Το θέμα της εκχώρησης των αποθεμάτων εκκρεμών ζημιών του κλάδου αυτοκινήτων, που σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου μελετά η Διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, αποτέλεσε το αντικείμενο Ερώτησης που κατέθεσαν πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές, κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Γελαλής, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος και Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, κατέθεσαν την εξής ερώτηση:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: « Σχετικά με τις ενέργειες της διοίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής»
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, αλλά και σύμφωνα με ανακοίνωση συνδικαλιστικής παράταξης, η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής ετοιμάζεται να προβεί σε μια πρωτόγνωρη και «περίεργη» ενέργεια για την ασφαλιστική αγορά, με διαδικασίες μάλιστα που δημιουργούν πολλά ερωτήματα. Συγκεκριμένα, η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής –η οποία ανήκει σε ποσοστό 100% στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος– φέρεται αποφασισμένη να εκχωρήσει τα αποθέματα εκκρεμών ζημιών του κλάδου αυτοκινήτων σε εταιρεία με έδρα τις Βερμούδες.
Καταρχήν, η ενέργεια αυτή θα ήταν ίσως δικαιολογημένη σε περίπτωση που η εταιρεία παρουσίαζε ζημιές. Ωστόσο, η Εθνική Ασφαλιστική, παρά την ραγδαία πτώση της παραγωγής στον ασφαλιστικό κλάδο, παρουσίασε κέρδη εξαμήνου ύψους € 87,5 εκατ., όντας η 11η πιο κερδοφόρα εταιρεία στην Ελλάδα. Το μοναδικό, λογιστικό επί της ουσίας όφελος, από την εκχώρηση των αποθεμάτων εκκρεμών ζημιών θα το καρπωθεί η Εθνική Τράπεζα ως μητρική εταιρεία. Η διαδικασία αυτή θα γίνει μέσω της μείωσης των απαιτούμενων κεφαλαίων του περιθωρίου φερεγγυότητας, ενός από τους βασικούς δείκτες για την αξιολόγηση μιας εταιρείας στο συγκεκριμένο κλάδο.
Από την άλλη, η ενέργεια αυτή ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ιδιαίτερα σε σχέση με τους πελάτες της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η εταιρεία που θα αναλάβει τα αποθέματα ζημιών του κλάδου αυτοκινήτων θα έχει κάθε κίνητρο να ασκεί πιέσεις για μείωση των αποζημιώσεων στους ασφαλισθέντες και ζημιωθέντες, για καθυστερήσεις στην καταβολή των ποσών, κ.λπ. Εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις στους ασφαλισμένους αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τη φήμη της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Επιπλέον, πολλά ερωτήματα γεννά και η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα. Δεν είναι γνωστό κατά πόσο η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής προέβη στη διενέργεια διαγωνισμού για την επιλογή του μεσίτη που ανέλαβε να βρει την εταιρεία. Αλλά και για την ίδια εταιρεία που θα αναλάβει τα αποθέματα ζημιών της Εθνικής Ασφαλιστικής προκύπτουν ζητήματα. Μπορεί να διαφημίζεται ότι η εν λόγω εταιρεία είναι αμερικανικών συμφερόντων, ωστόσο φαίνεται ότι συστάθηκε από Κύπριο επιχειρηματία ενώ και στο Διοικητικό της Συμβούλιο συμμετέχει πολιτικό πρόσωπο της Κύπρου. Επίσης, αν και δεν υπάρχει πρόβλημα με τα οικονομικά της στοιχεία, η εταιρεία αυτή ανήκει στις μικρομεσαίες του κλάδου. Είναι μάλιστα άγνωστο αν έχει προηγηθεί ουσιαστική αξιολόγηση της εν λόγω εταιρείας ενώ και ο τρόπος επιλογής της καλύπτεται από πλήρη αδιαφάνεια.
Επειδή:
– Η Εθνική Ασφαλιστική ανήκει εξ ολοκλήρου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ανακεφαλαιοποιήθηκε από το ΤΧΣ, με χρήματα που επωμίζεται ως χρέος η ελληνική κοινωνία.
– Η ενέργεια της διοίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής εγκυμονεί κινδύνους για τους καταναλωτές αλλά και για τους εργαζόμενους, λόγω της επαπειλούμενης απαξίωσης της εταιρείας.
– Είναι άγνωστο αν έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες για αυτή την ενέργεια.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός Οικονομικών:
1. Έχει λάβει γνώση για την επικείμενη εκχώρηση των αποθεμάτων εκκρεμών ζημιών του κλάδου αυτοκινήτου της Εθνικής Ασφαλιστικής; Αν ναι, τι προτίθεται να πράξει, δεδομένου ότι κύριος μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας και κατ’ επέκταση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι το ΤΧΣ;
2. Υπάρχει το νομικό πλαίσιο για να πραγματοποιηθεί αυτή η ενέργεια, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν στην ελληνική ασφαλιστική αγορά;
3. Προτίθεται να λάβει μέτρα για την προστασία των καταναλωτών και των εργαζόμενων σε περίπτωση που τελικά πραγματοποιηθεί αυτή η ενέργεια;
4. Έχει λάβει γνώση αν έχουν δοθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος;
5. Έχει λάβει γνώση αν προηγήθηκε η διενέργεια διαγωνισμού και αν τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά και της ΕΤΕ πριν την επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας με έδρα τις Βερμούδες;
6. Μπορεί να διαβεβαιώσει ότι η ενέργεια αυτή δεν συνδέεται με μια επικείμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής; Υπάρχουν κάποιοι –και για ποιους λόγους– που επιθυμούν την απαξίωση της Εθνικής Ασφαλιστικής;
7. Μήπως για αυτόν το λόγο αποκλείστηκε η συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ της εταιρείας, παρότι αυτή είναι θεσμοθετημένη;».