Οι Επενδύσεις θα διασώσουν ή, αντίθετα, θα βυθίσουν τον Ασφαλιστικό Κλάδο εν μέσω της Οικονομικής Κρίσης. Σε αυτό το Συμπέρασμα οδηγήθηκε σχετική Έρευνα που διενήργησε η PricewaterhouseCoopers, με χαρακτηριστικό τίτλο «Insurance Banana Skins» (Οι Παγίδες στον Ασφαλιστικό Κλάδο). Η έρευνα αυτή διεξάγεται κάθε χρόνο σε περίπου 40 χώρες του πλανήτη. Φυσικά, φέτος πρώτη παγίδα στη λίστα δεν είναι παρά η Οικονομία, ενώ αντίστοιχα στην περσινή έρευνα πρώτη παγίδα ήταν η… υπερβολική Εποπτεία, που εμπόδιζε τη λειτουργία των Επιχειρήσεων… Αχ, παλιές καλές εποχές! Ομοίως υψηλή θέση κατέχουν και η Διαχείριση Κινδύνων (εύλογο) και τα περίφημα Πολυσύνθετα Παράγωγα Διαχείρισης Κινδύνου (credit default swaps). Θέματα όπως η Ποιότητα της Διοίκησης, η Φροντίδα προς το Περιβάλλον, η Διαχείριση της Κλιματικής Αλλαγής ή οι Φυσικές Καταστροφές, που κάποτε φιγουράριζαν ψηλά στη λίστα, τώρα βέβαια έχουν πέσει στα… τάρταρα, καθότι έχουμε άλλα βάσανα πάνω από το κεφάλι μας.
Ο συντάκτης της έρευνας David Lascelles δήλωσε: «Το κύριο μήνυμα της έρευνας σχετίζεται με τη διαχείριση της κρίσης. Το ερώτημα είναι αν μπορεί ο Ασφαλιστικός Κλάδος να διατηρήσει την Κερδοφορία και τα κεφάλαιά του για να ξεπεράσει την Κρίση. Οι προκλήσεις που υπάρχουν δεν έχουν προηγούμενο».
Ο Αιμίλιος Γιαννόπουλος, Partner της PricewaterhouseCoopers στην Ελλάδα, δήλωσε: «Αν και οι μεγαλύτεροι Κίνδυνοι που καταδεικνύει η έρευνα δεν είναι έκπληξη, είναι αξιοσημείωτο να δούμε πώς η αντίληψη σχετικά με τους σημαντικότερους κινδύνους έχει αλλάξει από το 2007 και πόσο κοινές είναι οι εκτιμήσεις για τους σημαντικότερους κινδύνους σε όλο τον κόσμο».
«Ο Κλάδος λειτουργεί μέσα στη χειρότερη Οικονομική Κρίση των τελευταίων δεκαετιών, η οποία όχι μόνο οδήγησε σε μια επαναπροσέγγιση των σημαντικότερων Κινδύνων, αλλά και σε μια ανησυχία ότι δεν είναι σε θέση να τους αντιμετωπίσει, όπως εκτιμούσαν κάποτε, καθώς και σε μια αλλαγή αναφορικά με την ανάληψη κινδύνων. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και η ενσωμάτωση καλών πρακτικών διαχείρισης είναι κρίσιμης σημασίας, εφόσον ο κλάδος καταφέρει να βγει από αυτόν τον κύκλο σε καλύτερη θέση». Όσον αφορά την αγορά των Ασφαλειών Ζωής, η ύφεση θα πλήξει τον τομέα των αποταμιεύσεων, ιδίως αν η εποχή των χαμηλών επιτοκίων συνεχιστεί. Στον κλάδο των Γενικών Ασφαλίσεων οι κύριες ανησυχίες αφορούν το επίπεδο των Ασφαλίστρων, καθώς και μία πιθανή αύξηση των αιτημάτων για Αποζημίωση, ιδίως εκείνων που ενδεχομένως σχετίζονται με απάτη. Οι ανησυχίες στον τομέα της Επανασφάλισης αφορούν κυρίως την αξιοπιστία της προσφερόμενης Επανασφάλισης σε μια δύσκολη αγορά.
Insurance Banana Skins 2009 (κατάταξη 2007 εντός παρένθεσης)
Πώς κατατάσσονται οι Κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο Ασφαλιστικός Κλάδος
- Απόδοση Επενδύσεων (11)
- Χρηματαγορές (13)
- Διαθεσιμότητα κεφαλαίων (26)
- Μακροοικονομικές τάσεις (-)
- Υπερβολική εποπτεία (1)
- Τεχνικές διαχείρισης κινδύνου (14)
- Αξιοπιστία επανασφάλισης (27)
- Περίπλοκα εργαλεία (19)
- Αναλογιστικές εικασίες (8)
- Μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις (7)
- Επιτόκια (22)
- Διαχείριση του κύκλου τιμολόγησης (5)
- Ποιότητα διαχείρισης (3)
- Κόστος διοίκησης (-)
- Φήμη του Ασφαλιστικού Κλάδου (-)
- Κανάλια διανομής (6)
- Εταιρική διακυβέρνηση (23)
- Πολιτικοί κίνδυνοι (16)
- Τιμολόγηση νέων κινδύνων (17)
- Διαθεσιμότητα επανασφάλισης (28)
- Διαχείριση τεχνολογίας (12)
- Φυσικές καταστροφές (2)
- Απάτη (30)
- Back office (15)
- Πρακτικές λιανικών πωλήσεων (20)
- Τρομοκρατία (18)
- Επιχειρηματική συνέχεια (29)
- Κλιματικές αλλαγές (4)
- Ανάπτυξη προϊόντων (-)
- Δημογραφικές τάσεις (24)
- Διαχείριση συγχωνεύσεων (31)
- Νέοι τύποι ανταγωνιστών (10)
- Διατύπωση συμβολαίων (25)
- Ατμοσφαιρική μόλυνση (21)
- Υποτονική ρύθμιση (32)