Οι εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τόσο του ΙΟΒΕ όσο και του ΚΕΠΕ, συμπίπτουν ουσιαστικά με τις θέσεις που εξέφρασε το ΕΕΑ μόλις πριν από μία εβδομάδα, για τον δύσκολο «κάβο» που πρέπει να περάσει το ελληνικό καράβι τους επόμενους μήνες προκειμένου να βρεθεί σε πιο ήρεμα νερά.
Και οι δύο φορείς, παρότι βλέπουν σημάδια σταθεροποίησης, προειδοποιούν για το ενδεχόμενο υποτροπής, εστιάζοντας στο γεγονός ότι το χειμώνα είναι σημαντικά μικρότερη η εισροή εσόδων από τον τουρισμό, ενώ τοποθετούν την ανεργία στο υψηλότατο 27,5%, την οποία αποδίδουν κυρίως στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης.
Πέρα όμως από την ψυχρή καταγραφή των αριθμών, των μνημονιακών στοχεύσεων, και των μαθηματικών μοντέλων που χρησιμοποιούνται στην εκπόνηση ανάλογων μελετών, υπάρχει η «πραγματική αλήθεια» που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες.
Υπάρχουν τα αναρίθμητα μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και ελεύθεροι επαγγελματίες που συντηρούν την όποια τους επαγγελματική δραστηριότητα για την «τιμή των όπλων», επιβιώνοντας – χωρίς υπερβολή – κάτω από δραματικές συνθήκες. Ελεύθεροι επαγγελματίες που παρότι εργάζονται σε δωδεκάωρη βάση δεν είναι σε θέση να αγοράσουν τα προς το ζην ή να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επιχειρηματίες που στενάζουν κάτω από την παντελή έλλειψη ρευστότητας, και απλώς δεν έχουν ακόμη βρει το κουράγιο να βάλουν λουκέτο. Υπάρχουν οι χιλιάδες άνεργοι έμποροι που δεν πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν έστω και αυτό το ισχνό επίδομα ανεργίας.
Αυτή την εικόνα της πρωτοφανούς εξαθλίωσης σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, η οποία δεν συνάδει σε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, πρέπει να περιγράψουν με κάθε της λεπτομέρεια ο πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών στις συναντήσεις τους με τις μεγάλες «κεφαλές» των δανειστών μας. Και μπορεί αυτή η εικόνα – από τη στιγμή που θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος – να αποτελέσει το πιο δυνατό ελληνικό επιχείρημα ώστε η επικείμενη νέα μεγάλη διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα, να γίνει η αφετηρία για μια ουσιαστική οικονομική βοήθεια των εταίρων προς την Ελλάδα, με κονδύλια που θα στηρίξουν τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές, δημιουργώντας το Πλεόνασμα Αισιοδοξίας που έχει ανάγκη ο Έλληνας πολίτης μετά από τόσα χρόνια σκληρής λιτότητας.