Πρέπει απαραιτήτως να διευκρινισθεί, το ταχύτερο δυνατόν, ένα θέμα που πολλοί άνθρωποι της αγοράς, στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και διαμεσολαβούντες, το προσπερνούν καθημερινά με ευκολία και το οποίο εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Πρόκειται για τα προγράμματα unit linked και το Πιστοποιητικό Δ. Αφορμή, η επίσκεψή μου σε εταιρεία που ασκεί τον κλάδο ζωής και η συνομιλία μου με στέλεχος των πωλήσεων του κλάδου ζωής.
Σε ερώτησή μου αν η προώθηση ενός παιδικού επενδυτικού προγράμματος από έναν ασφαλιστικό πράκτορα απαιτεί την κατοχή Πιστοποιητικού Δ μου απάντησε ότι «όχι, δεν υφίσταται πρόβλημα για την προώθηση ενός ή μερικών επενδυτικών προγραμμάτων, και μάλιστα τυποποιημένων όπως είναι ένα παιδικό πρόγραμμα, έστω και αν είναι unit linked». Παραξενεύτηκα αλλά δεν αντέδρασα και το έψαξα λίγο παραπάνω. Πουθενά δεν βρήκα να υπάρχει στις αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος ή οπουδήποτε αλλού ποσοτική παράμετρος.
Στην Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής 16/21-5-2013, άρθρο 4 αναφέρεται: “Πιστοποιητικό Επιπέδου Δ: Για την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων συνδεδεμένων με επενδύσεις”. Στη δε Πράξη της ΤτΕ 31/30-9-2013, Άρθρο 4, παρ. 7 αναφέρεται: “Με την επιφύλαξη του άρθρου 9 παρ. 2 της Πράξης Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος 16/21-5-2013, απαγορεύεται η πώληση ασφαλιστικών προϊόντων συνδεδεμένων με επενδύσεις (Κλάδος ΙΙΙ, άρθρο 13 ν.δ. 400/1970) από Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή που δεν κατέχει την ειδική προς τούτο πιστοποίηση που προβλέπεται από την ανωτέρω Πράξη.”
Νομικός δεν είμαι, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι οι πληροφορίες που δίνουν στελέχη εταιρειών ότι δεν χρειάζεται για 1-2 επενδυτικά προγράμματα να κατέχει ο Διαμεσολαβητής το Πιστοποιητικό Δ, είναι πολύ επικίνδυνες. Γιατί το λένε; Ίσως από άγνοια, ίσως από επιθυμία αύξησης των πωλήσεων, δεν τους καταλογίζει πρόθεση. Όταν όμως προκύψει στο μέλλον ένας έλεγχος χαρτοφυλακίου σε κάποιο πρακτορείο, τότε ουδείς θα θυμάται τι είπε και τι δεν είπε! Αντίθετα, ο Πράκτορας θα προσπαθεί να πείσει την Τράπεζα της Ελλάδος και πιθανότατα θα βρεθεί αντιμέτωπος με σημαντικό πρόστιμο.
Είναι απαραίτητο να διευκρινισθεί, με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, ακόμα και από τους συλλογικούς φορείς των διαμεσολαβούντων, ποια θεωρούνται «ασφαλιστικά προϊόντα συνδεδεμένα με επενδύσεις». Θα παράσχουν πραγματική υπηρεσία στα μέλη τους ανά τη χώρα, τα οποία από άγνοια και μόνο μπορεί (από κεκτημένη ταχύτητα ίσως) να παρανομούν καθημερινά και να μην το έχουν καταλάβει.
στις διευκρινίσεις που ζητά ο κος Παπανικόλας στο παραπάνω άρθρο του, θα έρθω να προσθέσω και το εξής ερώτημα:
Οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές (όλων των Ιδιοτήτων και Βαθμίδων) που προωθούσαν στο παρελθόν U/L προϊόντα (από το 1995 έως και σήμερα) υποχρεούνται και αυτοί να λάβουν το πιστοποιητικό τύπου Δ ? και αν ΝΑΙ, μέχρι τώρα είναι παράνομοι?