Ακόμη και εντός της εβδομάδας είναι πιθανή η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για 1η φορά από το 2010 σύμφωνα με πληροφορίες από τα αρμόδια όργανα. Η έξοδος έχει από καιρό προετοιμαστεί και έχει στόχο να αδράξει την ευκαιρία που δημιουργεί η πολύ μεγάλη μείωση στην ψαλίδα των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με τα γερμανικά, κάτω από τις 500 μονάδες βάσης.
Η κυβέρνηση επιθυμεί να δώσει ένα μήνυμα στις αγορές αλλά και στην τρόικα. Επιθυμεί ωστόσο πλέον και να αλλάξει ατζέντα στο εσωτερικό μετά την κρίση που προκαλεί το ζήτημα Μπαλτάκου. Τελικός στόχος σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ Στουρνάρα είναι η συνολική έξοδος στις αγορές το 2016…
Πάντως , «μούδιασμα» προκάλεσε σε όσους την περίμεναν την Παρασκευή η … αναβολή της αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από την Moodys. Πλέον, επόμενη ημερομηνία που έχει δοθεί για πιθανές ανακοινώσεις είναι η 23η Μαΐου για την αξιολόγηση από την Fitch.
Εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για μικρή σε μέγεθος έξοδο 5ετους διάρκειας που δεν θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ. Διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και διεθνείς οίκοι δίνουν ακόμη και ημέρα εκδόσεως, ενώ υπολογίζουν ένα επιτόκιο περί το 5%.
Οι Financial Times αναφέρουν ότι αυτό θα συμβεί την ερχόμενη Παρασκευή, 11 Απριλίου μαζί με την έλευση της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Άλλες πηγές κάνουν λόγο για συντομότερη ακόμη ημερομηνία, ενώ υπάρχει και σενάριο για τις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Δευτέρα ή τη Μεγάλη Τρίτη.
Το επιτόκιο στο 5% είναι και πάλι πολύ υψηλό δεδομένου ότι η χώρα δανείζεται με 1,5% από την τρόικα. Έτσι, έχει ειδική σημασία σύμφωνα με αρμόδια στελέχη το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος και για νέα γραμμή χρηματοδότησης της χώρας η οποία έχει καλυμμένες τις ανάγκες της έως το μέσο περίπου του 2015 αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο αυτή τη στιγμή ότι μετά θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές με ανταγωνιστικό επιτόκιο…