Επίκαιρες… οι παρακάτω ιστορικές αναφορές περί διαφθοράς. Ο θεωρούμενος ως μεγάλος και εντιμότατος νομοθέτης, ο Σόλων, καθιέρωσε τον 5ο αιώνα τη… Σεισάχθεια, δηλαδή τη διαγραφή των χρεών.
Όπως γράφει ο Αριστοτέλης, λίγο καιρό πριν την ανακοινώσει ενημέρωσε τους φίλους του, οι οποίοι έσπευσαν να πάρουν δάνεια μεγάλα, τα οποία με την απόφαση του Σόλωνα διαγράφηκαν. Έτσι, έγιναν πάμπλουτοι. Ο άνθρωπος που καθιέρωσε τα «μυστικά κονδύλια» ήταν ο δημιουργός της Χρυσής Δημοκρατίας του 5ου αιώνα, ο Περικλής, όπως γράφει ο Πλούταρχος, αφού πήρε από το ταμείο της Αθήνας 10 τάλαντα, ποσό τεράστιο για την εποχή. Στη λογοδοσία της Πνύκας, όταν ρωτήθηκε τι τα έκανε, απάντησε «ανηλώμενα εις το δέον», δηλαδή, «τα έδωσα εκεί που έπρεπε», χωρίς καμία άλλη εξήγηση.
Ο Θεμιστοκλής έλεγε ότι δεν έχει καμία αξία να είσαι ηγέτης, αν δεν πλουτίσουν οι φίλοι σου, ενώ την ίδια άποψη διατύπωνε και ο βασιλιάς της Σπάρτης, ο κατά τα άλλα σκληρός και άτεγκτος Αγησίλαος.
Ο Δημοσθένης είχε φυλακιστεί και εξοριστεί δύο φορές για δωροδοκία.
Μία φορά τα πήρε από τον ταμία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που είχε βουτήξει το ταμείο από τη Βαβυλώνα και κατέφυγαν στην Αθήνα, και μία φορά από τους Αμφισσείς για να καλύψει τα σκάνδαλά τους στο Μαντείο των Δελφών. Έχει μείνει στην Ιστορία η φράση του Αριστοφάνη στο έργο «Οι Βάτραχοι». Αγανακτισμένος από τη γενική και συλλογική διαφθορά είπε: «Η πόλις ημών ανεμεστώθη δημοπιθήκων εξαπαντώντων τον Δήμον».
Η Ιστορία, δυστυχώς, επαναλαμβάνεται. Η Διαπλοκή και οι Συναλλαγές μεταξύ των παραγόντων που διαθέτουν Εξουσία, Πολιτική, Δικαστική, Χρηματική, Πνευματική και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, είναι Δεδομένη και είναι όμοια με τις Μεθόδους και τις Διεργασίες όλων των Μυστικών Υπηρεσιών στο κόσμο, με άπειρα παραδείγματα. Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι το Βυζάντιο, τις Βρυξέλλες και το… Ελλαδιστάν. Στην εποχή μας οι Λαοί της Δύσης, επειδή κυρίως έφτασαν στο σημείο να ζουν άνετα, την έχουν αποδεχτεί χωρίς να παρασύρονται από συναισθηματικές εξάρσεις. «It is only Business», μουρμουράνε και παραδέχονται ότι αν και οι ίδιοι διέθεταν Εξουσία, θα έκαναν το ίδιο… Να είμαστε ευχαριστημένοι που, τελικά, ο «Άνθρωπος» κατόρθωσε να δημιουργήσει έστω το είδος της Μπασταρδεμένης Δημοκρατίας που απολαμβάνουμε και να πάψουμε να ονειροπολούμε, εγώ δηλαδή, γιατί μπορεί να χάσουμε και αυτά που απολαμβάνουμε, τα οποία δεν είναι και λίγα!
Η Πάστα και οι Ικανότητες αυτών που διαθέτουν και Ασκούν Εξουσία είναι λίγο διαφορετικά από του υπόλοιπου κόσμου… Ας θυμόμαστε καθημερινά πώς ζούσαν οι γονείς μας πριν από λίγα χρόνια και πώς ζούμε εμείς σήμερα και να… κάτσουμε στα αβγά μας!