Περιμέναμε να δούμε περισσότερα Στελέχη της Ασφαλιστικής Αγοράς στη σπάνια αυτή Ημερίδα, στη διάρκεια της οποίας οι ομιλητές ήταν παγκόσμιας αναγνώρισης Οικονομολόγοι, οι οποίοι μας έδωσαν μια ξεκάθαρη εικόνα για την πρωτοφανή Παγκόσμια Κρίση που αντιμετωπίζουμε.
Επικεφαλής της Ημερίδας ήταν ο καθηγητής Paul Krugman, που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ για την Οικονομία το 2008. Οι υπόλοιποι ομιλητές ήταν ο καθηγητής Willem Buiter και ο Αρχισυντάκτης των Διεθνών Θεμάτων της εφημερίδας «Financial Times» Quentin Peel.
Τα σημαντικότερα σημεία που έθιξαν οι ομιλητές ήταν τα εξής: Οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες Τράπεζες στην περιοχή του βόρειου Ατλαντικού είναι… zombie, δηλαδή… φαντάσματα!
Δεν είδαμε ακόμα τον πάτο της Οικονομικής Κρίσης! Ο Paul Krugman τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, γιατί ποτέ στο παρελθόν δεν αντιμετωπίσαμε καμία «Παγκόσμια Κρίση». Είναι η πρώτη «Παγκόσμια Κρίση» που αντιμετωπίζουμε στην οποία εμπλέκονται όλες οι χώρες του κόσμου! Η Κρίση του 1929 ήταν κυρίως Αμερικάνικη και δεν επηρέασε τον υπόλοιπο κόσμο, δεδομένου ότι τότε η Αμερικάνικη Οικονομία δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή!
Η Κρίση που αντιμετωπίζουμε έπληξε άγρια τις Τράπεζες, γιατί φυσικά το άξιζαν. Έπληξε όμως άμεσα την Οικοδομή, την αυτοκινητοβιομηχανία, την ψυχαγωγία και γενικά τα προϊόντα χωρίς τα οποία μπορούμε να επιβιώσουμε!
Η ανάκαμψη θα αργήσει να έρθει, γιατί η χρηματοδότηση πρέπει να προέλθει από υγιείς πηγές Οργανικών Κερδών και Αποταμίευσης! Αυτά αργούν και οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν σίγουρα δε βοηθάνε καθόλου, ούτε τα Οργανικά Κέρδη ούτε την Αποταμίευση.
Παρόλο που οι Αποταμιεύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ υψηλές, κυρίως στις Ασιατικές και τις Αραβικές χώρες, οι κάτοχοί τους παραμένουν καχύποπτοι, διατηρώντας τα μετρητά ακόμη… μέσα στο στρώμα! Δεν εμπιστεύονται ούτε τις Τράπεζες έπειτα από τις πρόσφατες εξελίξεις!
Για να αρχίσει ο κόσμος να αποταμιεύει και σιγά σιγά να Επενδύει, πρέπει να αισθάνεται ασφαλής, και αυτό είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που δημιούργησε η Κρίση! Όταν δεν ξοδεύεις, η επιχειρήσεις δεν κερδίζουν. Αυτό επηρεάζει τις Τράπεζες που δε διακινούν το χρήμα, που θεωρείται το οξυγόνο της Αγοράς. Μη κερδίζοντας οι Τράπεζες, δεν μπορούν να Δανείζουν το Κράτος αγοράζοντας τα Κρατικά Ομόλογα, ούτε τις Επιχειρήσεις για Λειτουργικές Διευκολύνσεις Ταμειακής Ρευστότητας και Επενδύσεις, και ο κύκλος πάει λέγοντας!
Το Τραπεζικο-οικονομικό Σύστημα της Δύσης εγγυάται μόνο το 10% των Επενδύσεων!
Οι βασικές διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. είναι δύο:
Στις ΗΠΑ υπάρχει Κεντρική Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα και οι Αποφάσεις παίρνονται πολύ γρήγορα. Στην Ε.Ε. δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Το κάθε κράτος-μέλος είναι υποχρεωμένο να φροντίσει το δικό του Λαό και μετά τον υπόλοιπο Ευρωπαϊκό. Τα ισχυρότερα Οικονομικά κράτη της Ε.Ε. μονολογούν ότι δεν έχουν καμία διάθεση να καλύψουν τα κενά άλλων χωρών, των οποίων οι Οικονομίες είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τη δική τους!
Στην Αμερική, από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής Willem Buiter είπε κάτι πολύ χαρακτηριστικό: Στην Pensylvania avenue, στη Washington, δεν υπάρχει το Λόμπι των Φορολογουμένων!
Και σε αυτό το σημείο το I.D. κάνει τη δική του παρατήρηση. Η Πολιτική Εξουσία δεν είναι αυτή που εξουσιοδοτείται από τους Πολίτες να Διαχειρίζεται τα Οικονομικά του Κράτους και να τους Διασφαλίζει από την Απληστία των Επιχειρήσεων; H Πολιτική Εξουσία δε γνώριζε ότι αυτή η Ανεξέλεγκτη Μόχλευση του Χρήματος αργά ή γρήγορα θα έσκαγε και θα δημιουργούσε άλυτα προβλήματα; Τα Golden Boys δε γνώριζαν, όπως και η Πολιτική Εξουσία, ότι τα Οικονομικά Παιχνίδια τύπου «Cazino-Economics» είναι τρομερά ριψοκίνδυνα και ότι δεν μπορούν να διαιωνίζονται επ’ άπειρον;
Το τραγικό σημείο του προβλήματος είναι οι ίδιοι Πολιτικοί που επέτρεψαν στο πρόβλημα να φτάσει σε αυτό το απαράδεκτο σημείο, είναι οι ίδιοι «Ανεπαρκείς» και «Διεφθαρμένοι» Πολιτικοί που έχουν αναλάβει να μας το λύσουν!
Δεν υπάρχει κανένας Μηχανισμός που να τους Επιτρέψει να Κινηθούν πραγματικά Δίκαια και ισορροπημένα υπέρ και των δύο πλευρών: Της Επιχείρησης και του Πολίτη!
Το Κεφάλαιο των Πολυεθνικών τους κρατάει δέσμιους!
There is one way… the Money way!
Το Κεφάλαιο, από την άλλη πλευρά, γνωρίζει ότι αν δε διαθέτει την Αγοραστική Δύναμη των Πολιτών, δε θα έχει πού να πουλήσει τα Εμπορεύματά του και πού να Δανείσει τα Κεφάλαιά του! Θα του είναι άχρηστα! Γι’ αυτό, ούτε καν συζητάνε κάποια λύση μερικώς Σοσιαλιστική. Φοβούνται ότι αυτή θα οδηγήσει τον κόσμο στον Κομμουνισμό και τότε τα Κεφάλαιά τους θα είναι τελείως άχρηστα.
Γι’ αυτό τα μέτρα του Ομπάμα στοχεύουν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, για να μπορεί ο κόσμος να ψωνίζει και να τονωθεί εκ νέου η Αγορά! Σύμφωνα με τον P. Krugman, τα μέτρα στοχεύουν να δημιουργήσουν 3,5 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, ενώ αυτές που χάθηκαν είναι πάνω από 4,5 και πάνε για 6 εκατ. άνεργους.
Φυσικά, στις ΗΠΑ τα μέτρα Ελέγχου των Τραπεζών θα είναι πολύ πιο αυστηρά από την ασυδοσία που υπήρχε και που οδήγησε στην κατάρρευση της Οικονομίας, όμως αυτό δεν προβλέπεται να συμβεί στον ίδιο βαθμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί ο Διαχωρισμός των Εξουσιών δεν είναι τόσο Ανεξάρτητος στην Ε.Ε. όσο στις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ οι Πολίτες επηρεάζουν τα αποτελέσματα των εκλογών επί της ουσίας, περισσότερο από ό,τι τα επηρεάζουν στην Ευρώπη. Οι Αμερικανοί μπορούν να διακρίνουν καλύτερα από τους Ευρωπαίους κατά πόσο οι Πολιτικοί τούς προστατεύουν!
Ο Paul Krugman τόνισε ότι η Πολιτική του Μπους συνέβαλε αρκετά στο ξέσπασμα της Κρίσης, γιατί μπόρεσε και μείωσε την αγοραστική δύναμη των μισθωτών, αποδυνάμωσε το συνδικαλισμό και μετά την κατάρρευση της Enron δεν έκανε τίποτα να αποτρέψει παρόμοιες απάτες! Ο Willem Buiter είπε το εξής: Έδωσε λευκή επιταγή στους Πλούσιους να γίνουν Πλουσιότεροι και δεν έκανε τίποτα να προστατεύσει τους φτωχούς! Η πρώτη του κίνηση ήταν να επιτρέψει στις Τράπεζες να χρηματοδοτούν του φτωχούς, άσχετα με τον έλεγχο της Πιστοληπτικής τους Ικανότητας, ζητώντας να πληρώνουν μόνο τους τόκους για μεγάλα αρχικά διαστήματα και μετά να αρχίσουν να εξοφλούν και τα Κεφάλαια που δανείζονταν… Οι Τράπεζες, έχοντας άφθονο χρήμα, δεν έχασαν την ευκαιρία νομίζοντας ότι οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να ελεγχθούν! Δεν πίστευαν ούτε οι ίδιες οι Τράπεζες ότι οι μη πληρωμές των δόσεων θα έφταναν σε αυτά τα υψηλά επίπεδα σε σημείο που να μην μπορούν να εισπράττουν ούτε το 20% των δόσεων των χορηγούμενων δανείων!
Επειδή η Γερμανία είναι η πιο βιομηχανοποιημένη χώρα της Ευρώπης, θα υποφέρει περισσότερο από τις άλλες. Η μέχρι τώρα θεραπεία των Οικονομικών Κρίσεων που εμφανίζονται ήταν η μείωση των επιτοκίων. Τώρα αυτό το «Αντιβιοτικό» δεν αρκεί. Αν οι Πολιτικοί έβαζαν κάποιους φραγμούς στις Τράπεζες, πιθανόν να μη φτάναμε σε αυτό το σημείο! Για να γίνει καλά η Παγκόσμια Οικονομία, είπε ο P. Krugman, τα επιτόκια πρέπει να φτάσουν να είναι μείον 8%, κάτι που δεν μπορεί φυσικά να γίνει!
Έτσι, το πρόβλημα επικεντρώνεται στο εξής δίλημμα:
Από τη μια πλευρά οι Κυβερνήσεις δεν μπορούν να διευρύνουν τα ανοίγματά τους, γιατί λογικά θα έπρεπε να νοικοκυρέψουν τα Οικονομικά χάλια που οι ίδιοι δημιούργησαν, και από την άλλη είναι υποχρεωμένοι να Επενδύσουν στην Αγορά για να εμποδίσουν την ολική Οικονομική Κατάρρευση της χώρας! Αναγκάζονται να συνεχίσουν να δανείζονται, αυξάνοντας επικίνδυνα το ήδη διογκωμένο δημόσιο χρέος! Είναι γνωστό σε όλους τους Πολίτες ότι η Ελλάδα δανείζεται με διπλάσιο επιτόκιο από ό,τι η Γερμανία και αυτό για ένα μοναδικό λόγο:
Η Οικονομική Κατάσταση της Ελλάδας, όπως την κατάντησαν τα δύο Κόμματα Εξουσίας τα τελευταία 40 χρόνια, είναι σε υπεράθλια κατάσταση. Χειρότερη δε θα μπορούσε να γίνει! Στην κυριολεξία τη ρήμαξαν! Όπως ακριβώς ρημάζουν οι ακρίδες ένα χωράφι! Δεν αφήνουν τίποτα!
Όχι μόνο με την απαράδεκτη «Ανεπάρκεια» που χαρακτηρίζει οποιαδήποτε Κομματική Διαχείριση και αν εξετάσουμε, δεδομένου ότι τα Κομματικά Στελέχη στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι άσχετοι με ό,τι έχει σχέση με το Σύγχρονο Μάνατζμεντ, αλλά και από τα μοναδικά πολιτικά κριτήρια με τα οποία λειτουργούν, που είναι συνώνυμα της «Διαφθοράς»!
Ένα μεγάλο σκάνδαλο που αναμένεται να συγκλονίσει τις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες, μετά τα 165 εκατ. δολάρια των μπόνους των Golden boys της AIG, είναι τα 58 δισ. δολάρια που έδωσε η AIG σε Ευρωπαϊκές Τράπεζες για να καλύψει προηγούμενα «Πέτσινα» Ομόλογα που τους Πούλησε! Ορισμένες Ευρωπαϊκές Τράπεζες, όπως γράψαμε πρόσφατα, όπως οι Deutsche Bank, Societe General και άλλες, προκειμένου να καλύψουν τα δικά τους ελλείμματα στα Αποθεματικά τους, χρησιμοποίησαν τα Ομόλογα της AIG, τα οποία έπρεπε εκ των υστέρων να καλύψουν με «ζεστό» χρήμα, που όμως δεν είχαν. Στράφηκαν επομένως στην AIG και ζήτησαν τα χρήματά τους πίσω. Η AIG έχοντας το χρήμα της Fed τα επέστρεψε!
Όλα καλά μέχρι εδώ, χωρίς όμως τον ξενοδόχο.
Οι Αμερικανοί Πολίτες μόλις το έμαθαν άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα, γιατί γνωρίζουν ότι τα χρήματα που μοιράζει η Fed, αργά ή γρήγορα, θα τα πληρώσουν οι ίδιοι! Από πού και ως πού, επομένως τα χρήματα αυτά να «ξελασπώνουν» Ευρωπαϊκές τράπεζες; Δε φτάνουν τα δικά μας χάλια, θα βοηθάμε και τις ξένες Τράπεζες;
Η Fed, όπως έχει γράψει επανειλημμένα το I.D., δε ρισκάρει ούτε ένα ευρώ. Είναι ιδιωτική υπερτράπεζα και διακινεί το χρήμα σύμφωνα με Κυβερνητικές Επιλογές, γνωρίζοντας ότι θα το πάρει πίσω όποια ώρα θέλει πριν από οποιονδήποτε άλλο Πιστωτή της! Και η μοναδική πηγή άντλησης χρημάτων είναι οι Φορολογούμενοι!
Το θέμα δεν έχει πάρει ακόμα διαστάσεις, αλλά, σύμφωνα με τους διακεκριμένους οικονομολόγους, αναμένεται να «σκάσει»!
Ένα ενθαρρυντικό στοιχείο για την Αμερική είναι ότι ο δανεισμός της και με τις πρόσφατες Επενδύσεις δεν είναι μεγαλύτερος από το 60% του ΑΕΠ. Ενώ σε μερικές Ευρωπαϊκές χώρες έχει υπερβεί το 100%! Είπε χαρακτηριστικά ο Paul Krugman: «Οι ΗΠΑ μπορούν να δανειστούν και μέχρι 6 τρισεκατομμύρια δολάρια, γιατί το επιτρέπει η Οικονομία τους. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και μερικές Ευρωπαϊκές χώρες, όχι βέβαια σε αυτά τα μεγέθη, αλλά στα δικά τους αντίστοιχα. Για παράδειγμα, η Γερμανία και η Γαλλία.
Η Ιταλία και η Ελλάδα, ωστόσο, δεν μπορούν, γιατί έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που είχαν!
Η Ευρώπη επίσης έχει μεγάλο πρόβλημα με το Συντονισμό των Ενεργειών της. Ελπίζουμε να βρεθεί τρόπος να αρχίσει να Αποφασίζει ως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.
Από την άλλη πλευρά, η Ε.Ε. έχει και ένα θετικό δεδομένο: Η πλούσια Κοινωνική Πολιτική της Ευρώπης θα βοηθήσει σε αυτή την Κρίση, γιατί οι Πολίτες της δε θα στερηθούν τα εισοδήματά τους ούτε την περίθαλψη της Υγείας τους!»
«Προσωπικά», κατέληξε ο P. Krugman, «και παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία που σας είπα, αισθάνομαι τρομοκρατημένος!
Λέμε ότι σε 5 χρόνια η Αμερική θα επανέλθει στα γνωστά φυσιολογικά επίπεδα. Δεν το γνωρίζω, παρόλο που πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να… διαγράψουν όλα αυτά τα τεράστια χρέη, για να ξεκινήσουμε από την αρχή.
Αυτό δε γνωρίζω πού θα οδηγήσει!
Αυτό που έπαθε η Ιαπωνία το 1990 κράτησε δέκα χρόνια και θα κρατούσε περισσότερα, αν δεν εμφανιζόταν η Αγορά της… Κίνας, που τη βοήθησε να ορθοποδήσει!
Εμείς πού θα στραφούμε να εξάγουμε τα προϊόντα μας; Υπάρχει κανένας πλανήτης ενόψει;».
Έπειτα από αυτή την παρατήρηση μια κυρία έκανε την εξής αξιόλογη ερώτηση, που αφήσε βαθιές εντυπώσεις στους παρευρισκόμενους:
«Δεν θα μπορούσαν οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ιαπωνία να βοηθήσουν τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, να ορθοποδήσουν και να εξελιχτούν σε αξιόλογες Αγορές, όχι στο επίπεδο της Κίνας ή της Ινδίας, αλλά τουλάχιστον σε αξιόλογες Αγορές, στις οποίες θα μπορούσαμε να πουλήσουμε μερικά τουλάχιστον από τα εμπορεύματά μας και παράλληλα να βοηθούσαμε τα εκατομμύρια των συνανθρώπων μας;».
Αυτή την ερώτησε δεν την απάντησε κανένας επί της ουσίας, Κάτι μουρμούρισε ο P. Krugman, ότι κάτι τέτοιο θα ήταν χρονοβόρο και δύσκολο…
ΑΝ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΞΙΖΕΙ ΝΟΜΠΕΛ ΤΟΤΕ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΑΣΗ ΜΕ ΣΚΙ .ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΙ ΝΕΟ ΦΕΡΝΕΙ.ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΜΟΥ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΜΕ ΚΑΛΕΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ
ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ
ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΩΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΠΕΛ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΚΑΤΣΙΩΤΗΣ
ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ Α ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
ΚΑΙ ΝΥΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Αγαπητό ID, συνήθως ασπάζομαι τα άρθρα σου τα οποία μου φαινονται απολύτως αντικειμενικά, όμως εδώ είσαι μαλλον λάθος αναφορικά με το σχολιο μειωμένης προσελευσης στην ημεριδα. Ο λόγος είναι ουσιαστικός και σχετίζεται και με το θέμα: Οταν το κόστος συμμετοχής ήταν €800 το ατομο !), λυπάμαι αλλά ούτε τα διαθέτω ουτε τα απαιτώ απο την εταιρία που εργάζομαι. Επικοινώνησα και οταν πηρα την κρυάδα, είπα ευχαριστώ δεν θα πάρω.
Αλλα σχόλια δεν θα κανω σεβόμενος το νόμπελ οικονομίας που εχει παρει ο Κος Κρουγκμαν.
Φιλικά