη διαμαρτύρονται οι Ολλανδοί φορολογούμενοι!
καλα τα λεει ο νεος προεδρος ,απο την πλευρα του ,ο εργαζομενος λαος ,υπαλληλοι .,ασφαλιστες ομως τι φταινε για τα τοξικα ομολογα και τΑ ΛΟΙΠΑ.να πληρωσουν αυτοι που πραγματικα φταινε. στην ελλαδα ποιος φταιει για την καταπτωση του δικτυου ,τον αποκλεισμο και απομακρυνση ,εγκριτων,σοβαρων,κερδοφορων διευθυντων που τωρα διαπρεπουν και προσφερουν ασφαλιστρα στον ανταγωνισμο και σε αλλες εταιριες. ποιος φταιει για τις απαξιωτικες αντικαταστασεις των νοσοκομειακων με βιαιο και και εν πολλοις μη αξιοπιστο και δεοντολογικο τροπο. υπαρχει ευθυνη για την ηγετικη ομαδα των πωλησεων που θεωρει τις πωλησεις οικογενειακη υποθεση; συγγενεις πρωτου βαθμου ,ξαδελφια ,κουμπαροι απο γαμο,κουμπαροι απο βαπτισια….κλπ μην ξεχνατε τον αληστου μνμης πρωην προεδρο κλπ ευθυνες,ευθυνες ,να ΑΠΟΔΩΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΗ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΗΡΕΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ