Σε μια ακόμα υπόθεση “σκανδάλου” και “κακοδιαχείρισης” εμπλέκονται εργαζόμενοι, κρατικός προϋπολογισμός, ασφαλιστική εταιρεία, ομαδικό συμβόλαιο και άλλα πολλά.
Ως γνωστόν, ο πρόεδρος του εθνικού κέντρου βιώσιμης ανάπτυξης Βασίλης Κωστόπουλος κατήγγειλε στη δικαιοσύνη την ύπαρξη παρατράπεζας μέσα στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών που έδινε άτοκα δάνεια (από το δημόσιο ταμείο) σε υπαλλήλους ακόμα και στον γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου, κατήγγειλε στη δικαιοσύνη ο πρόεδρος του εθνικού κέντρου βιώσιμης ανάπτυξης Βασίλης Κωστόπουλος.
Κατήγγειλε επίσης αδιαφάνεια σε τραπεζικούς λογαριασμούς και επιπλέον εφάπαξ που λάμβαναν εργαζόμενοι από ασφαλιστικό συμβόλαιο που χρηματοδοτούσε αποκλειστικά το δημόσιο (ο κρατικός προϋπολογισμός σε ιδιωτική εταιρεία).
Εισαγγελέας διερευνά την υπόθεση και καλείται να βγάλει συμπεράσματα σχετικά με τις καταγγελίες. Εξάλλου έχει ήδη κατατεθεί από τη νέα διοίκηση σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΙΓΜΕ καθώς διαπιστώνεται ότι το επιστημονικό προσωπικό είναι λιγότερο σε σχέση με τους διοικητικούς υπαλλήλους (η αναλογία είναι ένα προς ενάμιση υπάλληλο).
Υπάρχει βέβαια και η σχετική απάντηση του Συλλόγου των εργαζομένων, που με οξείς χαρακτηρισμούς καταφέρεται κατά του προέδρου και του κόμματος (όπως υποστηρίζεται στην ανακοίνωση) που τον στηρίζει και δηλώνει ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Λογικό είναι ότι δεν έχουμε άποψη αφού δεν γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα και ότι θα αναμείνουμε το εισαγγελική πόρισμα, αλλά έχουμε κάποια ρητορικά ερωτήματα: Από πότε η σύναψη ενός ομαδικού συμβολαίου σε ασφαλιστική εταιρεία αποτελεί ποινικό αδίκημα; Από πότε η δημιουργία εφάπαξ αποτελεί “κατηγορία”; Από πότε μια εταιρεία ή ένας οργανισμός ή το ίδιο το δημόσιο απαγορεύεται να πληρώνει ασφάλιστρα σε …ιδιωτική εταιρεία όπως τονίζεται στην ανακοίνωση;
Το ποιος πληρώνει τα ασφάλιστρα σε τέτοιου είδους συμβόλαια αποτελεί συμφωνία των δύο μερών (διοίκησης και εργαζομένων) παντού στον κόσμο. Υποτίθεται ότι και οι δύο πλευρές είχαν το δικαίωμα (νομιμοποίηση) να περιλάβουν στην συλλογική σύμβαση εργασίας κάποιας χρονιάς και ένα τέτοιο ασφαλιστήριο. Αν όχι, ας ελεγχθούν όσοι δεν είχαν τη νομιμοποίηση και παρανόμως υπέγραψαν.
Δυστυχώς όμως, για μια ακόμα αφορά ένας “αρμόδιος”, σχετικός ή άσχετος, δημοσιοποιεί ως παράδειγμα κακοδιαχείρισης και σκανδάλου ένα ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Η αποδόμηση της ασφαλιστικής αγοράς συνεχίζεται…