Η εθελούσια έξοδος του 50% των εργαζομένων στην ΑΤΕ Ασφαλιστική μπορεί να εγκρίθηκε, αλλά η ημέρα της αποχώρησης για τα στελέχη και τους κατέχοντες θέση ευθύνης αργεί! Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η εταιρεία έχει ήδη απαντήσει προφορικά σε πολλά στελέχη, από τα κεντρικά αλλά και από την επαρχία, των οποίων εγκρίθηκε η εθελούσια έξοδος και τα οποία ζήτησαν να αποχωρήσουν, ότι δεν μπορούν να αποχωρήσουν μέχρι… νεωτέρας. Πότε θα έρθει αυτή η ημερομηνία; Σαφώς, με την οριστικοποίηση της πώλησης και την έλευση του νέου ιδιοκτήτη.
Μέχρι τότε, όπως γράφαμε και στο άρθρο μας «Η ολοκλήρωση της Εθελούσιας Εξόδου για την ΑΤΕ Ασφαλιστική και η αναμενόμενη για την Εθνική Ασφαλιστική» στις 16 Σεπτεμβρίου, ουδέν στέλεχος θα αποχωρήσει, γιατί κριτήριο θα είναι αυστηρά η μη διατάραξη της λειτουργίας της εταιρείας. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχουν υπηρεσιακά Τμήματα, τα οποία δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και επιπλέον, υπάρχουν στελέχη-γνώστες συγκεκριμένων αντικειμένων και χειριστές συγκεκριμένων υποθέσεων, που θα πρέπει πρώτα να ενημερώσουν τους εκπροσώπους των νέων ιδιοκτητών, ώστε να αποχωρήσουν.
Στην Ανακοίνωση του Προγράμματος Αποχώρησης ορίζεται βέβαια, ότι όλες οι εργασιακές σχέσεις και συμβάσεις θα λυθούν μέχρι την 30/11/2013, αλλά η εταιρεία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να τροποποιήσει/μεταθέσει αυτή την ημερομηνία, εάν αυτό υπαγορεύεται από τις λειτουργικές της ανάγκες. Η ενδεχόμενη καθυστέρηση δημιουργεί ανησυχίες, γιατί πολλοί εργαζόμενοι φοβούνται αλλαγές προς το δυσμενέστερο (πχ θέσπιση νέων φορολογικών συντελεστών ή ποσοστών κρατήσεων) σχετικά με το προβλεπόμενο εφάπαξ τους. Υπενθυμίζεται, ότι στην Ανακοίνωση προβλέπεται ρητά ότι η αποζημίωση υπόκειται σε όλες τις νόρμες, φορολογικές ή άλλες κρατήσεις, που θα ισχύουν κατά την ημερομηνία καταβολής της αποζημίωσης, η οποία καταβάλλεται συγχρόνως με τη λύση της σχέσης και σύμβασης κάθε εργαζόμενου με την εταιρεία.
Οι επισκέψεις εκπροσώπων υποψήφιων αγοραστών και τα στοιχεία που συνεχώς ζητούνται συνομολογούν για το άμεσο ενδιαφέρον που πράγματι υπάρχει για την αγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, σε ποσοστό 100%, αλλά το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στο ύψος του τιμήματος και δευτερευόντως σε άλλα θέματα (πχ υφιστάμενη παραγωγή bancassurance).