Σε απάντηση της ερώτησης που υπέβαλε προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα στις 13 Φεβρουαρίου 2013 η Βουλευτής του νομού Σερρών κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, σχετικά με τη λειτουργία των εταιρειών Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ) στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, ο Υπουργός Οικονομικών στην απάντησή του διαβίβασε το έγγραφο 370/1-3-2013 της ΔΕΙΑ της Τράπεζας της Ελλάδος, ως αρμόδιας Εποπτικής Αρχής. Με την ευκαιρία αυτή είναι χρήσιμο να παραθέσουμε κάποιες σκέψεις για το θέμα αυτό, αλλά και να αναδείξουμε ένα «κενό» που υφίσταται στα υπό διαβούλευση σχέδια της ΔΕΙΑ.
Καταρχήν, στην απάντησή της η ΔΕΙΑ δεν αναφέρει τίποτα παραπάνω από όσα ήδη γνωρίζουμε, δηλαδή ότι αφενός ασφαλιστικές επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) μπορούν να ασκούν ασφάλιση στην Ελλάδα, είτε υπό καθεστώς εγκατάστασης, είτε υπό καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών και αφετέρου ότι αποκλειστική αρμοδιότητα αδειοδότησης και εποπτείας για τις εταιρείες αυτές έχει η Εποπτική Αρχή του κράτους εγκατάστασης. Παράλληλα, αναφέρονται στην απάντηση της ΔΕΙΑ οι δυνατότητες παρέμβασης που διαθέτει η ίδια και καλεί κάθε ασφαλισμένο ή δικαιούχο αποζημίωσης που αντιμετωπίζει πρόβλημα να απευθύνεται στην ίδια την εταιρεία ή στη ΔΕΙΑ.
Γενικόλογη, αλλά σωστή από κάθε πλευρά η απάντηση. Δεν αγγίζει όμως θέματα που επανειλλημένως έχουν τεθεί και αφορούν άμεσα στην ασφαλιστική μας αγορά, όπως είναι το μείζον θέμα της μη καταγραφής της παραγωγής των εταιρειών αυτών στην Ελλάδα και του μη συνυπολογισμού της στην συνολική παραγωγή της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Η παραγωγή των εταιρειών αυτών στην χώρα μας έχει διογκωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώνονται, δεν περιλαμβάνουν την παραγωγή αυτή. Παράλληλα, οι εταιρείες αυτές (οι οποίες επαναλαμβάνουμε ότι νόμιμα λειτουργούν) δεν είναι μέλη της ΕΑΕΕ και δεν μετέχουν στον Φιλικό Διακανονισμό.
Πέρα όμως από τη λανθασμένη εικόνα των συνολικών παραγωγικών στοιχείων της ελληνικής αγοράς, υφίσταται και το βασικό θέμα της έλλειψης ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού. Ο Έλληνας καταναλωτής δεν έχει πρόσβαση σε επίσημα παραγωγικά και οικονομικά στοιχεία των εταιρειών αυτών για την δραστηριότητα τους στην Ελλάδα, όπως έχει για όλες τις εταιρείες που έχουν έδρα την χώρα μας ή δραστηριοποιούνται σε αυτήν υπό καθεστώς εγκατάστασης. Το «κενό» αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί από οποιονδήποτε τρίτο, για επίκληση αόριστων ή αναληθών στοιχείων. Μήπως θα έπρεπε να υποχρεωθούν οι εταιρείες αυτές να δημοσιοποιούν (π.χ. να αποστέλουν ανά τρίμηνο στην ΔΕΙΑ), τουλάχιστον τα παραγωγικά τους στοιχεία στην ελληνική αγορά;
Μια σημαντική λεπτομέρεια όμως, προκύπτει από το κείμενο προς διαβούλευση που έδωσε η ΔΕΙΑ σχετικά με την «Ρύθμιση θεμάτων διοικητικής και λογιστικής οργάνωσης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων κ.λπ.». Στο 1ο άρθρο του σχεδίου «Πεδίο Εφαρμογής» δεν περιλαμβάνονται οι Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα υπό καθεστώς ΕΠΥ. Ακούγεται λογικό αφού η ΔΕΙΑ δεν εποπτεύει τις εταιρείες αυτές και συνεπώς δεν μπορεί να τις εντάξει σε απόφασή της, αλλά έτσι δημιουργείται και ένα δεύτερο «κενό», πέραν της έλλειψης των παραγωγικών στοιχείων.
Αντίθετα, το υπό διαβούλευση σχέδιο του Κώδικα Δεοντολογίας των Διαμεσολαβητών, έχει πεδίο εφαρμογής όλους τους Διαμεσολαβητές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από χώρα καταγωγής ή εγκατάστασης. Σωστό, αλλά μήπως οι Διαμεσολαβητές επωμίζονται και ευθύνες (π.χ. τήρηση στοιχείων, κείμενο συμβάσεων κ.λπ.) για τις σχέσεις τους με εταιρείες που δεν εμπίπτουν στο προαναφερόμενο δεύτερο σχέδιο διαβούλευσης της ΔΕΙΑ;
Λίγο μπερδεμένο δεν ακούγεται; Μια διευκρινιστική απάντηση θα φώτιζε όλες τις πτυχές.
Αν θελετε το πιστευετε …Αν παλι οχι δικαιωμα σας…Οι απευθείας πωλήσεις ασφαλειών αυτοκινήτων ΑΝΟΙΞΑΝ τους ΑΣΚΟΥΣ του ΑΙΟΛΟΥ …
Τωρα οι Διαμεσολαβουντες ΦΕΡΝΟΥΝ, αποτι μαθαινω, σορηδων Ασφαλιστικες με Παροχη Υπηρεσιων απο το εξωτερικο…για να μπορουν να ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ την ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑN ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ που πουλανε απεθευθειας στους Πελατες απο Υ/Κ με 25% Εκπτωση.
Η ανταγωνιστικη δραση των Ασφαλιστικων …ΦΕΡΝΕΙ Αντιδραση…λογικο?