Ένα μεταβατικό καθεστώς που θα οδηγήσει σε απελευθέρωση πλειστηριασμών, με όρους όμως για φτωχούς και συνεπείς, περιέγραψε χθες σε συνέντευξή του στο Mega o υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. “Μας ενδιαφέρει η υγεία των τραπεζών” ανέφερε.
Όπως είπε, η Ελλάδα προτείνει μεγαλύτερη έμφαση στην αντικειμενική αξία και λιγότερο στα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία ακόμη τελούν υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς επιχειρείται να είναι διευρυμένα: να μην αφορούν μόνο φτωχούς αλλά και ανέργους και μεσαία εισοδήματα που αποδεικνύεται ότι λόγω, για παράδειγμα, υπερφορολόγησης και απουσία καταθέσεων – περιουσίας αδυνατούν.
“Προσπαθούμε να εισάγουμε τον θεσμό του συνεργαζόμενου δανειολήπτη” πρόσθεσε. Ανέφερε ότι τόσο η άποψη να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, όσο και η άποψη να υπάρξει άρση των πλειστηριασμών είναι εξίσου κακές.
“Αυτό που εμείς προτείνουμε στην τρόικα είναι ο ένας από τους δύο νόμους να φύγει τελείως. Ο νόμος του 2009 είναι παράλογος, διότι λέει ότι αν έχεις μέχρι 200.000 ευρώ χρέος στην τράπεζα, ακόμα κι αν έχεις 100 ακίνητα η τράπεζα δεν μπορεί να σου πλειστηριάσει τίποτα ακόμα και να μην πληρώνεις. Αυτό είναι τραγικό”.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει για μια μεταβατική περίοδο την προστασία της πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία προστασίας “λίγο λιγότερο” από τα 300.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, αλλά με κριτήρια και εισοδηματικά.
Διευκρίνισε ότι στο ζήτημα των εισοδηματικών κριτηρίων η ελληνική πλευρά δίνει περισσότερη σημασία στην αξία του ακινήτου παρά στο οικογενειακό εισόδημα. Απέφυγε να μιλήσει για ύψος εισοδήματος και πρόσθεσε ότι αναμένεται η απάντηση της τρόικας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμβιβαστική λύση που αναζητείται σε πλειστηριασμούς, προβλέπει μεταβατική περίοδο 2-3 ετών. Προβλέπει προστασία πρώτης κατοικίας αλλά όχι έως αντικειμενικής αξίας από 300.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, αλλά 150.000- 200.000 ευρώ, με παράλληλη θέσπιση όρων «φτωχού» δανειολήπτη. Στόχος είναι για άτομα με καταθέσεις ή πχ υψηλές απολαβές να υπάρχουν ειδικά κριτήρια, αναφέρουν αρμόδιες πηγές.
Επίσης, αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις προς τις τράπεζες που έχουν ήδη ακίνητα πολιτών με μεγάλες καταθέσεις να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς που θα κάνουν αίσθηση, ώστε να ασκηθεί πίεση πληρωμής δόσεων από τους «έχοντες».
Επιχειρείται επίσης διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη (νόμος 3869/2010). Στην περίπτωση αυτή, η πρώτη κατοικία προστατεύεται αφενός μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και αφετέρου εάν μετά τη ρύθμιση ο οφειλέτης –εφόσον έχει ζητήσει εξαίρεση της πρώτης κατοικίας του από ρευστοποίηση– είναι συνεπής στην καταβολή των μηνιαίων δόσεων που έχει ορίσει το δικαστήριο.
Δεδομένη τέλος θεωρείται η κατάργηση της ρύθμισης Παπαθανασίου (ρύθμιση του 2009), που προέβλεπε απαγόρευση των πλειστηριασμών για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας για οφειλές έως 200.000 ευρώ.