Στενεύουν τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης. Για πόσο θα διαρκέσει η προσφυγή των τραπεζών στον ELA και τι έκταση θα λάβει. Μικρή υπαναχώρηση της Ευρώπης «βλέπει» η Deutsche Bank.
Χωρίς συμφωνία δεν έχει φθηνή ρευστότητα. Χωρίς αποδοχή της Τρόικας δεν έχει συμφωνία και χωρίς τήρηση των δεσμεύσεων δεν έχει… τίποτα. Με λίγα λόγια, η πρώτη αντίδραση των Ευρωπαίων στα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράζεται από τον πιο σκληρό εταίρο – τη Γερμανία – είναι τόσο σκληρή όσο και αναμενόμενη.
Αυτό που στην ουσία λένε όλοι οι εταίροι, άλλοι με πιο συναινετικό ύφος και άλλοι με τρόπο απόλυτο, είναι ότι η Ευρωζώνη έχει όλη την καλή διάθεση να δώσει στην ελληνική κυβέρνηση το χρόνο που ζητάει, αρκεί να τηρήσει μέχρι τότε τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το υφιστάμενο πρόγραμμα.
Θέλουν να έχουν, δηλαδή, υπό στενή παρακολούθηση τον Αλέξη Τσίπρα, με τη δικαιολογία ότι στην περίπτωση που εφαρμόσει τις προεκλογικές εξαγγελίες του και δεν καταφέρει να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, κυρίως από την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και από τα υπόλοιπα μέτρα σε συνδυασμό με τις παροχές που υπόσχεται, τότε ίσως είναι αδύνατο να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε τροχιά δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι δεν ζητάει λευκή επιταγή και δέχεται μία μορφή εποπτείας, όχι όμως από την Τρόικα.
Η Deutsche Bank, από την πλευρά της, εκτιμά ότι στο τέλος το Eurogroup θα προσφέρει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, βάσει του οποίου θα γίνει η τελική διαπραγμάτευση. Όμως, αν η Ευρώπη υποχωρήσει έστω και λίγο και ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να ικανοποιήσει το λαϊκό αίσθημα, τότε ξένοι σχολιαστές εκτιμούν ότι η Ευρώπη θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Γιατί θα πρέπει να απαντήσει στο πως θα αντιμετωπίσει το ευρωσκεπτιστικό κίνημα που μεγαλώνει σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, κυρίως μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι αφορά την αιφνιδιαστική κίνηση της ΕΚΤ που στριμώχνει… στη γωνία την Αθήνα, αφού κλείνει τις στρόφιγγες για τις ελληνικές τράπεζες μέχρι να υπάρξει συμφωνία, τραπεζικά στελέχη εμφανίζονται καθησυχαστικά, ωστόσο ενδεχόμενη καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο «μνημόνιο» – ή όπως αλλιώς θα λέγεται- δεν αποκλείεται να προκαλέσει ουσιαστικά προβλήματα.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώνεται μεταξύ 70-80 δισ. ευρώ, από τα οποία σχεδόν τα 30 δισ. ευρώ έχουν ενέχυρα του EFSF με αξιολόγηση AAA. Συνεπώς, τα υπόλοιπα σχεδόν 50 δισ. ευρώ θα μεταφερθούν στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, που είναι σαφώς πιο ακριβός.
Η απόφαση δείχνει ότι η ΕΚΤ δεν νιώθει ιδιαίτερα άνετα να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες την ώρα που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις. Εγείρεται λοιπόν το εξής ερώτημα: για πόσο θα διαρκέσει η προσφυγή των τραπεζών στον ELA και τι έκταση θα λάβει;
Για να βρίσκεται σε ισχύ ο ELA, θα πρέπει κάθε δύο εβδομάδες η ΕΚΤ να δίνει το πράσινο φως, ενώ για να μπλοκαριστεί απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στο διοικητικό της συμβούλιο. Το όριο δανεισμού από τον ELA αυξήθηκε κατά 10 δισ. ευρώ και η επόμενη επανεξέταση έχει οριστεί για τις 11 Φεβρουαρίου, όταν αναμένεται να διεξαχθεί έκτακτο Eurogroup με θέμα την Ελλάδα. Επίσης, η απόφαση της ΕΚΤ δείχνει ότι μάλλον είναι απίθανο να γίνει δεκτό το αίτημα της Ελλάδας να εκδώσει 10 δισ. ευρώ έντοκα γραμμάτια.
Η κατάσταση, λοιπόν, παραμένει ρευστή, καθώς οι λέξεις πρόγραμμα, δεσμεύσεις και πίστωση χρόνου, μεταφράζονται μέχρι στιγμής με τελείως διαφορετικό τρόπο από την Ελλάδα και τη Γερμανία.