Μια σειρά από παράγοντες, όπως η γήρανση του πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η μείωση του ιατρικού προσωπικού και η αύξηση του κόστους της περίθαλψης, ενδέχεται να δημιουργήσουν μεγάλες προκλήσεις για τα Ευρωπαϊκά Συστήματα Υγείας και Πρόνοιας, όπως προκύπτει από Έρευνα του Ομίλου της Allianz. Σύμφωνα με την Έρευνα, στην ΕΕ το 2060, θα ζουν 152,6 εκατ. κάτοικοι άνω των 65 ετών, από τους οποίους τα 50 εκατ. εκτιμάται ότι θα είναι εξαρτώμενοι από τη μακροχρόνια φροντίδα τρίτων. Σύμφωνα με τη Eurostat, στην ΕΕ το 2010, άνω των 65 ήσαν 87,2 εκατ. άνθρωποι.
Το προσδόκιμο ζωής παράλληλα, αναμένεται να ανέλθει στα 85 χρόνια για τους άνδρες και στα 89,1 χρόνια για τις γυναίκες. Επομένως, όπως αναφέρει η Allianz, όλο και λιγότεροι νέοι θα έχουν να φροντίσουν όλο και περισσότερους ηλικιωμένους. «Η εξέλιξη αυτή είναι ανησυχητική. Η κατάσταση επιδεινώνεται υπό το βάρος της δημογραφικής μεταβολής, η οποία συνοδεύεται από τη μείωση στην προσφορά προσωπικού υγείας και την αύξηση των δαπανών για τις ιατρικές φροντίδες», σχολίασε ο ειδικός της Εταιρείας Κλάους Μίχελ.
Μόνο στη Γερμανία, περίπου 2 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται υπό την αποκλειστική φροντίδα τρίτων, ενώ έως το 2050 ο αντίστοιχος αριθμός αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί στα 4,5 εκατ. ανθρώπους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Allianz.
«Τα τελευταία χρόνια, το ειδικά καταρτισμένο προσωπικό των υπηρεσιών υγείας και οι νοσοκομειακές υπηρεσίες έχουν γίνει ιδιαίτερα ακριβές», προσθέτει η Έκθεση. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως αυτή η αύξηση δεν μπορεί να ισοσκελιστεί από την αύξηση των συντάξεων και της υγειονομικής κάλυψης. Η διαφορά στη δαπάνη φθάνει συχνά τα 300 ευρώ, τα οποία καλείται να καλύψει ο ασθενής με δικά του χρήματα.
Ήδη σήμερα, πολλές γερμανικές οικογένειες δεν μπορούν να ανταποκριθούν μόνες τους στα ιατρικά έξοδα των προσώπων των οποίων έχουν την αποκλειστική φροντίδα. H Γερμανία σήμερα αριθμεί 950.000 επαγγελματίες στον χώρο της υγείας και θα έχει ανάγκη για άλλους 783.000 έως το 2060», τονίζει η Allianz.
Προσθέτει επίσης ότι, «το ερώτημα στο οποίο θα πρέπει άμεσα να δώσουμε μία απάντηση είναι το εξής: από πού θα προέλθουν αυτοί οι επιπλέον εργαζόμενοι; Αυτό που περιπλέκει έτι περισσότερο το θέμα είναι πως πρόκειται να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο πληθυσμός που είναι σε ηλικία που μπορεί να εργαστεί».
Η Eurostat προβλέπει, ότι ο πληθυσμός στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί από τα 501 εκατ. κατοίκους την 1η Ιανουαρίου 2010, στα 525 εκατ. το 2035 και στα 526 εκατ. περί το 2040, για να αρχίσει κατόπιν να φθίνει σταδιακά μειούμενος στα 517 εκατ. το 2060.