Το πρώτο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές που ίσως φτάσει στο… νήμα είναι αυτό των κόκκινων δανείων. Η ρύθμιση 2ετίας συζητήθηκε και χθες μεταξύ τρόικας και του Υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια και πληροφορίες κάνουν λόγο για διάταξη που μπορεί να φτάσει στη Βουλή ακόμη και την προσεχή εβδομάδα περιλαμβάνοντας και τα χρέη προς το δημόσιο.
Χθες, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης έκανε λόγο για ολιστική προσέγγιση για όλα τα χρέη: από δάνεια, ταμεία, εφορίες με στόχο «να αντιμετωπίσουμε το 90% και πλέον των περιπτώσεων».
Δεν αποκλείσθηκε το ενδεχόμενο το σχετικό νομοσχέδιο να λάβει τελική έγκριση έως την Παρασκευή. Το ζήτημα είναι – αναφέρουν αρμόδια στελέχη – αν θα γίνει εφικτό να συνοδευτεί από τη μείωση προσαυξήσεων και προστίμων στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.
Στο τραπέζι σύμφωνα με την ίδια πηγή ετέθη και το θέμα του πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών και επιχειρήσεων. «Θα υποβάλλουμε στην τρόικα τις αρχικές μας ιδέες», επισημάνθηκε.
Σχέδιο θα υποβληθεί σήμερα σε τεχνικά κλιμάκια για την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου των επιχειρήσεων παράλληλα με την επέκταση των διατάξεων και για ιδιώτες. Το χρονικό ορόσημο είναι να πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου μέχρι το τέλος του έτους.
Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε με την τρόικα είναι το σχέδιο επιδότησης επιτοκίου για τα ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια. Είναι θετικοί, αναφέρθηκε.
Η ίδια πηγή πάντως απέκλεισε την περίπτωση παράτασης του παγώματος πλειστηριασμών και για το 2015, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για κατάργηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν. Κατσέλη). «Με δεδομένο ότι δεν την αξιοποίησαν πάνω από 3.000 δανειολήπτες, η διάταξη για τους πλειστηριασμούς είναι ή άχρηστη ή αποτυχημένη ή λάθος», ανέφερε κορυφαίος παράγοντας. Συμπλήρωσε ότι και ο νόμος Κατσέλη «μέσω του οποίου ορίζονται πλέον δικάσιμοι για το 2020, είναι επιτυχημένος».
Τονίστηκε ότι πρέπει να υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας, υπονοώντας τη θέσπιση κάποιων ρυθμίσεων για τις ευπαθείς ομάδες.