Καθώς ο κλάδος της Υγείας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους αυξανόμενους κινδύνους στο Επιχειρηματικό και Οικονομικό Περιβάλλον, μια νέα έρευνα της Deloitte, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Economist Intelligence Unit, αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία των Στελεχών του κλάδου θεωρεί απαραίτητο να γίνουν σημαντικές αλλαγές στη Στρατηγική των Εταιρειών τους, αν θέλουν να επιβιώσουν την επόμενη δεκαετία.
Συγκεκριμένα, τρία στα τέσσερα Στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η Εταιρεία τους πρέπει να πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές σε κάποια από τα τμήματά της, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες προκλήσεις, ενώ ένα στα τέσσερα στελέχη θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές σε ολόκληρο το φάσμα της Εταιρείας του. Στις Φαρμακευτικές Εταιρείες το 30% των στελεχών πιστεύει ότι η τωρινή Στρατηγική πρέπει να αναπροσαρμοστεί εξολοκλήρου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις Εταιρείες Βιοτεχνολογίας ανέρχεται στο 82%. Ακόμα, στη Δυτική Ευρώπη, όπου οι Αγορές αναπτύσσονται με αργούς ρυθμούς από το 2001, το 31% των Στελεχών θεωρεί απαραίτητη την αλλαγή Στρατηγικής, ενώ στις ΗΠΑ περίπου ένα στα πέντε Στελέχη δήλωσε ότι η Εταιρεία πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη Στρατηγική που ακολουθεί στις χονδρικές πωλήσεις για να αποσοβήσει πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους. Παράλληλα, το 41% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι, λόγω της παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης, τα Στελέχη Πωλήσεων πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη Εμπειρία και Γνώση σε θέματα Οικονομικής φύσης, ώστε να μπορούν να εξηγούν με σαφήνεια τα Οικονομικά Πλεονεκτήματα των Προϊόντων στους ασθενείς, τους ιατρούς και τους υπόλοιπους πελάτες τους. Ακόμα, το 44% προβλέπει ότι ο ρόλος του outsourcing θα ενισχυθεί σημαντικά, καθώς την επόμενη δεκαετία οι περισσότερες επιστημονικές ανακαλύψεις και τα αρχικά στάδια των ερευνών θα πραγματοποιούνται στις μικρές Εταιρείες του κλάδου. Τέλος, το 26% αναμένει ότι οι κίνδυνοι από την Έρευνα & Ανάπτυξη νέων προϊόντων θα αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό, ενώ ένα στα τρία στελέχη δήλωσε ότι θα αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους αυξάνοντας τις Δαπάνες.
«Το υψηλό κόστος της Έρευνας και Ανάπτυξης, ο Ανταγωνισμός στις Τιμές, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που έληξαν καθώς και, σε κάποιες περιπτώσεις, η πτώση των τιμών των Μετοχών των Εταιρειών είχαν ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στον κλάδο της Υγείας τα τελευταία χρόνια. Οι Εταιρείες πλέον αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να βασίζουν την Ανάπτυξή τους στις μελλοντικές Αποδόσεις των νέων προϊόντων που ετοιμάζουν, αλλά πρέπει να επαναξιολογήσουν τη Στρατηγική τους και να προχωρήσουν σε σημαντικές αλλαγές, που θα τους επιτρέψουν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προκλήσεις του διαρκώς μεταβαλλόμενου Οικονομικού και Επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιούνται, αν θέλουν να επιβιώσουν μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Χρήστος Κωνσταντίνου, Partner και υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Τμήματος της Deloitte Ελλάδας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την έγκυρη ετήσια έκθεση «Healthcare Consulting Marketplace 2009-2012» της Εταιρείας Kennedy Consulting Research & Advisory, η Deloitte κατέκτησε για τέταρτη συνεχή χρονιά την Πρώτη Θέση ανάμεσα σε 20 Πολυεθνικές Εταιρείες παροχής Επαγγελματικών Υπηρεσιών όσον αφορά το μερίδιο αγοράς Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και το ρυθμό Ανάπτυξης, βάσει των Οικονομικών Αποτελεσμάτων του 2007. Πρόκειται για μία ακόμα σημαντική διάκριση για την Deloitte, η οποία έχει ηγετική παρουσία στον κλάδο Υγείας, παρέχοντας επαγγελματικές υπηρεσίες σε μεγάλες εγχώριες και πολυεθνικές Εταιρείες.