Oι Ασφαλιστές προσπαθούν να επιβιώσουν της Κρίσης αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο με τον οποίο κάνουν δουλειές. Αυτό απεφάνθη πρόσφατη έρευνα της PricewaterhouseCoopers στις ΗΠΑ. Η Έρευνα έχει τίτλο «Τα Εννέα Καυτά Θέματα στην Ασφαλιστική Αγορά το 2009» και παρουσιάζει τι κάνουν οι Ασφαλιστές προκειμένου να διατηρήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια, να διαχειριστούν τους κινδύνους, να διατηρήσουν το πελατολόγιό τους και να περιορίσουν τα κόστη τους, μεσούσης της μεγαλύτερης Οικονομικής Κρίσης και Ύφεσης εδώ και δεκαετίες.
«Οι τρόποι με τους οποίους θα επιλέξει φέτος να διαχειριστεί την αλλαγή εν μέσω Κρίσης η Ασφαλιστική Βιομηχανία θα καθορίσουν και τη βιωσιμότητα και την πορεία της τα χρόνια που έρχονται», δήλωσε ο Paul Veronneau, επικεφαλής του Τομέα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας στην PricewaterhouseCoopers. «Μόνο οι Εταιρείες που θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στο Νέο Επιχειρηματικό Περιβάλλον θα καταφέρουν να επιβιώσουν».
Μερικά από τα βασικά θέματα και τις τάσεις που θα επηρεάσουν την Ασφαλιστική Βιομηχανία το 2009, σύμφωνα με την Oμάδα της PricewaterhouseCoopers, είναι:
1. Πίσω στα Βασικά:
Έπειτα από χρόνια προσπαθειών για πολύπλοκα και σοφιστικέ Προϊόντα και Στρατηγικές Μάρκετινγκ τώρα οι Ασφαλιστές καλούνται να ξεκινήσουν από την αρχή και να επαναφέρουν πρώτα απ’ όλα τη χαμένη τους Φερεγγυότητα, αφήνοντας στην άκρη τα «επικίνδυνα» Προϊόντα, εστιάζοντας στην άψογη Εξυπηρέτηση και Φροντίδα των πελατών και κυρίως στην ταχεία επεξεργασία των Αποζημιώσεων: Το 90% των Στελεχών με τους οποίους συνομίλησαν οι ερευνητές της PricewaterhouseCoopers δήλωσε ότι σκέφτεται να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία αποζημίωσης…
2. Αποτελεσματική Διαχείριση Επενδύσεων:
Μετά τις τεράστιες απώλειες στον τομέα των Επενδύσεων στόχος είναι η αναθεώρηση των Στρατηγικών, ο αυστηρότερος Εσωτερικός Έλεγχος και τα «εξορθολογισμένα» Χαρτοφυλάκια.
3. Διατήρηση Κεφαλαίου Κίνησης, Αποθεματικών και Ρευστότητας:
H Διατήρηση Κεφαλαίου και Αποθεματικών θα είναι πονοκέφαλος για τις Εταιρείες και πολλές άλλες ακόμη θα χρειαστούν ενέσεις ρευστότητας προκειμένου να επιβιώσουν.
4. Μείωση Εξόδων:
Tα χαμηλότερα Ασφάλιστρα, οι μεγαλύτερες Ζημίες και τα μικρότερα περιθώρια Κέρδους σημαίνουν ότι οι Ασφαλιστές θα πρέπει να περιορίσουν τα έξοδά τους, όχι όμως σε τομείς ζωτικής σημασίας, όπως το Μάρκετινγκ ή η Εξυπηρέτηση Πελατών, γιατί έτσι θα επηρεάσουν αρνητικά τις Πωλήσεις τους.
5. Αλλαγές στις Πωλήσεις και στη Διανομή:
Στο παρελθόν οι Ασφαλιστικές Εταιρείες ανταποκρίνονταν πολύ καλύτερα σε σκληρές Οικονομικές Συνθήκες από τα άλλα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα. Ωστόσο, φέτος οι Πωλήσεις Ασφαλειών Ζωής και Εισοδήματος έχουν μειωθεί – οι Εταιρείες ανταποκρίνονται συνδέοντας τις Ασφάλειες Ζωής με τα Συνταξιοδοτικά Προγράμματα και τις Ασφάλειες Εισοδήματος με Προϊόντα Ασφάλισης Περιουσίας. Ακόμη, έμφαση δίνεται στην Αποδοτικότητα του Διαμεσολαβητή και την Ποιότητα των Σχέσεων με τον Πελάτη.
Όλη η Έρευνα είναι διαθέσιμη on-line στη διεύθυνση: www.pwc.com/insurance/nine-in-09.