Οι πιέσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων που διπλασιάστηκαν σε 1 χρόνο στο 18% του συνόλου σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαικής Επιτροπής αναμένεται να καθρεφτίζονται στα αποτελέσματα των τραπεζών για το β και το γ τρίμηνο που θα ανακοινωθούν σήμερα (Alpha Eurobank και Πειραιώς) και αύριο (Εθνική). Η ανησυχία εκφράστηκε τις προηγούμενες ημέρες και στν πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς η οποία αναστράφηκε χθες μετά την είδηση της αναβάθμισης της Ελλάδας από την S&P.
Οι 4 «συστημικές» όπως λέγονται τράπεζες αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των εξελλίξεων τις επόμενες εβδομάδες. Αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέσα στις γιορτές η έκθεση της ΤτΕ για την κατάστασή τους με βάση την μελέτη της Blackrock Σε αυτή θα υπολογίζονται οι ανάγκες κάλυψης της κεφαλαιακής βάσης κάθε τράπεζας, η έκθεση από «κόκκινα» δάνεια αλλά και η ζημία από το PSI,
Μπαλαντέρ αναμένεται να είναι το ΤΤ. Το μνημόνιο ορίζει με σαφήνεια ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να καταλήξει σε κάποια από τις συστημικές τράπεζες από αποσχισθεί σε «καλή» και σε «κακή» τράπεζα στο πρότυπο της ΑΤΕ.
Παράλλαα, σήμερα αναμένεται να φτάσει στη Βουλή προς κύρωση η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την απαλλαγή ευθύνης των ΔΣ των τραπεζών για την ανταλλαγή ομολόγων. Δεν αποκλείεται – αναφέρουν κυβερνητικές πηγές – να περιλαμβάνει και πρόσθετες προβλέψεις για την ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και για την δέσμευση της κυβέρνησης για επίτροπο σε κάθε τράπεζα που θα στηριχθεί από την αρχή του 2013.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν, σε άτυπη ενημέρωσή της για το μνημόνιο, παρουίασε πίνακα που δείχνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα από το 5% το 2008 έχει ανέβει στο 10% περίπου το 2011 και υπολογίζεται στο 18% στο τέλος του 2012