Στις έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ορειβάτη στο Πάπιγκο Ιωαννίνων συμμετείχε ελικόπτερο του ομίλου Ιντερσαλόνικα. Πρόκειται για το «ιδιωτικό ελικόπτερο» που ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης ότι χρησιμοποιήθηκε στις έρευνες. Η Ιντερσαλόνικα με ανακοίνωσή της αποκαθιστά την αλήθεια όσον αφορά το χρονικό και τον τρόπο που λήφθηκε η απόφαση και έγινε η συμμετοχή της απαντώντας ταυτόχρονα σε διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με το κόστος πτήσης και την επιβάρυνση από αυτό.
Όπως αναφέρει ο Όμιλος, το μεσημέρι της 29/1/2013 είχαν ήδη αναρτηθεί σε διάφορες Ιστοσελίδες (π.χ. epikaira.gr και inews.gr) ότι «η πτήση του στρατιωτικού ελικοπτέρου κοστολογήθηκε σε 6.000 ευρώ/ώρα πτήσης» και ότι «ζητήθηκαν 30.000 ευρώ από την οικογένεια του αγνοούμενου, που τελικά πλήρωσε η Περιφέρεια Ηπείρου»! Απίστευτα και ανατριχιαστικά, αν βέβαια αληθεύουν, όλα αυτά! Κάποιοι μάλιστα μιλούν και για «μπίζνες κρατιστών» μεταξύ των, διά του πόνου των απροστάτευτων πολιτών και φορολογούμενων!
Στις 11.20 π.μ. της 29/1/2013 το Κέντρο Επιχειρήσεων Ιντερσαλόνικα στη Θεσσαλονίκη, τηλεφωνική κλήση από συγγενικό πρόσωπο του αγνοούμενου μια καθ’ όλα ιδιωτική πρωτοβουλία, για την άμεση αποστολή του ειδικού για τις περιπτώσεις αυτές μονοκινητήριου ελικοπτέρου της AIR ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ τύπου EUROCOPTER AS 350 BA, το οποίο ως εγκεκριμένο δημόσιο αερομεταφορικό μέσο χρησιμοποιούν οι Ομάδες Διάσωσης, ειδικά και πολλές φορές εκπαιδευμένοι στις αντοχές και χρήσεις του.
Μετά το ιδιωτικό τηλεφώνημα του πολίτη από τα Γιάννενα, ενημερώθηκε άμεσα ο Πρόεδρος Μελάς Γιαννιώτης και ο Αντιπρόεδρος Κώστας Γιαννιώτης του Ομίλου, οι οποίοι σήμαναν συναγερμό του Επιτελείου Ειδικών και αφού μελετήθηκαν οι ειδικές συνθήκες ύψους πτήσεως σε 8.000 με 10.000 πόδια και εξετάσθηκε επί χάρτου το απόκρημνο του σημείου πτώσεως του ορειβάτη, σε συνδυασμό με την άγρια μορφολογία των χαραδρών του χιονισμένου εδάφους, ανατέθηκε στον έμπειρο Κυβερνήτη του ειδικών αποστολών Ελικοπτέρου αυτού, κ. Γεώργιο Μαυρουδεράκη, να αποφασίσει ο ίδιος την επείγουσα, όσο και δύσκολη, αποστολή εντοπισμού με υψηλής τεχνολογίας φορητά οπτικο-θερμικά μέσα της Ελληνικής Ομάδος Διάσωσης, διά των ιχνών και σημείου πτώσεως του άτυχου ορειβάτη επί της κορυφής «Λάπατος» του όρους Τύμφη ή Γκαμήλα, υψομέτρου 2.500 μ., όπως, όπου και όσο χρόνο, θα καθόριζαν επί τόπου οι επιβαίνοντες έμπειροι Διασώστες.
Ο Κυβερνήτης δεν δίστασε καθόλου να δηλώσει την άμεση απόφασή του για την εκτέλεση της ειδικής, δύσκολης και πρωτότυπης, τεχνικής, αποστολής αυτής. Απογειώθηκε άμεσα από Θεσσαλονίκη με επιβαίνοντα τον υπεύθυνο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) και προσγειώθηκε στον οικισμό Πάπιγκο Ζαγοροχωρίων, όπου επιβιβάσθηκαν στο ελικόπτερο τρεις Ειδικοί Διασώστες. Απογειώθηκε και πάλι και γρήγορα κατάφεραν να εντοπίσουν στην κορυφή «Λάπατος» τα ίχνη της προηγούμενης ημέρας της διαδρομής στα χιόνια των τριών αρχικά ορειβατών, μέχρι του σημείου πτώσεως του πρώτου εξ αυτών, σε σχεδόν κάθετο βάθος, ακάλυπτου από χιόνια και βραχώδους βορειοανατολικού σημείου, μετά από το οποίο και σε ελικοειδή μεγάλη κατωφέρεια υπήρχαν πολλά χιόνια ύψους πάνω από δύο μέτρα.
Για 45 λεπτά «χτενίσθηκε» μεθοδικά και με ειδικά όργανα όλη η ανώμαλη περιοχή πτώσεως και πιθανής καταλήξεως του άτυχου ορειβάτη. Έγιναν όλοι οι δυνατοί ελιγμοί και αιωρήσεις, ενώ ταυτόχρονα το στρατιωτικό ελικόπτερο «SUPER PUMA» πετούσε σε μεγάλο ύψος και οι δύο Κυβερνήτες είχαν επαφή. Επειδή ο χρόνος κυλούσε άπρακτος και σκοπός ήταν η ταχύτερη δυνατή επεξεργασία και μελέτη των στοιχείων για προγραμματισμό και εκτέλεση άλλων σχεδίων και ενεργειών, οι αρμόδιοι Διασώστες αποφάσισαν την αποχώρησή τους και επιστροφή του ελικοπτέρου στην Θεσσαλονίκη.
Μετά την επιστροφή και ενημέρωση της Διοίκησης από τον Κυβερνήτη για όσα διαδραματίστηκαν στην ειδική αποστολή και το συνολικό κόστος της πτήσης, δόθηκε εντολή επιστροφής του 25% της πληρωμής που ήδη είχε προεξοφληθεί με κατάθεση σε Τράπεζα των Ιωαννίνων και τελικά το κόστος διαμορφώθηκε περίπου στα 1.200 ευρώ/ώρα πτήσης. Κατά συνέπεια, αυτό το οικογενειακό και ιδιωτικό, αναγκαστικό κόστος το πλήρωσε εγγύτατος συγγενής.
Η Ιντερσαλόνικα τονίζει ότι συμπάσχει στον πόνο των οικείων του άτυχου ορειβάτη και διατρανώνει προς κάθε πλευρά και κατεύθυνση, να μην χάνονται άδικα ζωές Ελλήνων από έλλειψη υποδομών, ενημέρωσης και εκπαίδευσης! Επίσης, ας επιτραπεί -επιτέλους- στους έμπειρους και ικανούς Έλληνες Διασώστες να έχουν λόγο και πρωτοβουλία. Να διδάξουν την πρόληψη ατυχημάτων πρώτα και μετά να έχουν την φροντίδα διάσωσης και τα μέσα. Και επιτέλους: Ο ανθρώπινος πόνος δεν είναι ευκαιρία για «μπίζνες» και χρήμα!
Η όλη επιχείρηση συνεχίζεται πολλαπλώς προσθέτει η Ιντερσαλόνικα και με νεότερα δεδομένα, που ο Όμιλος δεν δικαιούται να ανακοινώσει.