Στο πλαίσιο της πολιτικής του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΕΑ), για την προώθηση της εξωστρέφειας και των διεθνών επιχειρηματικών συνεργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 6 Μαΐου 2014, συνάντηση γνωριμίας μεταξύ κινεζικής επιχειρηματικής αποστολής, οργανωμένης από το Διεθνές Ελληνο-Κινεζικό Εμπορικό Κέντρο και της διοίκησης του Ε.Ε.Α, στην έδρα του τελευταίου.
Στόχος της συνάντησης ήταν η αλληλοενημέρωση για το αντικείμενο των εργασιών του κάθε φορέα και τη διερεύνηση προοπτικών συνεργασίας μεταξύ Ελληνικών και Κινέζικών επιχειρήσεων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, από πλευράς Ε.Ε.Α, ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ανέλυσε τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας και επεσήμανε τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται για αμοιβαία επωφελείς εμπορικές και παραγωγικές συνεργασίες των κινεζικών με τις ελληνικές επιχειρήσεις. Όπως τόνισε οι ελληνικές επιχειρήσεις, παρά τις απώλειες, προσαρμόζονται εν μέσω κρίσης, σε νέα ανταγωνιστικά δεδομένα και επιδιώκουν την άμεση διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων τους, ως αναπτυξιακή διέξοδο. Έδωσε το βασικό περίγραμμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μας, αναφέρθηκε στη φορολογία, στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, στην υποαπασχόληση του παραγωγικού δυναμικού και στη μεγάλη ανεργία, αλλά ταυτόχρονα, επεσήμανε τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται για ανταλλαγές στα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα και στα πεδία των νέων τεχνολογιών και καινοτομιών που αναπτύσσονται ραγδαία στη χώρα μας. Ενημέρωσε δε ότι το Ε.Ε.Α συμμετέχει σε προγράμματα πράσινης καινοτομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Από πλευράς κινεζικής επιχειρηματικής αποστολής, η οποία απαρτίζονταν από 33 επιχειρηματίες και κρατικούς εμπειρογνώμονες, την παρουσίαση έκανε ο πρόεδρος του Διεθνούς Ελληνο-Κινεζικού Εμπορικού Κέντρου κ. Petros Pou Zen Tsang, ο οποίος τόνισε τη μεγάλη του χαρά που φέρνει σε πρώτη επαφή, κινέζους επιχειρηματίες και εμπειρογνώμονες με τον κύριο φορέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στόχος μας, είπε, είναι να διερευνήσουμε το έδαφος επιχειρηματικών συνεργασιών, την κατάσταση από πολιτικής και κοινωνικής πλευράς ώστε να έρθουν επενδύσεις και την καθιέρωση συνεχούς αλληλοενημέρωσης για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο φορέων και των επιχειρήσεων.
Αντικείμενο των συνομιλιών ήταν και τα εμπόδια στην επιχειρηματική δραστηριότητα από την εργασιακή νομοθεσία, όπως π.χ. του περιορισμού των ομαδικών απολύσεων και η ασφαλής λειτουργία των επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας, κάτω από συνθήκες κρίσης όπου παρατηρούνται φαινόμενα απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων. Ο κ. Χατητζηθεοδοσίου, ανέφερε ότι στην ΕΕ έχει καθιερωθεί με ακρίβεια το δίκαιο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων ώστε να προστατεύονται και οι δύο πλευρές και να τηρούνται οι Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το Ε.Ε.Α καθοδηγεί τους επιχειρηματίες να τηρούν τη νομοθεσία στα ζητήματα εργασιακών σχέσεων και διαδηλώσεων. Όσον αφορά τις απεργίες και διαδηλώσεις, καθησύχασε τους επισκέπτες, αναφέροντας ότι φαινόμενα υπέρβασης παρουσιάζονται, αλλά δεν αποτελούν τον κανόνα. Είναι φυσικό, είπε, σε καιρούς κρίσης να παρουσιάζονται οξύνσεις, αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται σε μικρό μέρος της Πρωτεύουσας. Ωστόσο, τόνισε, τα δικαιώματα αυτά, όπως και τα εργασιακά δικαιώματα, αποτελούν δημοκρατικό κεκτημένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όσο αναπτύσσεται και η Κίνα, στο δρόμο που έχει επιλέξει, τόσο και σε αυτή θα καθιερώνονται, και πρέπει, τα ίδια δικαιώματα. Μεταξύ της ελευθερίας των διαδηλώσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και της απαγόρευσης, στην Ελλάδα και στην ΕΕ, επιλέγουμε το πρώτο.
Ακολούθησε διάλογος με ερωτήσεις και απαντήσεις για ειδικότερα επιχειρηματικά και οικονομικά ζητήματα, στα οποία ήθελαν πληροφόρηση οι Κινέζοι επισκέπτες. Στο τέλος, συμφωνήθηκε να ανοίξει ειδική αλληλογραφία με το Ε.Ε.Α, με αντικείμενο το είδος και τον τρόπο της επιχειρηματικής συνεργασίας που μπορεί να πάρει πρακτική μορφή και αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα.