Την ευκαιρία να ακούσουν από κοντά τις απόψεις του επικεφαλής των Lloyd’s στην Ευρώπη κ. Benno Reichel, σχετικά με την ασφαλιστική αγορά της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας, είχαν οι καλεσμένοι της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην οικεία του Βρετανού Πρέσβη από το ΕλληνοΒρετανικό Επιμελητήριο.
O κ. Νίκος Μακρόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρώπη Ασφαλιστική, Πρόεδρος Επιτροπής Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και χορηγός της βραδιάς, στην ομιλία του τόνισε το πρόβλημα της ανάπτυξης που συνεχίζει να απασχολεί τους Ευρωπαίους ηγέτες και υπογράμισε το σημαντικό ρόλο της ασφαλιστικής βιομηχανίας στην Ευρώπη θυμίζοντας ότι η Ασφαλιστική Αγορά στην Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής με πάνω από 8,6 τρισ. ευρώ σε επενδύσεις για το 2013.
Η αγορά των Lloyd’s είναι μοναδική στον παγκόσμιο ασφαλιστικό κόσμο γιατί είναι μια ενιαία αγορά. Τα 91 συνδικάτα λειτουργούν στην αγορά και πολλές εκατοντάδες μεσίτες σε όλες τις 200 περιοχές όπου δραστηριοποιούνται παράγουν δουλειά. Συναλλαγές μεταξύ του Μεσίτη και της Ασφαλιστικής Εταιρείας μπορούν να πραγματοποιούνται ακόμα και πρόσωπο με πρόσωπο στον όροφο συναλλαγών των Lloyd’s στο Λονδίνο.
Η αγορά των Lloyd’s λειτουργεί για 326 χρόνια και πολλές από τις μεγαλύτερες αξιώσεις στην ιστορία, για παράδειγμα ο Τιτανικός, 9/11 (Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη) και οι καταστροφές του τυφώνα Κατρίνα που προκάλεσε στη Νέα Ορλεάνη, καλύφθηκαν από την αγορά των Lloyds.
Επειδή η αγορά των Lloyd’s λειτουργεί για πάνω από τρεις αιώνες, οι άνθρωποι συχνά υποθέτουν ότι οι Lloyd’s δημιούργησαν την ιδέα της ασφάλισης. Κάτι που δεν είναι σωστό, καθώς η ιδέα της Ευρωπαϊκής ασφάλισης είναι ηλικιακά πολύ μεγαλύτερη, προερχόμενη –όπως τόσες πολλές μεγάλες ιδέες– από την Ελλάδα, με τους εμπόρους στη Ρόδο να δημιουργούν συνδικάτο προκειμένου αντιμετωπίζουν τους κινδύνους (750BC).
Σύμφωνα με τον κ. Benno Reishel η αγορά των Lloyd’s – και μάλιστα το Λονδίνο – έχει μια πολύ μακρά σχέση με την Ελλάδα λόγω της κοινής τους θαλάσσιας κληρονομιάς. Οι Lloyd’s εξουσιοδότησαν τον πρώτο τους αντιπρόσωπό των Lloyd’s στην Ελλάδα το 1816 – οπότε αυτή η σχέση έχει επιζήσει για σχεδόν δύο αιώνες. Με ακόμα και σήμερα, οι ναυτασφαλίσεις να είναι μακράν η μεγαλύτερη κατηγορία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Αλλά ακριβώς, όπως η φήμη των Lloyd’s για τον επαγγελματισμό στον τομέα της ασφάλισης έχει επιβιώσει μέσα στους αιώνες, έτσι έχει επιβιώσει και η ελληνική ναυτιλία, με έναν από τους πιο σύγχρονους στόλους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σήμερα, υπάρχουν ακόμη πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο που έχουν ελάχιστη ή καθόλου ασφαλιστική κάλυψη. Μια από τις σημαντικές προτεραιότητες των Lloyd’s είναι η αύξηση της ασφαλιστικής συνείδησης και ασφαλιστικής διείσδυσης σε αυτές τις οικονομίες.
Σε έρευνα που διεξήχθη από τους Lloyd’s φαίνεται ότι υπάρχει ακόμα ένα πολύ σημαντικό χάσμα στα ετήσια ασφάλιστρα ολόκληρου του κόσμου ύψους 168 δισ. δολάρια, με τις μεγάλες οικονομίες, όπως της Κίνας, να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού.
Ο κ. Reishel πιστεύει ότι αυτή δεν είναι ευκαιρία μόνο για την αγορά των Lloyd’s, αλλά γενικά για την Ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς όλοι θέλουμε να δούμε την ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάπτει. Το κλειδί εδώ έγκειται στο να υπάρχει θετικό κλίμα για την ανάπτυξη. Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει η βιομηχανία να κοιτάξει και έξω από τα σύνορα της ΕΕ για εμπορικές ευκαιρίες ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Αλλά για να γίνει αυτό, η ΕΕ πρέπει να αυξήσει το επίπεδο της ανταγωνιστικότητας. Είναι θεμελιώδους σημασίας για τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως ήπειρος: την αποκατάσταση της ανάπτυξης.
Αυτή η πρόκληση είναι ίσως η πιο οξεία στην Ελλάδα, η οποία κινείται μέσα από μια δύσκολη περίοδο λιτότητας και συρρίκνωσης. Η επιτυχία του πλεονάσματος στις τρέχουσες συναλλαγές καθώς και τα ενθαρρυντικά σημάδια σε σημαντικούς παράγοντες, όπως η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις δείχνουν ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στον τομέα των επιχειρήσεων και την τόνωση της ανάπτυξης με πρώτη και καλύτερη την ανάπτυξη του ασφαλιστικού κλάδου.
Η Ευρώπη είναι πολύ καλή όσον αφορά τα ασφαλιστικά. Και γι’ αυτόν το λόγο θα πρέπει να είναι σε θέση να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υποβοήθηση της ανάπτυξης εξειδικευμένων κινδύνων σε αναδυόμενες οικονομίες. Το πλεονέκτημα που έχουν οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες, είναι ότι λειτουργούν ενστικτωδώς σε διεθνή επίπεδα. Οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές είναι ίσως οι πιο ενστικτωδώς διεθνείς εταιρείες στον κόσμο – και αυτό θα εξυπηρετήσει πολύ την ευρωπαϊκή οικονομία κατά τις επόμενες δεκαετίες.
Και όμως, σε μια έκθεση που εκπονήθηκε νωρίτερα αυτόν το χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανταγωνιστικότητα, η αναφορά στη βιομηχανία της ασφάλισης αναφέρθηκε ελάχιστες φορές, σε αντίθεση με τη βιομηχανία των κατασκευών που εμφανίστηκε πάνω από 700 φορές στο ίδιο έγγραφο.
Τέλος, ο κ. Reichel ελπίζει ότι μέσα στα επόμενα χρόνια η αγορά των Lloyd’s θα αυξήσει την παρουσία της στην Ελλάδα ακόμα περισσότερο.
Αλλά και ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να κοιτάξει έξω από τα στενά σύνορά της στις γρήγορα αναπτυσόμενες οικονομίες, ώστε να μπορέσει να βρει νέες αγορές για τα υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες που είναι όλοι τόσο υπερήφανοι. Αυτό είναι, απαραίτητο σε ολόκληρη την ΕΕ, από τις Βρετανικές Νήσους στη Δύση και από τα ελληνικά νησιά στην Ανατολή.
Πολλοί από τους κινδύνους που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η αγορά δεν είναι εύκολο να καλυφθούν. Πολλοί από τους κινδύνους στις αγορές, στις οποίες δραστηριοποιούνται εταιρείες, αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης το οποίο τους είναι άγνωστο. Η δουλειά των Lloyd’s είναι να βοηθήσει να προστατευτούν οι επιχειρήσεις από αυτούς τους κινδύνους.