Στην μάχη για την απόκτηση του «καλού» κομματικού του ΤΤ πέφτουν τρεις από τις μεγάλες (συστημικές όπως λέγονται) τράπεζες που κατέθεσαν τις τελικές τους προσφορές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η Εθνική και η Eurobank (που δεν επιβεβαίωσαν επισήμως την πρόταση αλλά μόνο το ενδιαφέρον) και η Αlpha Bank (με επίσημη πρόταση). Επίσης η Τράπεζα Αττικής κοινοποίησε το ενδιαφέρον της στην ΤτΕ.
Το Deal θεωρητικά θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου και να δοθεί σε κάποια «συστημική» όπως αναφέρει το μνημόνιο. Ωστόσο δεν μπορούσαν επίσης να αποκλείσουν την τράπεζα Αττικής στο σενάριο διατήρησης μίας «κρατικής» τράπεζας ως ρυθμιστή της αγοράς από το κράτος, αλλά και ως “καταφύγιο” για άλλες μικρές τράπεζες προκειμένου να διασωθούν.
Επίσης, στελέχη της τραπεζικής αγοράς από την προηγούμενη Παρασκευή άφηναν να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει μικρή παράταση καθώς το περιθώριο είναι πολύ στενό. Αυτό όμως, πρόσθεταν προϋποθέτει έγκριση της τρόικας η οποία δεν θέλει να χαθεί άλλος χρόνος για την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.
Το deal δεν θα επηρεάσει μόνο τους συσχετισμούς των μεγάλων τραπεζών. Θέτει και το ερώτημα για την ολοκλήρωση του «γάμου» Εθνικής – Eurobank τη στιγμή που και οι δύο τράπεζες επιβεβαιώνουν (τουλάχιστο) το ενδιαφέρον τους για «γάμο» και με το ΤΤ…..
Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία. Περιλαμβάνει την αποστολή από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των προσφορών στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να κριθεί η συμβατ΄τοητα με το κοινοτι΄κο δίκαιο. Παράληλλα θα τεθούν υπόψην της τρόικας. Θα ακολουθήσει ο διαχωρισμός του ΤΤ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα στο πρότυπο της ΑΤΕ και εν συνεχεία το πωλητήριο.
Η πρώτη τράπεζα που έσπευσε να επιβεβαιώσει την προσφορά με χρηματιστηριακή ανακοίνωση ήταν η Alpha Bank. Αναφέρει ότι «επιβεβαιώνει το καταρχάς ενδιαφέρον της για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Α.Τ.Ε., δίχως, επί του παρόντος, να δύναται, εκ του νόμου και βάσει συμβατικής προβλέψεως, να παράσχει οιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία».
Η απάντηση ήρθε μετά από ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το ίδιο και η απάντηση της Attica η οποία «επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της». Διαφορετική τακτική ακολούθησε η Εθνική αναφέροντας «ότι σύμφωνα με το Ν. 3601/2007 οποιεσδήποτε σχετικές διαδικασίες (συνεπώς και η συμμετοχή σε αυτές) είναι απόρρητες και απαγορεύεται ρητά η παροχή ή δημοσίευση κάθε πληροφορίας για αυτές. Κατά τα λοιπά, και λαμβάνοντας υπόψη την προτεραιότητα της εν εξελίξει δημόσιας πρότασης της ΕΤΕ προς τους μετόχους της Τράπεζας Eurobank Ergasias, το ενδιαφέρον της Τράπεζας για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπό προϋποθέσεις, δεν έχει παύσει» προσθέτει.
Παρεμφερή γραμμή τηρεί και η Eurobank αναφέροντας ότι «η Eurobank επιβεβαιώνει ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται, υπό προϋποθέσεις, για το TT. Ωστόσο, η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση οποιασδήποτε πληροφορίας σχετικώς με το θέμα αυτό».
Εκτιμάται ότι η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η προσεχή Παρασκευή. Τότε αναμένονται οι απαντήσεις της Κομισιόν αλλά και η κατάθεση των δεσμευτικών πλέον προσφορών από τους 4 ενδιαφερόμενους.
Η έκθεση της ΤτΕ υπολογίζει ότι το ΤΤ θα χρειαστεί 3,7 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθεί. Βασικοί μέτοχοι του Τ.Τ είναι το ελληνικό δημόσιο με ποσοστό 34,40%, τα ΕΛΤΑ με 9,90%, η Eurobank με 6,075%, η Εθνική με 6,070%, ενώ το υπόλοιπο 43% το κατέχουν περίπου 70.000 μέτοχοι.