Η Διοίκηση της ΑΤΕbank έδωσε στη Δημοσιότητα Ανακοίνωση στην οποία εξηγεί τους λόγους που την ώθησαν να προχωρήσει στην πώληση της Θυγατρικής της Ασφαλιστικής. Παραθέτουμε απόσπασμα:
1.Επιτροπή Διευθυντών της ΑΤΕbank που χειρίζεται τα θέματα των συμμετοχών της Τράπεζας, εξέτασε την πολιτική των άλλων Τραπεζών για τις Ασφαλιστικές τους εταιρείες, την πορεία της ΑΤΕ Ασφαλιστικής και την επίδραση της συμμετοχής αυτής στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας.
Η επιτροπή εισηγήθηκε στη Διοίκηση την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την ΑΤΕ Ασφαλιστική με απόλυτα διαφανείς και ανοικτές διαδικασίες, με στόχο την ανάπτυξη της εταιρίας. Ο σκληρός ανταγωνισμός στον τομέα των ασφαλειών μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με αξιοποίηση της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας ενός από τους μεγάλους ασφαλιστικούς οίκους, οι οποίοι ήδη έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους.
Στην νέα εταιρεία θα παραμείνει με σημαντικό ποσοστό η ΑΤΕbank, έχοντας καθοριστικό λόγο σε θέματα στρατηγικής στη Διοίκηση της Εταιρίας, ενώ θα διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων.
Επίσης, ο στρατηγικός εταίρος, ο οποίος δεν θα συνεργάζεται με άλλη Τράπεζα στην χώρα μας θα συνάψει συμφωνία με την ΑΤΕbank, πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων μέσω των καταστημάτων της, συμφωνία που αναμένεται να αποφέρει σημαντικά έσοδα στην Τράπεζα.
2. Η εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙ επιβάλει στις Τράπεζες να αφαιρούν από τα ίδια κεφάλαιά τους το ποσό συμμετοχής τους σε ασφαλιστικές εταιρείες για τον υπολογισμό του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, σε συνδυασμό με μια σειρά από άλλους περιορισμούς. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος για τον οποίο και άλλες μεγάλες τράπεζες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προχώρησαν σε ανάλογες με την ΑΤΕbank κινήσεις, για να προσαρμοστούν αποτελεσματικά στα νέα δεδομένα του ανταγωνισμού. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εύλογο: Γιατί αυτό που έκαναν όλες οι άλλες Τράπεζες κρίθηκε θετικά και αυτό που κάνει η ΑΤΕbank είναι “ξεπούλημα”;
Σημειώνεται ότι πολλές Τράπεζες στην Ελλάδα αύξησαν το μετοχικό τους κεφάλαιο το 2007 και το 2008 για να βελτιώσουν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και να μπορέσουν να αυξήσουν τις χορηγήσεις τους και να εξαγοράσουν Τράπεζες στην ΝΑ Ευρώπη, από τις οποίες αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους. Η ΑΤΕbank λόγω της μετοχικής της σύνθεσης δεν μπορεί εύκολα να αυξάνει το μετοχικό της κεφάλαιο.
3. Οι συνδικαλιστές, οι οποίοι σήμερα αντιδρούν, αφού για πολλά χρόνια επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά συνδιοικούσαν την εταιρεία, δεν μπορούν να συνεχίζουν να αντιλαμβάνονται την εταιρία ως σάκο του μποξ.
Η προσπάθεια εξυγίανσης της ΑΤΕΑσφαλιστικής τα τέσσερα τελευταία χρόνια ανέτρεψε μια ζημιογόνα πορεία του παρελθόντος και έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα όπως, προνομιακές αμοιβές, τεράστιους μισθούς, αστοχίες του management, επιβράβευση της ήσσονος προσπάθειας, ανάπτυξη παράπλευρων μηχανισμών, που οδηγούσαν την εταιρία σε μαρασμό και ασφαλιστική ύλη σε άλλες εταιρίες. Και αυτά εις γνώσιν όλων, αφού έλεγχοι και από την προηγούμενη Διοίκηση είχαν αναδείξει τέτοια φαινόμενα.
Το επιχειρηματικό βήμα που σχεδιάζεται σήμερα δεν μπορεί να αποτελέσει το άλλοθι για αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές της Τράπεζας, αφού η ηγεσία τους από το 1999 και εντεύθεν είχε υποστηρίξει την ανάγκη σύναψης στρατηγικής συμμαχίας με Όμιλο του Εξωτερικού ενώ δεν υπήρξε καμία αντίδραση όταν το 2002 η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποίησης στη Συνεδρίασή της 23.4.2002, αποφάσισε την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΑΤΕ και την ανάθεση του έργου στη Schroder Salomon Smith Barney. Επίσης δεν είχαν καμία αντίδραση ούτε στις 15/26.9.2002 και 4/6.3.2002 σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΑΤΕ, όπου συμμετείχαν, όπου αποφασίστηκε η πώληση μιας σειράς Εταιριών μετοχικού ενδιαφέροντος της ΑΤΕ
Στις τωρινές αντιδράσεις των συνδικαλιστών προσετέθη και η αντίδραση της ΓΣΕΕ, η οποία δεν είχε ανάλογη ευαισθησία σε περιπτώσεις παρόμοιων εγχειρημάτων άλλων Τραπεζών. Γιατί λοιπόν αυτή η αντίδραση της ΓΣΕΕ επιλεκτικά για την ΑΤΕ Ασφαλιστική; Θέλει να βλέπει μια απομονωμένη και ανίσχυρη στον ανταγωνισμό ΑΤΕ Ασφαλιστική, όταν όλες οι άλλες ασφαλιστικές συνεργάζονται με κολοσσούς του κλάδου;
4. Η ΑΤΕ Ασφαλιστική από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα είχε κέρδη 125 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να υπάρξουν ανάλογα κέρδη για τον βασικό μέτοχο την ΑΤΕbank, αφού ασφάλιστρα ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ κατεβλήθησαν από την ίδια και όχι από τους ασφαλισθέντες. Εξάλλου το μετοχικό κεφάλαιο της ΑΤΕΑσφαλιστικής από το 2000 έως το 2004 μειώθηκε κατά 134.418.000 ευρώ και οι συσσωρευμένες ζημιές έφθασαν το 2004 τα 96 εκατ. ευρώ. Η νέα διοίκηση της ΑΤΕbank κατάφερε να αναστρέψει την πορεία αυτή σε πλήρη και μόνιμη βάση και τα επόμενα χρόνια η ΑΤΕ Ασφαλιστική σημείωσε κέρδη, με τα προ φόρων κέρδη να ανέρχονται σε 8,3 εκατ. ευρώ το 2005, 13,7 εκατ. ευρώ το 2006 και 16,3 εκατ. ευρώ το 2007.
5. Η ΑΤΕΑσφαλιστική όπως όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν συνιστούν χρηματοπιστωτικές εταιρείες και η λειτουργία τους απαιτεί ειδική τεχνογνωσία που δεν έχει σχέση με τις τραπεζικές εργασίες.
Η προσπάθεια για δημιουργία Τραπεζοασφαλιστικής Συνεργασίας δεν μπόρεσε να καρποφορήσει, διότι τα “παραμάγαζα” της Ασφαλιστικής ήθελαν να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους το πελατολόγιο της Τράπεζας. Αποτέλεσμα, συμβατικές ασφαλίσεις ενυπόθηκων δανείων ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται στον κωδικό της ΑΤΕ (με προμήθεια για την ΑΤΕ), βρίσκονταν σε κωδικούς πρακτορείων ιδιοκτησίας στελεχών ή παρένθετων προσώπων της Ασφαλιστικής με υψηλότερες προμήθειες.
Ειδικότερα, αρκετές ασφαλίσεις Ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων, όπου η Ασφαλιστική είναι μονοπώλιο και τις οποίες χρηματοδοτούσε η ΑΤΕ με χαμηλότοκα δάνεια, τις προωθούσαν στην Ασφαλιστική μέσω πρακτορείων, αποκομίζοντας υψηλές αμοιβές (προμήθειες), αντί να ασφαλίζονται στην ΑΤΕ.
Επίσης δεν σχεδίασε διαδικασία cross selling για προώθηση τραπεζικών προϊόντων από τα δίκτυα πωλήσεων της ΑΤΕ Ασφαλιστικής. Τα δίκτυα της Ασφαλιστικής είχαν προϊόντα της ΑΤΕ(κάρτες, αμοιβαία, στεγαστικά) να πωλήσουν αλλά ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν.
6. Η ΑΤΕAασφαλιστική δεν περιορίζεται μόνο σε ασφαλίσεις στον Αγροτικό τομέα αλλά ανταγωνίζεται σε όλο το εύρος των ασφαλιστικών προϊόντων με τις άλλες ασφαλιστικές εταιρίες και δεν τυγχάνει καμιάς ειδικής μεταχείρισης από το Κράτος. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα, μόνο το 2% περίπου του κύκλου εργασιών της προκύπτει από εξειδικευμένα ασφαλιστικά προϊόντα του αγροτικού τομέα.
Με το συγκεκριμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς η ΑΤΕ Ασφαλιστική δεν μπορεί να προχωρήσει περισσότερο και να ανταγωνιστεί τους κολοσσούς που εισήλθαν στην ελληνική αγορά. Με την αξιοποίηση της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας ενός μεγάλου ασφαλιστικού οίκου που θα επιλεγεί και ο οποίος θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιό της μαζί με την ΑΤΕbank, ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο στη λειτουργία της. Τα νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξή της και θα την καταστήσουν μακροπρόθεσμα βιώσιμη και περαιτέρω κερδοφόρα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του κλάδου στην χώρα μας, ο οποίος υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
ΕΠΕΙΔΗ ΕΡΓΑΣΘΗΚΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΟΜΙΛΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ (ING) ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΠΟΡΕΙ Η ΑΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ.
ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑ ΜΟΥ.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Ι ΧΟΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΒΑΡΑΚΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ 1981 ΟΤΑΝ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΤΕ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.
ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ.ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ
ΒΑΛΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ BANKASSURANCE ;
ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠ’ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ
ΔΙΚΤΥΟ ΠΩΛΗΣΕΩΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΙΚΤΥΑ;
ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠ’ΑΟΤΙ Η ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ
ΤΡΑΠΕΖΗΣ,ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΙΠΟΤΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΔΙΟΤΙ
ΤΟΣΟ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΑΔΕΛΦΗ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ,ΓΙΑΤΙ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙ
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΩΛΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΛΗΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΕΝΩ ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΠΩΛΗΤΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ.ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΩΡΩΝ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΩ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ.
ΕΝΑΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ ΛΟΓΩ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΣ ΣΕ ΑΛΛΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ,ΛΟΓΩ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕ ΑΛΛΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ Η ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΩΣ ΤΟΥ.
ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ BANKASSURANCE
Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΝΑΦΕΡΕΙ.
ΜΕ ΤΙΜΗ
ΒΑΡΑΚΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ.