Μπορεί να έκλεισε η μεταβίβαση των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, αλλά μένουν ακόμη 2 μεγάλες άμεσες εκκρεμότητες και πολλές «ουρές» με άδηλη ακόμη έκβαση στο ζήτημα «Κύπρος». Οι δύο εκκρεμότητες είναι το ακριβές ύψος του «κουρέματος» (που κυπριακοί κύκλοι το προσδιορίζουν στο 30% ενώ άλλες πηγές το τοποθετούν αρκετά υψηλότερα) αλλά και οι περιορισμοί στην έξοδο κεφαλαίων. Τα δύο παραπάνω πεδία αποτελούν μόνο την κορυφή του «παγόβουνου» των εκκρεμοτήτων που μένουν ανοικτές μετά τη συμφωνία για τη «διάσωση» της Κύπρου. Θα πρέπει να υπογραφούν επίσης οι συμφωνίες, να ληφθούν επιπλέον μέτρα (και φορολογικά) να συνταχθούν και να υπογραφούν τα μνημόνια και να έρθει η πρώτη δόση στην αρχή Μαΐου.
Θα πρέπει επίσης να γίνει επιτυχώς η «διάλυση» της Λαϊκής, αλλά και η «διάσωση» της Κύπρου (η οποία θα επιβαρυνθεί με τα 9 δισ. ευρώ του ELA τα οποία όμως προς το παρόν θα παγώσουν) και μετά η απορρόφηση της «καλής» Λαϊκής από την Κύπρου. Και όλα αυτά χωρίς να υπάρξει «πανικός» στους καταθέτες και δίχως «ατύχημα» σε ένα πείραμα που γίνεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη… Προς το παρόν γίνεται αποτίμηση των ζημιών. Την Πέμπτη θα ανοίξουν (εκτός νέας αναβολής) οι κυπριακές τράπεζες διατηρώντας έως τότε (τουλάχιστον) και τους περιορισμούς στην εκταμίευση το πολύ 100 ευρώ ημερησίως από τα ATM.
Αποτίμηση γίνεται και στην Ελλάδα καθώς εκφράζονται φόβοι για γενίκευση του «κουρέματος» ειδικά μετά τις προχθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τις οποίες πάντως έσπευσε να … αποσύρει. Αρχικά κατέστησε σαφές ότι θα έχει συνέχεια και σε άλλα τραπεζικά συστήματα το μοντέλο «διάσωσης» των κυπριακών τραπεζών.
Εξήγησε ότι «θα ρωτάμε την προβληματική τράπεζα, μπορείτε να βρείτε μόνοι σας κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή σας; Αν όχι θα απευθυνόμαστε στους μετόχους και τους ομολογιούχους της τράπεζας. Και αν χρειάζεται και στους καταθέτες». Λίγο αργότερα και μετά το «σάλο» που προκάλεσε ανά την ΕΕ η δήλωσή του ανασκεύασε με επίσημη ανακοίνωσή του ως πρόεδρος του Eurogroup, χωρίς πάντως να «πείσει» αλλά μάλλον έχοντας ήδη εξοργίσει και φοβίσει. Αναφέρει ότι «η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση με εξαιρετικές προκλήσεις που απαιτούσαν τα bail-in μέτρα στα οποία συμφωνήσαμε χθες. Τα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής επιβάλλονται αναλόγως με την κάθε χώρα, και δεν χρησιμοποιούνται μοντέλα ή πρότυπα».
Βαρύ κλίμα στην Κύπρο
Πάντως, οικονομικοί αναλυτές κάνουν λόγο για ένα «σοκ» στην οικονομία και στην κοινωνία που ακόμη δεν έχει φανεί. Το βάθος της κρίσης που θα προκαλέσει να εξαρτηθεί αναφέρουν, και από την αντίδραση των επενδυτών.
Εκτιμάται ότι και στο καλύτερο σενάριο το πλήγμα είναι ήδη μεγάλο όχι μόνο για την Κύπρο καθώς είναι σαφές ότι δεν υπάρχει ασφάλεια καταθέσεων ειδικά σε κράτη με προβλήματα ανάλογα της Κύπρου. Γίνεται λόγος για μετακίνηση κεφαλαίων προς τον «βορά» της ΕΕ και για κίνδυνο «κουρέματος» και σε άλλες οικονομίες καθώς πλέον τα λεφτά του ευρωπαϊκού μηχανισμού στερεύουν με επιπτώσεις στη ρευστότητα και στο τραπεζικό σύστημα…
Διάγγελμα
Στο προχθεσινό του διάγγελμα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «κάναμε μια διαπραγμάτευση σε εφιαλτικές συνθήκες αλλά πετύχαμε να παραμείνουμε ζωντανοί», «πετύχαμε την αποτροπή της χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας και ότι αυτό θα συνεπαγόταν. Διασφαλίσαμε την πλήρη κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου. Με τη συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου με το υγιές μέρος της Λαϊκής Τράπεζας δημιουργείται μια ισχυρή τράπεζα ικανή να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των καταθετών και της εθνικής οικονομίας».
Ανακοίνωσε επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, με βάση τις νομοθεσίες που ψήφισε η Βουλή, θα εφαρμόσει από σήμερα «κάποια περιοριστικά μέτρα στις οικονομικές συναλλαγές. Πρόκειται για ένα πολύ προσωρινό μέτρο, το οποίο σταδιακά θα χαλαρώνει». Δεσμεύτηκε επίσης «ότι στις αμέσως επόμενες μέρες, το Υπουργικό Συμβούλιο θα διορίσει ποινικούς ανακριτές με σαφείς και διευρυμένους όρους εντολής για την αναζήτηση και την απονομή ευθυνών εκεί και όπου ανήκουν».
Δάνειο Ρωσίας
Αλλά και από τη Μόσχα υπήρξε αντίδραση. Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Anton Siluanov, ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ προς την Κύπρο ενδέχεται να ξεκινήσουν σύντομα, μετά τη συμφωνία του Eurogroup.
Παράλληλα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος του Συμβουλίου της Ευρώπης (MONEYVAL), επισημοποίησε τη συμμετοχή της στην Ομάδα που θα διερευνήσει το αν τα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εμπλέκονται σε διαδικασίες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Θα μετέχει παράλληλα με διεθνή ιδιωτικό ελεγκτικό οίκο μετά από πρόσκληση που δέχθηκε από τον πρόεδρο του Eurogroup.
Η απόφαση του Eurogroup
Στα μέτρα που έρχονται στο πλαίσιο του Μνημονίου που θα πρέπει να υπογραφεί μέσα στον Απρίλιο, περιλαμβάνεται και η αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος αλλά και της παρακράτησης φόρου επί των εισοδημάτων από κεφάλαια. Θα περιλαμβάνεται μαζί με άλλες παρεμβάσεις στα μέτρα του Μνημονίου και θα οδηγήσει σύμφωνα με την κ. Κριστίν Λαγκάρντ στην εκταμίευση της 1ης δόσης τον Μάιο μετά από συνεδρίαση του ΔΝΤ και του μηχανισμού της ΕΕ (ESM). Δηλαδή θα γίνεται ότι ακριβώς συμβαίνει πλέον και στην Ελλάδα. Θα δημιουργηθεί ακόμη και Ομάδα Δράσης για την Κύπρο.