Με τίτλο «Wildfire: A burning issue for insurers?” κυκλοφόρησε μελέτη των Lloyd’s. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πυρκαγιές στα δάση είναι μια φυσική καταστροφή παγκόσμιας κλίμακας, που συμβαίνει εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Οι αστραπές στις απομακρυσμένες περιοχές είναι η πιο συνήθης αιτία, ενώ ο ανθρώπινος παράγων (από αμέλεια ή σκοπιμότητα) είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία πυρκαγιών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Σε κατοικημένες περιοχές, οι πυρκαγιές θέτουν σε κίνδυνο ζωές και υποδομές με σημαντικές απώλειες. Απώλειες ιδιαίτερα σοβαρές, όταν οι φωτιές απειλούν μεγάλες εκτάσεις και έχουν προδιάθεση να εξαπλωθούν γρήγορα. Τέτοιου είδους φωτιές συνδέονται με περιοχές που έχουν πυκνή βλάστηση ή ξηρές συνθήκες, σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες και δυνατούς ανέμους.
Το κλίμα και ο καιρός είναι οι κινητήριες δυνάμεις για τέτοιου είδους φωτιές με τις ξηρασίες και τους καύσωνες να ανεβάζουν τον κίνδυνο. Οι πρόσφατες αλλαγές στο κλίμα έχουν ήδη οδηγήσει στην επιμήκυνση της περιόδου, κατά την οποία ο κίνδυνος για φωτιές είναι μεγάλος, σε περιοχές όπως τμήματα της βόρειο-δυτικής Αμερικής. Ωστόσο, αυτή η αλλαγή δεν έχει παρατηρηθεί παντού, με το μέσο όρο καμένων περιοχών παγκοσμίως να μην έχει αυξηθεί καθόλου τα τελευταία 15 χρόνια.
Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες και η εκμετάλλευση της γης έχουν επηρεάσει επίσης τη συχνότητα των πυρκαγιών. Η αύξηση αστικών περιοχών και η εκμετάλλευση των δασών στη Βόρεια Αμερική έχουν αυξήσει τον κίνδυνο δημιουργίας πυρκαγιών ενώ η ερήμωση της υπαίθρου και η εγκατάλειψη της παραδοσιακής γεωργίας στη Μεσογειακή Ευρώπη έχουν δημιουργήσει βλάστηση που είναι επιρρεπής σε πυρκαγιές.
Οι μελλοντικές αλλαγές στο κλίμα αναμένεται να ανεβάσουν το μέσο όρο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, με κάποιες περιοχές να υποφέρουν πιο συχνά από ξηρασίες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των πιθανοτήτων πυρκαγιών. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στη Δυτική και Νότια Αμερική, στον Νοτιοδυτικό Καναδά, σε τμήματα της Μεσογείου, στην Ανατολική Σιβηρία, στη Νοτιοκεντρική Αυστραλία, στη Νοτιοδυτική Αμερική και στις περισσότερες ξηρές περιοχές της Ασίας.
Στη συνέχεια παρατίθεται η πλήρης μελέτη.
[gview file=”https://www.insurancedaily.gr/upload/2013/09/lloyds_wildfire.pdf” height=”400px” width=”600px” save=”1″]