Το πρώτο ραντεβού ήταν κλεισμένο με τη Eurobank και τα επόμενα δύο με την Πειραιώς και την Εθνική. Ο λόγος για τα Κλιμάκια της Τρόικα που είναι από την προηγούμενη Δευτέρα στην Αθήνα και σύμφωνα με πληροφορίες είδαν το «τιμ» των μακροοικονομικών προβλέψεων. Αναφέρουν ότι αντικείμενο των επισκέψεων ήταν κυρίως η άποψη των τραπεζών για την πορεία της Οικονομίας αλλά και η πρόβλεψή τους για το κατά πόσο θα υπάρξει και πότε αύξηση της χρηματοδότησης προς την πραγματική Οικονομία. Στην Ατζέντα των συναντήσεων ήταν όμως και η HSBC με άλλο αντικείμενο, την αναδιάρθρωση της Τράπεζας αλλά και τη μελλοντική της συμβολή στην Ελληνική Οικονομία.
Η Τρόικα φέρεται αποφασισμένη να μη δώσει παράταση στο πρόγραμμα Ανακεφαλαιοποίησης. Αυτό ανέφερε άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, χωρίς πάντως να σταματήσει τα δημοσιεύματα περί παράτασης της προθεσμίας που λήγει στο τέλος Απριλίου τόσο για τις μεγάλες τράπεζες που πρέπει να ολοκληρώσουν την Ανακεφαλαιοποίησή τους όσο και για τις μικρές που πρέπει έως τότε να βρουν επαρκή ιδιωτικά Κεφάλαια.
Το μνημόνιο έχει και ένα σχέδιο «Β» σημειώνει η Eurobank στο τελευταίο της Ενημερωτικό Φυλλάδιο που εκδόθηκε μία ημέρα μετά το ραντεβού με την Τρόικα: να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα έως το τέλος Ιουνίου μέσω συγχωνεύσεων και απορροφήσεων (purchase and assumption – P&A) σε Ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες ή αν δεν «βρεθούν» ενδιαφερόμενοι, με τη δημιουργία τράπεζας «γέφυρα».
Στο ίδιο κείμενο για την κάθοδο της Τρόικας σημειώνεται ότι Ελλάδα έχει ήδη εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των προαπαιτούμενων δράσεων για τη 3η αναθεώρηση του Προγράμματος (αυτή που τώρα είναι σε εξέλιξη και, ως εκ τούτου, «δεν αναμένουμε σημαντικές καθυστερήσεις στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου». Σε καλό κλίμα με λίγο πιο μεγάλα προβλήματα αναμένει ότι θα γίνει και η επόμενη 4η αξιολόγηση του Μαΐου.
Ωστόσο, «σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αναμένεται ότι η 5η και η 6η αναθεώρηση του Προγράμματος που είναι προγραμματισμένες για τον Αύγουστο 2013 και Νοέμβριο 2013 αντίστοιχα, να αποδειχθούν ιδιαίτερα απαιτητικές, όχι μόνο στη βάση των ποιοτικών και ποσοτικών τους στόχων, αλλά και γιατί, μέχρι τότε, θα έχουμε μία σαφέστερη εικόνα για το ρυθμό συρρίκνωσης του ΑΕΠ το τρέχον έτος καθώς και τη πρόοδο που έχει σημειωθεί σε κρίσιμους τομείς όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής και η εφαρμογή του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας», σημειώνει η ερευνητική ομάδα της Eurobank.