Σε τρεις περίπου μήνες έχουμε εκλογές. Και μάλιστα διπλές ή τριπλές εκλογές με δύο εκλογικές Κυριακές, στις 18 Μαϊου και στις 25 Μαϊου. Εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης, εκλογές Περιφερειών και Ευρωεκλογές, αν βέβαια δεν έχουμε και την έκπληξη(;) των εθνικών εκλογών. Άρα, έχουμε ταυτόχρονα τοπικές κινητοποιήσεις λόγω συνδυασμών αυτοδιοίκησης και συνολικές κομματικές κινητοποιήσεις λόγω ευρωεκλογών. Έχετε σκεφθεί πόσα εκλογικά κέντρα των συνδυασμών, αλλά και των υποψηφίων θα λειτουργήσουν σε όλη την Ελλάδα; Πολύ περισσότερο μάλιστα, αν ψηφιστεί ο νέος νόμος με σταυρό προτίμησης στις ευρωεκλογές και με υπερδιπλάσιους υποψήφιους; Χιλιάδες, πολλές χιλιάδες, σε κάθε πόλη, σε κάθε μεγάλο χωριό. Ας δούμε το γεγονός αυτό από την ασφαλιστική του σκοπιά.
Καταρχήν, οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες, όταν ακούνε για πολιτικό κέντρο υποψηφίων ή εκλογικό κέντρο συνδυασμού, λένε ένα ευγενικό… όχι! Παλαιότερα, δεχόντουσαν την ασφάλιση για κινδύνους φωτιάς κ.λπ. αλλά δεν δεχόντουσαν τους συμπληρωματικούς κινδύνους τρομοκρατικών ενεργειών, πολιτικών ταραχών και κακόβουλων ενεργειών. Σήμερα, σχεδόν όλες οι εταιρείες δεν δέχονται γενικώς την ασφάλιση των κέντρων αυτών. Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, συνήθως καταστημάτων ή ισόγειων διαμερισμάτων, απαιτούν την προσκόμιση ασφαλιστηρίου για την βραχυχρόνια ενοικίαση των ακινήτων τους. Μπέρδεμα που οδηγεί μερικές φορές σε έμμεση απόκρυψη της χρήσης του ακινήτου, ώστε να ασφαλιστεί. Φυσικά, ούτε λόγος για αποζημίωση σε τυχόν ζημιά και δικαίως.
Ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα, το οποίο πιθανότατα αγνοούν χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν ήδη ασφαλισμένα τα ακίνητα τους, είναι το εξής: Στους γενικούς όρους σχεδόν όλων των ασφαλιστηρίων πυρός (και ιδίως των πολυασφαλιστηρίων-πακέτων) αναφέρεται ότι η «αλλαγή χρήσης» του ακινήτου αποτελεί αιτία μη αποζημίωσης. Πόσοι από τους ιδιοκτήτες, που έχουν ήδη ασφαλισμένα τα ακίνητά τους, είτε ως γραφεία, είτε ως κατοικίες, είτε ως καταστήματα (χρησιμοποιούμενα ή κενά) σπεύδουν να ενημερώσουν την ασφαλιστική τους εταιρεία για την βραχυχρόνια αυτή αλλαγή χρήσης; Ελάχιστοι. Αυτοί που την ενημερώνουν, λαμβάνουν μια αρνητική απάντηση κάλυψης και αναλόγως αποφασίζουν. Οι υπόλοιποι που δεν την ενημερώνουν, είναι σε χειρότερη μοίρα γιατί νομίζουν ότι είναι ασφαλισμένοι, αλλά δεν είναι.
Υπάρχουν ακόμα και χώροι που (λόγω οικονομικής κρίσης) εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως γραφεία (π.χ. ένα λογιστικό γραφείο) ή καταστήματα (π.χ. ένα καφενείο), αλλά παράλληλα στεγάζουν και το εκλογικό κέντρο του υποψήφιου ή του συνδυασμού. Να είναι βέβαιοι οι ιδιοκτήτες τους ότι δεν θα αποζημιωθούν σε περίπτωση ατυχήματος, ακόμα και αν η ζημιά συμβεί σε ώρες που «δεν λειτουργούσε ως εκλογικό κέντρο». Τουλάχιστον, δεν θα αποζημιωθούν φυσιολογικά, αλλά θα τρέχουν στα δικαστήρια να αποδείξουν ότι η ζημιά που συνέβη δεν είχε σχέση με την λειτουργία του χώρου ως εκλογικού κέντρου κ.λπ. Και πάλι, λίγες πιθανότητες θα έχουν.
Στις μικρότερες τοπικές κοινωνίες, που κάθε μεταβολή στα ακίνητα είναι «ορατή» είναι υποχρέωση των διαμεσολαβητών να ενημερώνουν αμέσως τους πελάτες τους. Στις μεγάλες πόλεις όμως και κυρίως στην Αθήνα, αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί το παραμικρό, ώστε να μην ακουστεί για μια ακόμα φορά από ανεκπαίδευτους καταναλωτές η φράση «τόσα χρόνια τους πλήρωνα και τώρα που έπιασε φωτιά το ακίνητό μου, δεν με πληρώνουν!». Θα είναι από τις περιπτώσεις που οι ασφαλιστικές εταιρείες θα έχουν απόλυτο δίκιο.