Ρύθμιση διάρκειας 2 ετών για τα δάνεια των επιχειρήσεων προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την τρόικα. Το θέμα τέθηκε επι τάπητος χθες σε συνάντηση προετοιμασίας του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη που έχει σήμερα ραντεβού με τους δανειστές και του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια. Αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στο ραντεβού που έχουν κλείσει για αύριο το πρωί οι επικεφαλής της τρόικας, αυτήν τη φορά με τον κ. Δένδια.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης, ανέφερε ότι η ρύθμιση θα αφορά σε δραστική μείωση προστίμων και προσαυξήσεων, αλλά και σε ρύθμιση δανείων επιχειρήσεων μέσα από ένα πλέγμα επιλογών με περισσότερες δόσεις, με μείωση επιτοκίου και με περίοδο χάριτος.
Ο ίδιος παράγοντας εκτίμησε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων φτάνουν στα 40 δισ. ευρώ. Αφορά περίπου 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περίπου 10.000 μεγάλες. Η ρύθμιση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι οριζόντια, ενώ για τις μεγάλες θα είναι εξατομικευμένη και με την «αυτονόητη» υποχρέωση των μετόχων να εισφέρουν στη σωτηρία της επιχείρησης.
Όσο για την κεφαλαιακή τους επάρκεια, επισημάνθηκε ότι δεν θα θιγεί, αφού θα δοθούν εκπτώσεις φόρου στις τράπεζες σε βάθος χρόνου. Επίσης, επισημάνθηκε ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Προϋπόθεση ένταξης στη ρύθμιση θα είναι η εταιρεία να είναι βιώσιμη σύμφωνα με τα κριτήρια που θα συνταχθούν. Θα προωθηθεί στη βουλή μετά τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας με Νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.
Παράθυρο όμως υπήρξε και για διεύρυνση της ρύθμισης και για άλλες οφειλές επιχειρήσεων προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, αν και φάνηκε ότι αυτό το πεδίο δεν είναι τόσο «ώριμο». Εκτιμήθηκε ότι αν στη ρύθμιση ενταχθεί το 18% των επιχειρήσεων που έχουν χρέη σε ταμεία και εφορία, τότε το Δημόσιο έχει καθαρό κέρδος.