Τα πρώτα ανθρώπινα αντισώματα του κοροναϊού MERS ανακάλυψαν δύο ξεχωριστές επιστημονικές ομάδες, δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες για την ανάπτυξη θεραπείας κατά της θανατηφόρου νόσου.
Όπως είναι ήδη γνωστό, προς το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) και η σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων του, τόσο στην Σαουδική Αραβίου, απ’ όπου ξεκίνησε το 2012, όσο και σε άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, έχει δημιουργήσει εύλογη ανησυχία.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Σαουδική Αραβία έχουν καταγραφεί 339 επιβεβαιωμένα κρούσματα, από τα οποία τα 102 θανατηφόρα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ένας στους τρεις ασθενείς που αποβιώνει.
Δύο νέες μελέτες, μια αμερικανική και μια κινέζικη, που δημοσιεύθηκαν στα επιστημονικά περιοδικά Science Translational Medicine και Proceedings of the National Academy of Sciences, δημιουργούν ελπίδες αντιμετώπισης του κοροναϊού MERS, αφού οι ειδικοί εντόπισαν επαρκή αντισώματα τα οποία είναι ικανά να εξουδετερώσουν την ικανότητα του ιού να προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει.
Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα στο πλαίσιο της αμυντικής λειτουργίας του εναντίον ιών και βακτηρίων. Ορισμένα αντισώματα όχι μόνο αναγνωρίζουν τον «εχθρό», αλλά και τον εμποδίζουν να μολύνει τον οργανισμό.
Αν και οι έρευνες είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, θεωρούνται πολλά υποσχόμενες για τη δημιουργία ενός εμβολίου ή άλλης θεραπείας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αντισώματα έχουν ήδη παραχθεί σε επαρκείς ποσότητες, ώστε σύντομα να ξεκινήσουν δοκιμές σε πειραματόζωα.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει τον τρόπο με τον οποίο ο MERS μεταδίδεται στους ανθρώπους. Ο κοροναϊός έχει εντοπιστεί σε νυχτερίδες και καμήλες, από όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε, μολύνοντας ανθρώπους, οι οποίοι ήλθαν σε επαφή με αυτά τα ζώα.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: health.in.gr