Η παρατεταμένη περίοδος του χαμηλού ή μέτριου πληθωρισμού αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την οικονομία της Ευρωζώνης, έναντι του οποίου οι αρχές υποχρεούνται να παραμείνουν σε εγρήγορση.
Η Ευρωζώνη τελικά αρχίζει να ανακάμπτει: η εγχώρια ζήτησή της ενισχύεται, η δραστηριότητα ολοένα και αυξάνεται, και οι επιχειρήσεις είναι πιθανό να αρχίσουν ξανά τις επενδύσεις χάρη στις καλύτερες προοπτικές που διαφαίνονται για το μέλλον. Αυτό συνεπάγεται την απασχόληση επιπλέον εργατικού δυναμικού, την ενίσχυση της κατανάλωσης και το θετικό ρυθμό ανάπτυξης.
Παρόλα αυτά, η ανάκαμψη δεν είναι ακόμα ισχυρή. Ο ρυθμός ανάπτυξης των πιστώσεων είναι χαμηλός και οι διαδικασίες οι οποίες εξελίσσονται στην περιφέρεια της Ευρωζώνης αναφορικά με την απομόχλευση, κάνει την ανάκαμψη ανίσχυρη και ευάλωτη. Ωστόσο, μέσω των τελευταίων τοποθετήσεών της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενίσχυσε την πεποίθηση ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αποφύγει τον αποπληθωρισμό και να συνεχίσει να αναπτύσσεται.
Ως εκ τούτου, οι αναλυτές της Atradius θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο την επίμονη παραμονή του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός το οποίο έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης και αφήνει επίσης, τη νομισματική ένωση ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε ένα πτωτικό σοκ που μπορεί να προκαλέσει αποπληθωρισμό.
Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τις Deflationary risk in the Eurozone