Κυβερνητική λεκτική στήριξη και αφίξεις επενδυτών, στήριξαν τον τραπεζικό δείκτη την Πέμπτη, μία ημέρα μετά το μεγάλο «κραχ» που τον επανέφερε σε επίπεδα 1986. Η άφιξη την Παρασκευή στην Αθήνα του επιτελείου του Prem Watsa της Fairfax, του κολοσσού με ισχυρή θέση στη Eurobank και σε άλλες ελληνικές εταιρείες, προκάλεσε αντίδραση στη χρηματιστηριακή αγορά, μετά το τεράστιο πλήγμα της Τετάρτης. Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει συνάντηση της Fairfax με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος προέβη και αυτός χθες σε διευκρινήσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τραπεζών.
Την Πέμπτη κατεγράφη ανοδική αντίδραση, μετά τη μεγάλη πτώση των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων, που έφεραν συνολικές απώλειες 15,39% και πτώση 43,81% στον τραπεζικό δείκτη που επέστρεψε σε επίπεδα 1986. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Alpha Bank (19,93%), της Eurobank (140%) και της Εθνικής (12,57%), ενώ ο γενικός δείκτης στις τράπεζες σημείωσε άνοδο 12,9%. Στις ασφάλειες ωστόσο οι πιέσεις αν και οριακά παρέμειναν με πτώση 0,75%.
Ο Γ. Δραγασάκης, μετά το «μίνι κραχ», δήλωσε ότι δεν θα θιγούν τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων των τραπεζών. «Είχαμε πολλά κραχ τα τελευταία χρόνια και στην κοινωνία και το Χρηματιστήριο. Σε κάθε πολιτική αλλαγή υπάρχει ένα κλίμα αναταράξεων, πρόσθεσε. Μέλημα της κυβέρνησης είναι η άνοδος των μετοχών των τραπεζών και η εύρυθμη λειτουργία τους. Είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις με στόχο την ενδυνάμωση των τραπεζών». Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα ασκήσει τα δικαιώματά της, αλλά «χωρίς να θίξει εκείνα των ιδιωτών μετόχων. Είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε προτάσεις των ιδιωτών». Για τις διοικήσεις είπε ότι αν γίνουν αλλαγές, θα γίνουν ύστερα από δημόσια διαβούλευση. Προανήγγειλε και σύσκεψη με τη διοίκηση της Eurobank.