Ο Οίκος Αξιολόγησης A.M Best, μετά από καιρό, θεωρεί πως οι προοπτικές της παγκόσμιας αντασφαλιστικής αγοράς είναι αρνητικές, επικαλούμενος τις εξασθενημένες βασικές λειτουργίες και σημαντικές συνεχόμενες προκλήσεις στο χώρο που θα εμποδίσουν τη δυνατότητα προοπτικής θετικών αξιολογήσεων και αναβαθμίσεων.
Τέσσερις από τους σημαντικότερους οίκους αξιολόγησης θεωρούν πως οι προοπτικές για την αντασφάλιση ως αγορά είναι αρνητικές. Ο πρώτος οργανισμός που υιοθέτησε αρνητική στάση ήταν η Standard & Poor’s τον Ιανουάριο, ακολούθησε η Fitch Ratings και στη συνέχεια η Moody’s άλλαξε τις προβλέψεις της σε αρνητικές τον Ιούνιο. Τώρα και η A.M Best έχει τοποθετήσει ένα αρνητικό «μαύρο σύννεφο» πάνω από τον αντασφαλιστικό τομέα, καθώς προβλέπει δύσκολες προκλήσεις στο περιβάλλον της αγοράς για τους αντασφαλιστές.
«Οι σημαντικές και συνεχιζόμενες προκλήσεις της αγοράς εμποδίζουν την προοπτική θετικών αξιολογήσεων και αναβαθμίσεων και με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πίεση από αρνητικές αξιολογήσεις» δήλωσε η A.M Best σε πρόσφατη έκθεση.
Η Best αρχικά είπε πως μπορεί να υπάρχει αρνητική πίεση για τους αντασφαλιστές τον Απρίλιο, αλλά μετά τις εξαμηνιαίες ανανεώσεις συμβολαίων, όπου οι τιμολογήσεις και οι όροι της αντασφάλισης παρέμειναν υπό πίεση, δημιούργησε αρνητικές προβλέψεις για τον κλάδο.
Η κίνηση της A.M. Best ήταν αναμενόμενη, κανείς δεν θεώρησε πως θα διατηρούσε σταθερή αξιολόγηση σε έναν κλάδο τόσο πιεσμένο από πλεονάζον κεφάλαιο, ανταγωνισμό και την είσοδο ασφαλιστικών χρεωγράφων (ILS) και εναλλακτικών πηγών κεφαλαίου. Η επίδραση των αρνητικών προβλέψεων από μόνη της δεν είναι σημαντική για τους αντασφαλιστές, σημαίνει όμως πως αν οι βασικές λειτουργίες χειροτερέψουν θα υπάρξουν δράσεις αξιολόγησης για μεμονωμένες εταιρίες που επηρεάζονται περισσότερο από τις προκλήσεις της αγοράς.
Η A.M. Best είπε πως «Έχει γίνει προφανές πως όσο συνεχίζεται η συμπίεση των επενδυτικών αποδόσεων και περιθωρίων ασφάλισης, αυτή η περιορισμένη κερδοφορία τελικά θα δημιουργήσει εμπόδια για την οικονομική τους δύναμη.»
Σε αυτό το στάδιο η A.M. Best δήλωσε πως η άποψή της είναι πιο μακροπρόθεσμη από την τυπική πρόβλεψη 12-18 μηνών και ίσως αντανακλά τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι προκλήσεις της αγοράς αλλά και την πρωτοφανή ελαστικότητα του τρέχοντος περιβάλλοντος της αγοράς, με νέους παίκτες στο προσκήνιο.
«Ενώ η A.M. Best δεν αναμένει σημαντικό αριθμό αρνητικών προβλέψεων ή υποβαθμίσεων στο άμεσο μέλλον, οι αντιξοότητες της αγοράς αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν σημαντικές μακροπρόθεσμες προκλήσεις για τον κλάδο» εξήγησε το γραφείο αξιολόγησης.
Όσον αφορά τις προβλέψεις αρνητικής αξιολόγησης, η A.M. Best δήλωσε πως σκόπιμα προσπάθησε να κοιτάξει πέρα από τα θέματα πλεονάζοντος κεφαλαίου, τη μείωση επιτοκίων, τη μη-βιώσιμη δραστηριότητα απελευθέρωσης αποθεματικού, τη χαμηλή απόδοση επενδύσεων και τη συνεχιζόμενη επίδραση σύγκλισης κεφαλαίων σε παραδοσιακούς αντασφαλιστές.
Το γραφείο αξιολόγησης έλαβε υπόψιν του επίσης θέματα όπως η αυξημένη χρήση εναλλακτικού κεφαλαίου από παραδοσιακούς αντασφαλιστές για τη βελτιστοποίηση αποτελεσμάτων, η καθαρή πιθανή μέγιστη ζημιά (Probable Maximum Loss) για ζώνες αιχμής ως ποσοστό του κεφαλαίου, αλλά και το πως προσεγγίζουν οι αντασφαλιστές τον διαχειριστικό κύκλο και τη στρατηγική μεταξύ πρωτασφάλισης και αντασφάλισης. Έλαβε επίσης υπόψιν το γεγονός ότι οι αντασφαλιστές αλλάζουν επενδυτικές στρατηγικές σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και σε πιο αποδοτικούς στόχους αλλά και τις κινήσεις των αντασφαλιστών για την δημιουργία μεγαλύτερων εσόδων.
Παρ’ όλα αυτά η A.M. Best διαπίστωσε πως είναι δύσκολο να αγνοηθεί το απλό γεγονός ότι οι αποδόσεις είναι χαμηλές, τα περιθώρια είναι στενά, οι όροι και προϋποθέσεις είναι ευρύτεροι, πράγμα που σημαίνει μικρή κερδοφορία και πως οι αντασφαλιστές αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο για μικρότερες ανταμοιβές.
Προς το παρόν οι αντασφαλιστικοί ισολογισμοί είναι καλά κεφαλοποιημένοι, αλλά με την πάροδο του χρόνου αυτό θα μπορούσε να φθαρεί, δήλωσε η A.M. Best, καθώς τα κέρδη γίνονται πιο ασταθή και οι ευνοϊκές απελευθερώσεις αποθεματικού λιγοστεύουν. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το εναλλακτικό κεφάλαιο αναμένεται να μειώσει την ικανότητα των αντασφαλιστών να κερδίζουν πίσω τις απώλειες τους ύστερα από καταστροφικά γεγονότα.
Η A.M. Best εξηγεί πως «Όλα αυτά τα θέματα αντανακλούν αυξημένη ανησυχία πως η πειθαρχία του κλάδου, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν το σήμα κατατεθέν του, αρχίζει να εξασθενεί καθώς οι εταιρίες προσπαθούν να προστατέψουν το μερίδιο αγοράς τους εις βάρος της κερδοφορίας.»
Κοιτάζοντας το που βρίσκεται το επιτόκιο αντασφαλιστικής επάρκειας, η A.M. Best λέει πως θα χρειαστούν συνεχείς ευνοϊκές συνθήκες για να καταφέρουν οι αντασφαλιστές να έχουν διψήφιες αποδόσεις. Τέτοια επίπεδα απόδοσης θεωρούνταν μέτρια πριν λίγα χρόνια.
Ούτε οι προοπτικές βελτίωσης αυτών των αποδόσεων είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, καθώς αναμένεται περαιτέρω πίεση των επιτοκίων τον Ιανουάριο, μια αυξημένη ώθηση προς την εξειδίκευση και τα ατυχήματα πιθανότατα να μειώσει τα ποσοστά στους τομείς αυτούς, αυξάνοντας το ενδιαφέρον στοχευμένης ανάπτυξης των hedge funds και των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων για την εξέλιξη των επιχειρηματικών εργασιών και φυσικά τα ομόλογα καταστροφών και τα ασφαλιστικά χρεώγραφα είναι έτοιμα να αναλάβουν τους κινδύνους μέγιστων καταστροφών. Έτσι οι αντασφαλιστές δεν έχουν πουθενά να κρυφτούν.
Ως αποτέλεσμα, η A.M. Best αναφέρει «Κατά την άποψή μας, οι εταιρίες με ποικίλα επιχειρηματικά χαρτοφυλάκια, προηγμένες δυνατότητες διανομής και ευρύ γεωγραφικό φάσμα βρίσκονται σε καλύτερη θέση να αντέξουν την πίεση σε τέτοιο περιβάλλον και έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να στοχεύσουν κερδοφόρες ευκαιρίες που προκύπτουν. Δίνεται επίσης αυξημένη έμφαση στη διαχείριση δυναμικού κεφαλαίου, προκειμένου οι εταιρίες να διαχειρίζονται τον κύκλο ασφάλισης και να παραμένουν ελκυστικές για τους επενδυτές μετοχών.»
Το ότι βλέπουμε προβλέψεις αρνητικής αξιολόγησης από την A.M. Best δεν είναι έκπληξη. Η μόνη έκπληξη είναι ότι αυτή η κίνηση δεν πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το έτος.
Φαίνεται πως οι προοπτικές του αντασφαλιστικού τομέα είναι αρνητικές. Αυτό που αξιολογείται στην πραγματικότητα όμως είναι το παραδοσιακό επιχειρηματικό μοντέλο αντασφάλισης χωρίς αλλαγές. Οι αντασφαλιστικές εταιρίες που δεν έχουν κάνει καμία προσπάθεια αλλαγής ή αύξησης της στρατηγικής τους για να κινηθούν στο δύσκολο περιβάλλον της αγοράς θα είναι οι πρώτες που θα υποστούν την πίεση αρνητικών αξιολογήσεων όταν το επίκεντρο ενδιαφέροντος μετατοπιστεί από το επίπεδο τομέα σε επίπεδο μεμονωμένης απόδοσης.
Δεδομένου ότι οι συνθήκες της αγοράς είναι απίθανο να αλλάξουν μέσα στους επόμενους μήνες, πέρα από μεγάλες καταστροφές και γεγονότα αλλαγής της αγοράς, θα μπορούσαμε να δούμε τις προοπτικές του αντασφαλιστικού τομέα να βρίσκονται κάτω από ένα σύννεφο αρνητικότητας για μερικούς μήνες ή χρόνια, καθώς η αγορά συνεχίζει να προσαρμόζεται στο νέο κεφαλαιακό περιβάλλον.