Ξεκινώντας από την Εθνική Ασφαλιστική και αναλαμβάνοντας μια σειρά από νευραλγικές Διοικητικές θέσεις σε πληθώρα Ασφαλιστικών Εταιριών, ο Τριαντάφυλλος Λυσιμάχου έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο του “Manager της Αγοράς“. Αυτή τη περίοδο, ως Σύμβουλος Ασφαλιστικών Θεμάτων του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς πρωταγωνίστησε στη μεγάλη εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από την ERGO και είναι ο άνθρωπος που με τις γνώσεις του και την εμπειρία του ενισχύει στρατηγικά το bancasurance της Τράπεζας.
Η συντακτική ομάδα του Ασφαλιστικού Marketing ζήτησε από τον κ. Λυσιμάχου να μιλήσει για την μακροχρόνια πορεία του στην αγορά, τις καλές και κακές στιγμές, την εκτίμησή του για τις επερχόμενες εξελίξεις και να σχολιάσει τα επίκαιρα θέματα. Η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του δημοσιεύεται στο Ασφαλιστικό Marketing Οκτωβρίου 2014, που ήδη κυκλοφορεί.
Η διαδρομή σας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά σάς έχει προσδώσει τον τίτλο του manager, όχι με τη στενή διοικητική έννοια του όρου, αλλά με την πραγματικά ευρεία έννοια της αποτελεσματικής ηγεσίας και της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων. Ποιο είναι το… μυστικό σας;
Είναι οι αρχές που πάντοτε πίστευα ότι πρέπει να διέπουν κάποιον manager σαν αποτέλεσμα της εμπειρίας του αλλά και σαν αποτέλεσμα της δράσης στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον. Για να προγραμματίσει κανείς τα επόμενά του βήματα, από τα οποια θα κριθεί, θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του κάποιες αρχές στις οποίες θα στηρίζεται και δεν θα τις παραβαίνει, όσο το δυνατόν, για κάθε περίπτωση. Ένας manager θα πρέπει πρώτα να σκέπτεται και μετά να μιλάει. Όπως και η αρχή των βουδιστών «Η ενέργεια ακολουθεί τη σκέψη». Το να μιλήσει κανείς είναι πολύ εύκολο, ειδικά αν είναι και καλός ρήτορας, αλλά θα πρέπει αυτά που λέει να τον δεσμεύουν. Επίσης, ένας manager πρέπει να μάθει να ακούει πρώτα και μετά να μιλάει ή να παίρνει σημαντικές αποφάσεις, κάτι πολύ σημαντικό που πολύ φοβάμαι ότι λείπει από το σύγχρονο μάνατζμεντ. Συνήθως οι γρήγορες αποφάσεις που έχουν υψηλά ποσοστά τύχης, εμποδίζουν τη λήψη σωστών αποφάσεων δεδομένου ότι δεν είναι αποτέλεσμα μιας μελέτης ή της επικοινωνίας με τους ειδικούς. Ακόμα ένας manager θα πρέπει να δεσμεύεται από αυτά που λέει, να είναι έντιμος, οι άνθρωποι που συνεργάζεται μαζί τους να νιώθουν ότι είναι δίκαιος για να μπορούν να στηρίζονται πάνω του, να είναι αντιληπτός και μεθοδικός προκειμένου να μπορεί να εμπνεύσει την ομάδα του. Επίσης, να γνωρίζει με ποιους όρους κρίνεται για να μπορεί ανάλογα να πάρει αποφάσεις και τέλος να μπορεί να έχει όραμα με την αντίληψη όμως, ότι θα πρέπει να μεταλαμπαδεύει τις γ νώσεις του. Αυτές είναι αρχές, που εφαρμόζω, εφάρμοσα και θα συνεχίσω να εφαρμόζω, καθώς έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους και την αποδοχή των συνεργατών μου οδηγώντας μας σε πιο πετυχημένες συνεργασίες.
Ο συναισθηματισμός χωράει σε έναν manager;
Ναι, η άποψή μου είναι ότι χωράει και πρέπει να υπάρχει. Υπάρχουν απόψεις που θέλουν το manager σκ ληρό και αδέκαστο. Εγώ υποστηρίζω μια ενδιάμεση άποψη καθώς ο συναισθηματισμός υπάρχει στην καθημερινότητα και βοηθάει στην εξέλιξη του ανθρώπου. Συνεπώς, σε έναν εργασιακό χώρο που υπάρχει τόση δημιουργικότητα και συμμετοχή από πλευράς χρόνου και ικανοτήτων των ανθρώπων, είναι λάθος να λείπει ένα βασικό στοιχείο της εξέλιξης της ανθρώπινης φύσης. Πρέπει λοιπόν ισορροπημένα να υπάρχει ειδικά στη δική μας τη δουλειά που οι ανθρώπινες σχέσεις είναι τόσο σημαντικές.
Συγχαρητήρια γι’ αυτήν την ενδιαφέρουσα και διδακτική συνέντευξη!
Ο κ. Τ. Λυσιμάχου αποτελεί από πολλές απόψεις ένα από τα πλέον αξιόλογα στελέχη της αγοράς μας. Επιστήμων της ασφάλισης, πολύπειρος επαγγελματίας, αποτελεσματικός manager και ‘πλούσιος’ άνθρωπος.
Αναζητείστε και τους άλλους Δασκάλους της αγοράς μας, τώρα που τους έχουμε ανάγκη!