Το βασικό σενάριο του αμερικανικού οίκου κάνει λόγο για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ωστόσο ο κίνδυνος «ατυχήματος» έχει αυξηθεί. Τι συμβαίνει με τις τράπεζες.
Στην αναθεώρηση του outlook για την Ελλάδα προχωρούν οι αναλυτές της Goldman Sachs, λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή πολιτικού σκηνικού και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ενώ εκτιμούν ότι εντέλει θα επιτευχθεί μία συμβιβαστική λύση και η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ, θεωρούν ότι ο κίνδυνος του αρνητικού σεναρίου έχει αυξηθεί.
Η Goldman Sachs σημειώνει ότι τα πολιτικά ζητήματα και όχι τα οικονομικά είναι αυτά που επηρεάζουν το βραχυπρόθεσμο outlook για την Ελλάδα. Ακολουθούν οι βασικές προβλέψεις του οίκου:
- Το βασικό σενάριο παραμένει ότι η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μετά από μία περίοδο δυνητικών πολιτικών εντάσεων, ο οικονομικός ρεαλισμός θα κυριαρχήσει και θα βρεθεί μία συμβιβαστική λύση που: (1)θα διατηρεί την οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα, (2) θα προσφέρει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους μέσω της επιμήκυνσης των ομολόγων και της μείωσης των επιτοκίων και (3) θα συνεχίζει την εν εξελίξει διαδικασία οικονομικής αναδιάρθρωσης και προσαρμογής.
- Ο κίνδυνος λανθασμένων πολιτικών χειρισμών που θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε έξοδο από το ευρώ έχει αυξηθεί. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης έχει γίνει πιο ευρωσκεπτικιστική και συγκρουσιακή σε σχέση με ότι αναμενόταν προεκλογικά. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο λανθασμένων πολιτικών υπολογισμών που μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομικό ατύχημα και πιθανώς σε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
- Η τραπεζική κρίση αποτελεί έναν από τους βασικούς κινδύνους για την Ελλάδα. Παράγοντες όπως η πολιτική κατάρρευση, η κρατική παύση πληρωμών και η τραπεζική κρίση θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το οικονομικό outlook στην Ελλάδα. Οι εκροές καταθέσεων, ανάλογα με την έκταση που θα λάβουν, έχουν την ικανότητα να γίνουν ο καθοριστικός παράγοντας που θα πυροδοτήσει την κρίση.
- Η μεταφορά στον έκτακτο μηχανισμό της κεντρικής τράπεζας αυξάνει τον πολιτικό κίνδυνο. Οι εκροές καταθέσεων ενδέχεται να αντιμετωπιστούν μέσω της πρόσβασης στον μηχανισμό παροχής ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας . Ωστόσο, η αλλαγή αυτή αυξάνει τη συσχέτιση του ελληνικού outlook με τις πολιτικές αποφάσεις.
- Το Grexit θα είχε συστημικές επιπτώσεις για την Ευρώπη. Η διάχυση που θα προκαλούσε η ρήξη με την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν μέχρι στιγμής ήπια. Όμως ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας θα δημιουργούσε προβλήματα σε άλλες αγορές. Η έκταση και η ένταση της μεταβλητότητας, σε μια τέτοια περίπτωση, εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η έξοδος και τη φύση των πολιτικών αντιδράσεων σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.