Στις 20 Ιουνίου στη συνεδρίαση του Eurogroup θα παρουσιαστεί μία πρόταση που θα επηρεάσει ριζικά όχι μόνο το μέλλον των ελληνικών τραπεζών αλλά και της ελληνικής οικονομίας: η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM θα έχει και αναδρομικό χαρακτήρα για κράτη υπό συνθήκες μνημονίου όπως είναι η Ελλάδα.
Για τις τράπεζες η πρόβλεψη αυτή παρέχει πρόσθετη ασφάλεια, αναφέρουν τραπεζικές πηγές. Για την οικονομία σημαίνει αναδρομική απαλλαγή του χρέους από το καλοκαίρι του 2014 που θα τεθεί σε ισχύ από τα «βάρη» της ανακεφαλαιοποίησης η οποία φτάνει στα 50 δισ. ευρώ.
Δηλαδή, το χρέος θα μειωθεί, αν και όχι ισόποσα αφού το «καθαρό» ποσό είναι χαμηλότερο από τα 50 δισ. ευρώ, σημαντικά. Αυτό σημαίνει μικρότεροι τόκοι και μέτρα και μεγαλύτερη βιωσιμότητα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η Ελλάδα θα εκπληρώνει έως τότε τους όρους του μνημονίου για να επωφεληθεί της ρύθμισης.
Το σχέδιο προβλέπει ότι ο ESM θα μπορεί να προχωρεί σε άμεση ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, μόνο εάν οι εθνικές αρχές δηλώσουν αδυναμία και διακυβεύεται η χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης. Στη διάσωση θα συμβάλλουν τόσο οι πιστωτές της τράπεζας, όσο και οι εθνικές αρχές. Ως πρώτη λύση θα διερευνώνται τα ιδιωτικά κεφάλαια, με τους υφιστάμενους μετόχους και πιστωτές να συμβάλλουν στη διάσωση.
Πριν την ανακεφαλαιοποίηση από τον ESM, η προβληματική τράπεζα θα πρέπει να διαγράψει ή να μετατρέψει σε μετοχές ένα «επαρκές» μέρος του χρέους της, ενώ οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν την ενίσχυση των βασικών εποπτικών της κεφαλαίων (Core Tier I) τουλάχιστον στο 4,5%. Εάν μια τράπεζα έχει ήδη εποπτικά κεφάλαια στο 4,5%, οι τοπικές αρχές θα πρέπει να συμβάλλουν στο έλλειμμα έως τα χαμηλότερα αποδεκτά επίπεδα εποπτικών κεφαλαίων που θέτει η ΕΚΤ, σε ποσοστό μεταξύ 10 και 20%.
Η ανακεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιείται μέσω αγορών κοινών μετοχών από τον ESM, ενώ μετά από τη διάσωση της τράπεζας, θα μπορεί να θέτει περιορισμούς στις απολαβές και τα bonus της διοίκησής της.