Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα sofokleous10.gr ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε χθες, 7/7/09, που ενδιαφέρει και τον Κλάδο των Ασφαλειών. Αν λάβουμε υπόψη ότι οι στρατιές των Ασφαλιστών που πέρασαν από τον κλάδο, πολλοί από τους οποίους πουλούσαν παραπλανώντας τους πελάτες τους με τον ίδιο σχεδόν τρόπο, το θέμα μάς αφορά άμεσα, γιατί δε γνωρίζουμε από πού θα μπορούσε να μας προκύψει κάτι παρόμοιο. Διαβάστε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Σε… ναρκοπέδιο βαδίζουν ανυποψίαστοι αποταμιευτές, που αναζητούν τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος για τα κεφάλαιά τους, αλλά αρκετές τράπεζες τους πλασάρουν σύνθετα προϊόντα υψηλού ρίσκου χωρίς να το γνωρίζουν. Η υπόθεση της Citibank, που μόλις πρόσφατα έχασε μια κρίσιμη δικαστική μάχη στη Θεσσαλονίκη και καλείται να επιστρέψει εντόκως σε αποταμιευτή τα κεφάλαια που έχασε από «τοξικά» της Lehman, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, σύμφωνα με δηλώσεις Τραπεζικών Στελεχών.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν, για παράδειγμα, ότι πρόσφατα αρκετοί επενδυτές χωρίς ειδικές γνώσεις διαπίστωσαν ότι έχαναν το 60% των κεφαλαίων τους από σύνθετο προϊόν που εξέδωσε μεγάλη ελληνική τράπεζα και το είχαν αγοράσει από μεσαία ελληνική τράπεζα, οι υπάλληλοι της οποίας «ξέχασαν» να τους ενημερώσουν για την ειδική φύση του προϊόντος και τους κινδύνους απώλειας κεφαλαίων (τα στοιχεία της τράπεζας είναι στη διάθεση του sofokleous10.gr, αλλά στην παρούσα φάση δεν μπορούν να αποκαλυφθούν, μέχρι να φτάσει το θέμα στη Δικαιοσύνη).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα που φέρει την ευθύνη για αυτές τις παραπλανητικές τακτικές πώλησης σύνθετου προϊόντος, που απαγορεύονται διά… ροπάλου από την Τράπεζα της Ελλάδος, επιχειρεί αυτή την ώρα να έρθει σε συμβιβασμό με τους πελάτες της, προτείνοντας να τους επιστρέψει όλο το κεφάλαιό τους πλην των τόκων που ήδη έχουν πληρωθεί και αντιστοιχούν στο 20% του κεφαλαίου.
Προφανώς, η τράπεζα αναγνώρισε το λάθος της και έχει πιθανότατα λάβει σοβαρά υπόψη το πρόσφατο δικαστικό «ράπισμα» στηνCitibank, γι’ αυτό και σπεύδει να έρθει σε εξώδικο συμβιβασμό. Όμως, η διευθέτηση της διαφοράς δε θα είναι εύκολη, αφού ο αποταμιευτής εύλογα αξιώνει τόκους για τη δέσμευση των κεφαλαίων του επί σημαντικό χρονικό διάστημα.
«Παγίδες» με δομημένα, όμως, μπορεί να κρύβονται ακόμη στα πιο «ακίνδυνα» (φαινομενικά…) αποταμιευτικά προϊόντα, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων, που συνήθως πλασάρονται από τις τράπεζες σε αποταμιευτές ως προϊόντα εναλλακτικά των καταθέσεων προθεσμίας.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά από τραπεζικά στελέχη η περίπτωση αμοιβαίου κεφαλαίου διαχείρισης διαθεσίμων που διέθετε στην αγορά μεγάλη τράπεζα, το οποίο όμως «έκρυβε» στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου του και ορισμένα δομημένα προϊόντα που είχαν απαξιωθεί πλήρως, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα απώλειας κεφαλαίων για τους μεριδιούχους.
Τελικά, η τράπεζα μπροστά στον κίνδυνο να εγερθούν δικαστικά αξιώσεις από τους πελάτες της και να υποστεί σοβαρή βλάβη η φήμη της αποφάσισε να αγοράσει από το αμοιβαίο της θυγατρικής της τους επίμαχους σύνθετους τίτλους και να «γράψει» η ίδια τη ζημιά στον ισολογισμό της.
Οι αποταμιευτές που επιλέγουν αμοιβαία κεφάλαια ως επενδύσεις σταθερής απόδοσης, λένε τραπεζικά στελέχη, θα πρέπει πάντα να έχουν κατά νου ότι αυτά τα προϊόντα δεν προσφέρουν ούτε εγγυημένη απόδοση ούτε και εγγύηση του αρχικού κεφαλαίου, ενώ ένα σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου τους (μέχρι 20%, σύμφωνα με τη νομοθεσία) δύναται να τοποθετηθεί σε μετοχές και δομημένα προϊόντα, δηλαδή, σε τίτλους υψηλού κινδύνου, που μπορεί να μειώσουν το αποτέλεσμα.
ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΤΕ ΜΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΕΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΣΑΝ, ΚΑΝΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ. ΘΑ ΗΤΑΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΧΕ ΣΑΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟ ”ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ” ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!
Φίλε mrk πιστεύω ότι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα θα ήταν η έρευνα αυτή εάν είχε σαν αντικείμενο το τι γνωρίζουν οι υπάλληλοι των τραπεζών σχετικά με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που διαθέτουν στους πελάτες των τραπεζών!!!!!! Εκεί να δεις γέλια!!!!!!
Υπάρχει άραγε κανείς να τα βάλει με τις τράπεζες?
Δεν νομίζω.
Αγαπητέ mrk, όλες οι κυβερνήσεις “ξεβρκώνονται” στους τραπεζίτες.
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ, ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ=ΔΕΝ ΠΕΡΝΩ ΡΙΣΚΟ, ΕΝΩ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ, ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ.ΑΓΑΠΗΤΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ, ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΖΑΜΠΑ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ”ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ” ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑ!! ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ”ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ”,ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ, ΠΛΗΝ ΜΙΑΣ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ.ΣΑΦΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΠΑΝΩ ΤΗΣ.ΜΗ ΞΕΧΝΑΣ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΧΩΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΜΑΣ ΔΙΑΦΗΜΗΣΤΕΣ.ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ”ΑΓΟΡΑΣΤΕΙ” ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΜΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ , ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΑΚΟΥΩ!!!!
Καθήστε για λίγο στην ουρά και παρακολουθήστε τα παράπονα που κάνουν πελάτες (κυρίως μετανάστες) που έκαναν το λάθος να πάρουν κάποιο “καταναλωτικό δάνειο” ή “πιστωτική κάρτα” και τους “φόρτωσαν” χωρίς να καταλάβουν “ασφάλεια ζωής” που έισπραχθηκε μάλιστα προκαταβολικά Ουρλιάζουν οι άνθρωποι όταν μάλιστα
δεν μπορούν να συνεννοηθούν γιατί δεν ξέρουν την γλώσσα και υπέγραψαν τότε λόγω εμπιστοσύνης καταλαβαίνεις τι γίνεται
Μόνον η Ένωση Καταναλωτών και ο συνήγορος του πολίτη, μπορεί να τους βοηθήσει αλλά και οι συντονισμένες ενέργιες των επαγγελματικών μας σωματείων
Νικολακος Γιώργος
ΑΣΦΑΛΙΣΤΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΕΤΑΙ ΣΑΝ ΚΛΕΙΣΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ 3,35%.ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ”ΛΑΜΟΓΙΑ”,ΕΝΩ ΑΠ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ…ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΡΝΟΥΜΕ;
Απλό προσωπικό παράδειγμα:Σε δύο νέους υποψήφιους πελάτες μου, πήγα και μου είπαν ότι τους έχει καλύψει η τράπεζά τους με συμβόλαια Υγείας με κάλυψη 100% με μάλιστα πολύ χαμηλότερο κόστος από αυτό που συζητήσαμε και τους πρότεινα.”Υποψιασμένος γαρ” τους ρώτησα να μου πουν αν θέλουν βέβαια τι ετήσιο ασφάλιστρο πληρώνουν.Ο ένας πλήρωνε 350 ευρώ το χρόνο και ο άλλος 650.Μέσα από τη συζήτηση στο τέλος μου τα έδειξαν (στη ζελατίνα και ατσαλάκωτα ουτε καν ειχαν ανοιξει να τα δουν)και απεδείχθει περίτρανα πως ο ένας είχε κλιμακωτή απαλλαγή ανάλογα μετη θέση νοσηλείας και ο άλλος είχε στανταρ απαλλαγή 1500 ευρώ.Αυτα τα ολίγα και πιστεύω πως θα έπρεπε να γίνει ένα εκτενές ρεπορτάζ για το περίφημο bankassurance.Γείτονάς μου ο οποίος είναι σε μεγάλη τράπεζα υπεύθυνος δανείων μου λέει”τους τα περνάμε στην αναμπουμπούλα που είναι να υπογράψουν το δάνειο να πάρουν τα λεφτά”.Καλά του λέω και δεν τους εξηγείτε;Γιατί μου λέει ξέρουμε να τα εξηγήσουμε;Απλά μας υποχρεώνουν και είναι και η προμήθεια στη μέση.Αυτάααααααα!!!!!!
ΚΕ ΝΙΚΟΛΑΚΟ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ”ΑΤΥΧΕΙΣ” ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΓΚΙΣΕ? ΕΚΤΙΜΩ ΔΕ[ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΩ] ΟΤΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΝ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ!ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ BANKASSURANCE, ΑΣ ΡΩΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΟΠΟΙΝΔΗΠΟΤΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΤΟΥ CUSTOMER SERVICE ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ! ΑΝ ΔΕ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ, ΕΧΕΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΜΑΛΛΙΑ, ΑΣ ΜΗ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
Αγαπητέ MRK,επειδή ακόμα έχω αρκετά μαλλιά δε χρειάζεται καν να ρωτήσω,αλλά ούτως ή άλλως το βιώνουμε στη καθημερινότητα.Εδώ στη τράπεζα που συνεργάζομαι κι ενώ ο υπάλληλος με ξέρει όπως άλλωστε και τι δουλειά κάνω , προσπαθούσε να με πείσει να κάνω ένα συμβόλαιο προστασίας εισοδήματος.Και του λέω “ρε φίλε εγώ για τραπεζικό σε ήξερα, από πότε γίναμε συνάδελφοι??”….Μούγγα ο Τραπεζικός !