Θετικά μηνύματα για φως στην άκρη του τούνελ δίνουν οι εβδομαδιαίες Εκθέσεις των τραπεζών Alpha και Eurobank. Η δεύτερη κάνει λόγο για μείωση του κινδύνου της Ελληνικής οικονομίας που αποτυπώνεται στη ραγδαία πτώση των περιθωρίων αποδόσεων (σε επίπεδα χαμηλότερα των 700 μ.β. για πρώτη φορά από το 2010) αλλά και για «δώρο» της τρόικα που δεν συνυπολογίζει στο έλλειμμα εκκρεμείς επιστροφές φόρων προηγούμενων ετών 2,7 δισ. ευρώ επιβεβαιώνοντας έτσι «τη θετική διάθεση να παραβλεφθούν αρνητικές ατέλειες λόγω της προόδου που έχει συντελεστεί μέχρι στιγμής».
Η Alpha στο χθεσινό της Δελτίο αναφέρει ότι «η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο από την κρίση έχει πλέον αρχίσει. Διαψεύδονται σε καθημερινή πλέον βάση τα σενάρια καταστροφής που οδήγησαν τη χώρα στη μεγάλη ύφεση του 2011 και 2012». Εκτιμά ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά μείωσης των εισοδημάτων.
Εκτιμά ότι το 2013, η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα εμφανίσει δίδυμα πλεονάσματα, τόσο στο πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης όσο και στο εξωτερικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Κάνει ειδική μνεία για τη «μεγάλη επιτυχία της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα και στο Αζερμπαϊτζάν» για να έρθουν επενδύσεις αλλά και για άλλα θετικά μηνύματα: την πολύ μεγάλη συμμετοχή σε προγράμματα Ενίσχυσης των Επενδύσεων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) μέσω του ΕΣΠΑ, για τη διαφαινόμενη τώρα προοπτική έγκαιρης ανάκαμψης των επενδύσεων στη Βιομηχανία, μετά τα αποτελέσματα της πρόσφατης σχετικής έρευνας του ΙΟΒΕ και για ενθαρρυντικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας (αύξηση των προσλήψεων εργαζομένων κατά 7,79% σε ετήσια βάση στο 1ο 3μηνο του 2013).
Η Eurobank σημειώνει ότι η αξιολόγηση του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης δείχνει την αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα. Εκτιμά ότι μαζί με την εκταμίευση της δόσης των €4,2 δισ. που αντιστοιχεί στην χρηματοδότηση για το 1ο τρίμηνο του 2012 σε συνδυασμό με τους πρόδρομους δείκτες1, σηματοδοτούν την βελτίωση του κλίματος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
«Για πρώτη φορά, η ολοκλήρωση μιας τριμηνιαίας αξιολόγησης από την τρόικα δεν συνοδεύεται από δημοσιονομικά ή άλλα μέτρα, προειδοποιήσεις για μέτρα ή διαρθρωτικές αλλαγές που δεν εφαρμόσθηκαν».
Προσθέτει ότι η θετική αποτίμηση της αγοράς απεικονίζεται στη μείωση του κινδύνου (spreads) και στην ομαλοποίηση της καμπύλης επιτοκίων.
Η αγορά αποτιμά θετικά τις τελευταίες εξελίξεις. Το περιθώριο της απόδοσης των 10-ετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των αποδόσεων των αντιστοίχων γερμανικών τίτλων συνεχίζει την έντονα πτωτική του πορεία μετά το υψηλό των 1157,2 μ.β. που σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου 20134. Εντάθηκε μετά την αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολογήσεων Fitch την προηγούμενη εβδομάδα (από CCC σε Β-)5. Την 21η Μαΐου 2013 το περιθώριο των ελληνικών 10ετών ομολόγων ήταν στις 682,2 μ.β. μειωμένο κατά 111,9 μ.β. ή -14,1% σε εβδομαδιαία βάση Τα περιθώρια αποδόσεων των ελληνικών 10-ετών ομολόγων ήταν περίπου στις 680 μ.β. τον Οκτώβριο.
Τότε – πέντε μήνες μετά την υπογραφή και έναρξη εφαρμογής του 1ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας – είχε αρχίσει να γίνεται κατανοητό πως η ελληνική κρίση της άνοιξης του 2010 δεν ήταν ένα πρόσκαιρο φαινόμενο που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εύκολα.
Η καμπύλη αποδόσεων των τίτλων του ελληνικού δημοσίου ομαλοποιείται. Την 21η Μαΐου 2013 η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν 8,20% χαμηλότερη από την απόδοση του 30- ετούς ομολόγου (8,25%). Η τάση αυτή αν συνεχιστεί «δείχνει ότι η αγορά για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010 αποτιμά τον κίνδυνο πτώχευσης σε χαμηλά επίπεδα» αναφέρει η τράπεζα.
Σημειώνει όμως και ότι «δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι οι παραπάνω θετικές εξελίξεις δεν έχουν μέχρι στιγμής ορατό αντίκρισμα στα στοιχεία για την πραγματική οικονομία. Η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ (ιδίως μεταξύ των νέων και των γυναικών). Η βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών θα αποτελέσει το κρίσιμο στοίχημα για την ελληνική οικονομία για τους επόμενους 12 μήνες».