Η οικονομική κρίση είχε σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση του Τραπεζικού Συστήματος από το Κράτος, είτε με έκδοση ομολόγων που αντικαταστάθηκαν με προνομιούχες μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων (νόμος Αλογοσκούφη), είτε με τη συμμετοχή στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, όπου το Δημόσιο έγινε κύριος μέτοχος, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με ποσοστά που υπερβαίνουν το 90%. Κατόπιν απαίτησης της τρόικας οι διοικήσεις των τραπεζών παρέμειναν στους ιδιώτες, που αντιπροσωπεύονται στο μετοχικό κεφάλαιο με ποσοστά της τάξεως του 10%, εκτός από τη Eurobank της οποίας η διοίκηση ορίστηκε από το ίδιο το Τ.Χ.Σ.
Οι νέοι Ευρωπαϊκοί κανόνες, σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις προς τις τράπεζες και στο πλαίσιο: 1) της λήψης από το πιστωτικό ίδρυμα όλων των δυνατών μέτρων με στόχο τη μείωση των κεφαλαιακών αναγκών και 2) της παροχής αντικινήτρων, ώστε οι τράπεζες να ανατρέχουν λιγότερο σε κρατικές ενισχύσεις, προβλέπουν ότι:
α. ο Δ/νων Σύμβουλος ή και μέλη του Δ.Σ. θα πρέπει να απομακρυνθούν, εάν το πιστωτικό ίδρυμα που θα ενταχθεί σε κρατική ενίσχυση για την αναδιάρθρωση ή περιορισμό των εργασιών του, θα μπορούσε μέσω κατάλληλων ενεργειών της διοίκησης, να έχει αποφύγει την προσφυγή σε κρατικούς πόρους
β. Κάθε τράπεζα που παίρνει κρατική ενίσχυση για την ανακεφαλαιοποίηση ή την αντιμετώπιση απομείωσης της αξίας περιουσιακών στοιχείων της, θα πρέπει να περιορίζει τις συνολικές αποδοχές του προσωπικού της, συμπεριλαμβανομένων των μελών Δ.Σ. και της ανώτατης διοίκησης σε κατάλληλο επίπεδο, με το να εφαρμόζει αυστηρή πολιτική αποδοχών και με ανώτατο όριο αποδοχών των εκτελεστικών στελεχών.
Κατόπιν τούτου, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η σύγκριση του μέσου μισθού ενός εργαζομένου στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα, με τον μέσο μισθό ενός τραπεζικού υπαλλήλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία λοιπόν, ο μέσος μισθός (πλέον εργοδοτικών εισφορών) στην Ελλάδα ανήλθε το 2012 σε 24.200 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη εκτίμηση για το σύνολο του 2013 είναι στα 22.550 ευρώ.
Στα πιστωτικά ιδρύματα όμως, που έχουν λάβει κρατική ενίσχυση, το μέσο εργοδοτικό κόστος στην Ελλάδα για το 2012 κυμαίνεται σε διπλάσιο περίπου επίπεδο από το προαναφερθέν μέσο μισθοδοτικό κόστος. Συγκεκριμένα, το μέσο εργοδοτικό κόστος ανά τράπεζα είναι το εξής:
Attica Bank 50.000 ευρώ, Eurobank 47.300 ευρώ, Εθνική Τράπεζα 59.700 ευρώ, Νέο ΤΤ 44.250 ευρώ, Alpha Bank 45.900 ευρώ, Τράπεζα Πειραιώς 39.000 ευρώ, Νέα Proton 39.600 ευρώ, Πανελλήνια 37.400 ευρώ.
Για το 2013 η πλειοψηφία των εκτιμήσεων των τραπεζών για το μέσο μισθοδοτικό κόστος δείχνουν περιορισμένη μείωσή του κατά 6-7%, με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς που εκτιμά πως το εν λόγω κόστος θα είναι αυξημένο για το 2013 και θα προσεγγίσει τα 43.000 ευρώ, λόγω της ενσωμάτωσης του προσωπικού των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, που είχαν υψηλότερο κόστος.
Άρα, αντί οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για την δραστική μείωση των εξόδων τους, αφού έχουν ενταχθεί στην κρατική ενίσχυση με χρήματα που δανείστηκε το Ελληνικό Δημόσιο και αποπληρώνονται από το σύνολο των πολιτών, φαίνεται να διατηρούν τα προνόμια τους.