Διάβασα πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωση ασφαλιστικής εταιρείας μέλους της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), η οποία αναφέρει ότι «η προείσπραξη των ασφαλίστρων που ορίζεται στο άρθρο 8 της πράξης 30/30.09.2013 δεν μας αφορά ως υποκατάστημα αλλοδαπής ασφαλιστικής εταιρίας εγκατεστημένης στην Ελλάδα».
Διάβασα επίσης δήλωση δικηγόρου και πρώην Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή ότι η καθυστέρηση στην καταβολή των ασφαλίστρων δεν επιφέρει ούτε τη λύση της ασφαλιστικής σύμβασης, ούτε ματαιώνει την ανανέωσή της (και συνεπώς το ασφαλιστήριο είναι ενεργό και οι καλύψεις ισχύουν).
Διάβασα επίσης στην ανακοίνωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ότι «αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει πρώτα να καταβάλουν τα ασφάλιστρα και αμέσως μετά θα τίθενται σε ισχύ τα συμβόλαιά τους».
Διάβασα επίσης στην ανακοίνωση της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (ΕΕΑΕ) ότι «υπάρχουν αντικρουόµενες διατάξεις που ακυρώνονται ή επικαλύπτονται από ισχύοντες νόµους που δεν καταργούνται».
Διάβασα επίσης… συγγνώμη, άκουσα με τα ίδια μου τα αυτιά Γενικό Διευθυντή πολύ μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας με έδρα της Ελλάδα, θυγατρικής ευρωπαϊκής εταιρείας, να λέει «η προείσπραξη δεν ισχύει πουθενά στην Ευρώπη»! Και μέχρι σήμερα η εταιρεία αυτή δεν έχει στείλει οποιαδήποτε εγκύκλιο στους συνεργάτες της.
Διάβασα, διάβασα, διάβασα. Και λοιπόν; Κι αν «εμείς» της ασφαλιστικής αγοράς καταλαβαίνουμε και κατανοούμε το τι ακριβώς συμβαίνει, στον καταναλωτή τι λέμε;
“Αγαπητέ Πελάτη. Ισχύει μεν, αλλά για κάποιες εταιρείες δεν ισχύει και ο νόμος προβλέπει, αλλά θα αλλάξει και μέχρι τότε θα δούμε, γιατί η πράξη του Διοικητή που δεν είναι νόμος αλλά πρέπει να εφαρμοστεί, διότι η έδρα και το υποκατάστημα έχουν διαφορά, αλλά στην Ευρώπη είναι η μητρική και εδώ στην Ελλάδα υπάρχει το εθνικό δίκαιο, αλλά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που βέβαια η ΕΑΕΕ είναι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, αλλά έχει και μέλη που δεν έχουν έδρα στην Ελλάδα και συνεπώς η προείσπραξη των ασφαλίστρων προβλέπεται, αλλά οι αντικρουόμενες διατάξεις υπάρχουν, συνεπώς άλλο η ζωή και άλλο η φωτιά, αλλά το αυτοκίνητο είναι σαν τη ζωή και οι 30 μέρες ισχύουν, αλλά ισχύουν πριν ή μετά την ημερομηνία έναρξης που μπορεί βέβαια να μην ενεργοποιούνται οι καλύψεις, άρα δεν είναι έναρξη, αλλά ο κλάδος αυτός είναι διαφορετικός γιατί οι 30 μέρες, α…συγγνώμη τα είπαμε αυτά και βέβαια όταν η είσπραξη είναι προείσπραξη η απόδοση μπορεί να έπεται, άρα να ενεργοποιείται το ασφαλιστήριο από την απόδοση και όχι από την είσπραξη γιατί η απόδοση είναι υποχρέωση του διαμεσολαβητή ενώ η είσπραξη όταν δεν είναι προείσπραξη ευθύνεται η εταιρεία, όταν βέβαια η εταιρεία ΕΠΥ δεν εποπτεύεται από τον Διοικητή, ναι αυτόν που έχει υπογράψει την πράξη που πρέπει να εφαρμόσει η αγορά, εκτός εκείνων που δεν υποχρεούνται να την εφαρμόσουν γιατί πουλάνε κι αυτοί συμβόλαια αλλά όχι σαν τα δικά μας συμβόλαια, αλλά όλα τα συμβόλαια είναι νόμιμα και έγκυρα και συνεπώς, όπως σου εξήγησα, πρέπει να μου πληρώσετε τα ασφάλιστρα σήμερα.”
Είδατε πόσο απλό είναι; Τι γκρινιάζετε;
(Το κείμενο αυτό ήταν η πρώτη σκηνή, το πρώτο μονόπρακτο, από το θεατρικό έργο «Η εξωστρέφεια της αγοράς», πράξη πρώτη: «Ενεργοποίηση της ασφαλιστικής συνείδησης του έλληνα»)
ΟΙ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ
ΟΤΑΝ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ
ΕΦΟΡΙΑ , ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ, ΔΕΗ , ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ , ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ , ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ :
ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΡΕΥΣΤΟ.
ΘΑ ΠΡΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ;
ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΚΡΥΩΜΈΝΟΙ