Σε δρόμους χωριστούς συνεχίζουν η Εθνική Ασφαλιστική και η Eurolife ERB, μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από το “πάγωμα” της συμφωνίας μεταξύ της Εθνικής και της Eurobank. Από τα νέα δεδομένα, δεν δημιουργείται πρόβλημα, καθώς οι ξεχωριστές ανακεφαλαιοποιήσεις των μητρικών Τραπεζών προχωρούν, ενώ δεν τίθεται θέμα ούτε για την πλευρά της ασφάλειας των καταθέσεων. Η Συμφωνία μεταξύ Εθνικής και Eurobank, «έσκασε» με μεγάλο θόρυβο μετά την κυβερνητική αναδίπλωση προς τις προσταγές της τρόικα. Σήμερα συνεδριάζουν τα Διοικητικά Συμβούλια στις δύο τράπεζες με αντικείμενο την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Οι συνεδριάσεις ανακοινώθηκαν εχθές, λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση του «παγώματος» της συμφωνίας και στόχος είναι να αποφασιστεί η σύγκληση γενικής συνέλευσης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Οι τράπεζες αναφέρουν ρητά ότι εάν δεν επιτευχθεί το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου.
Ωστόσο, ήδη κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έχει αποκαλύψει ότι και οι δύο τράπεζες έχουν στείλει επιστολές στην ΤτΕ στην οποία αναφέρουν ότι πολύ δύσκολα θα καλυφθεί το 10% της συμμετοχής μετόχων. Μάλιστα προαναγγέλθηκε η συνδρομή του ΤΧΣ και το ότι αυτός – στο μέλλον – ως νέος βασικός μέτοχος θα λάβει τις αποφάσεις για την Εθνική και την Eurobank που προς το παρόν θα ανακεφαλαιοποιηθούν ανεξάρτητα η μία από την άλλη.
Όσο για τις μέχρι τώρα διαδικασίες της συγχώνευσης, αυτές αναστέλλονται. Η τελική απόφαση για τη συγχώνευση των Τραπεζών Εθνικής και Eurobank θα ληφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις… Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν με «μπαλαντέρ» στη διαδικασία την Proton αλλά κυρίως το Τ.Τ. το οποίο αναζητά επίσημο μνηστήρα (πιθανότητα μέσα στο καλοκαίρι). «Πολλά μένουν ακόμη να γίνουν», αναφέρει αρμόδια πηγή εξηγώντας ότι το μνημόνιο ακόμη δεν έχει «κλείσει», δηλαδή δεν μπορούν να αποκλεισθούν αλλαγές αλλά και το ότι κάθε ώρα βγαίνουν νέες ειδήσεις.
Πάντως, η χθεσινή αντίδραση της αγοράς ήταν αρχικά απότομη με πτώση τιμών μετοχών έως 30% στις δύο τράπεζες, οι οποίες όμως εν συνεχεία επανήλθαν και μάλιστα με το … παραπάνω στην περίπτωση της Eurobank της οποίας η μετοχή τελικά ενισχύθηκε έως 28%.
Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι μπορεί πλέον τα πράγματα να είναι πιο… βατά. Κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας έκανε από το προηγούμενο φθινόπωρο λόγο για ένα «μεγαθήριο» που μειώνει τον ανταγωνισμό και πολύ δύσκολα μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια στο μέλλον (ώστε να πωληθεί από το ΤΧΣ).
Αν λοιπόν το Deal δεν προχωρήσει μετά την ανακεφαλαιοποίηση η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου (με άτυπη παράταση για κάποιες εβδομάδες του Μαΐου) τότε δημιουργούνται τελείως διαφορετικές ισορροπίες στο ελληνικό τραπεζικό στερέωμα. Σημαντικό είναι – σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους – και το τι θα γίνει με τις άλλες δύο μεγάλες τράπεζες, την Alpha και την Πειραιώς. Αν δηλαδή θα καταφέρουν να καλύψουν το 10% από ιδιώτες επενδυτές ή θα πρέπει και αυτές τελικά να προσφύγουν στο ΤΧΣ.
Κοινοτικά στελέχη εκτιμούν ότι έτσι οι 4 τράπεζες είναι ευκολότερα διαχειρίσιμες. Όσο για τις καταθέσεις σε αυτές, σε χθεσινό ερώτημα προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα απάντησε ότι «Είναι απολύτως (διασφαλισμένες). Και έχει και ησυχία σήμερα. Οπότε δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα». Πάντως, και χθες η συνάντηση με την τρόικα αναβλήθηκε «για καλύτερη προετοιμασία δική τους και δική μας», ανέφερε μειώνοντας τον πήχυ για συμφωνία με τους δανειστές πριν από το τέλος της εβδομάδας. Σημειώνεται ότι το θέμα των τραπεζών ήταν ένα από τα βασικά «αγκάθια» της συμφωνίας.
Το άλλο πεδίο είναι αυτό της ρύθμισης δανείων ιδιωτών. Πλέον, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης η ανατροπή στη συγχώνευση των δύο τραπεζών, φέρνει και νέα καθυστέρηση γιατί πρέπει να γίνουν νέοι υπολογισμοί. Πάντως ο υπουργός ερωτηθείς αν το “deal” της Εθνικής με τη Eurobank έχει καταλήξει σε ναυάγιο, απάντησε «όχι, δεν μπορούμε να το πούμε αυτό»…
Η ΤτΕ από την πλευρά της σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.
Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος».