Τα αποτελέσματα των Stress Test 2014 δημοσιεύθηκαν όπως είναι γνωστό στις 28 Νοεμβρίου 2014 από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA). Η πλήρης και αναλυτική έκθεση βρίσκεται εδώ. Ποια είναι όμως η εικόνα για την ελληνική ασφαλιστική αγορά;
Η ελληνική ασφαλιστική αγορά εκπροσωπήθηκε από 12 εταιρείες καλύπτοντας το 72,28% των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στο Βασικό Σενάριο (Core Stress) και το 93,10% των τεχνικών προβλέψεων στο Σενάριο Χαμηλών Επιτοκίων (Low Yield). Το αποτέλεσμα δεν ήταν θετικό, αφού η χώρα μας βρέθηκε στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τον δείκτη Solvency capital requirement (SCR), κάτω από το απαιτούμενο όριο.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και το σύνολο των εταιρειών δεν ανταποκρίθηκε θετικά στην δοκιμασία, αντίθετα μάλιστα η πλειονότητα των εταιρειών κάλυψε το απαιτούμενο όριο των κεφαλαιακών απαιτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι τα stress test δεν έχουν ως στόχο να εντοπίσουν «προβληματικές» εταιρείες, αλλά να αξιολογήσουν την συμπεριφορά τους υπό καθεστώς πίεσης και να εντοπιστούν τα εργαλεία εκείνα μέσω των οποίων θα εξασφαλίζεται η κεφαλαιακή επάρκεια σε κάθε περίπτωση.
Ως προς τις αιτίες που έφεραν τη χώρα μας στην τελευταία θέση οι ειδικοί συμφωνούν ότι κινούνται σε τρεις άξονες: α) στη συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, β) στα μεγάλα οικονομικά ανοίγματα των δικτύων πώλησης προς τις εταιρείες και γ) στα υψηλά επιτόκια των επενδυτικών προγραμμάτων ζωής.
Υπό τις συνθήκες αυτές το αποτέλεσμα κρίνεται ικανοποιητικό, πολύ δε περισσότερο αν συσχετισθεί με την γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας και τις υποχρεώσεις που έχουν οι εγκατεστημένες στην Ελλάδα εταιρείες.
Παράλληλα όμως, όλοι γνωρίζουν τις αλλαγές που συνέβησαν εντός του 2014 και ουσιαστικά εξάλειψαν (ή μείωσαν σημαντικά ) τις δύο τελευταίες αιτίες, αφού αφενός μέσω της αλλαγής των συστημάτων είσπραξης των ασφαλίστρων και του νόμου περί υποχρεωτικής ασφάλισης οχημάτων δεν δημιουργούνται πλέον υπόλοιπα διαμεσολαβητών προς τις εταιρείες και αφετέρου οι περισσότερες εταιρίες εξορθολόγησαν τα επιτόκια των μακροχρόνιων επενδυτικών ασφαλιστικών προγραμμάτων. Συνεπώς, δεν υφίσταται ιδιαίτερη ανησυχία για το μέλλον, εν όψει μάλιστα και της εφαρμογής του Solvency II.
Με δεδομένα πλέον τα αποτελέσματα τη σκυτάλη από την EIOPA λαμβάνουν οι εθνικές Εποπτικές Αρχές ώστε να εντείνουν τους ελέγχους και την προσοχή τους στα αδύνατα σημεία που αναδείχθηκαν.