Ιστορικής σημασίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το σημερινό Eurogroup, καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιλύσουν το ελληνικό ζήτημα και να καθησυχάσουν τις αγορές για το μέλλον της Ευρωζώνης.
Αρκεί βέβαια να γεφυρωθεί με αμοιβαίο επωφελή τρόπο το χάσμα που δεδομένα υφίσταται μεταξύ των δύο πλευρών. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η συνεργασία μεταξύ της ελληνικής αποστολής στις Βρυξέλλες και των εκπροσώπων των διεθνών δανειστών της Ελλάδας, ήταν πολύ στενή τις τελευταίες ημέρες και οι διεργασίες πυρετώδεις.
Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι στις δώδεκα ημέρες μέχρι το τέλος του μήνα – που συμπίπτει χρονικά με τη λήξη της παράτασης του μνημονίου – θα πρέπει να γίνουν πολύ μεγαλύτερα βήματα σύγκλισης και από τις δύο πλευρές για να υπάρξει μία συμφωνία τουλάχιστον ως προς το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση την ώρα που θα συνεχίζονται οι συζητήσεις για το χρέος.
Επειδή όμως οι αναλυτές στην πλειονότητά τους εκτιμούν πως είναι δύσκολο να βρεθεί λύση απόψε, δεν είναι καθόλου απίθανο να διεξαχθεί και νέο έκτακτο Eurogroup, ή ακόμη και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια.
Όλοι πλέον έχουν καταλάβει ότι το χρέος ουσιαστικά έχει μπει σε δεύτερη μοίρα, αφού θεωρείται πιο σημαντικό ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχτεί να ακολουθήσει μία πορεία που δεν θα παραβιάζει τους κανόνες της Ευρωζώνης. Γιατί στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, όλα έχουν σημασία, από την διατύπωση μίας ενδεχόμενης συμφωνίας, μέχρι τις πολιτικές «παραχωρήσεις» κάθε πλευράς, σημειώνουν με νόημα πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες.
Τα δεδομένα έχουν ως εξής: τα κλιμάκια των δύο πλευρών είδαν για πρώτη φορά μαζί τη «μετάφραση» των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε νούμερα και πλέον όλα θα εξαρτηθούν από την πολιτική διαπραγμάτευση. Σήμερα το βράδυ, λοιπόν, η υφήλιος για μία ακόμη φορά θα έχει στραμμένο το βλέμμα στις Βρυξέλλες και στο ελληνικό ζήτημα.
Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει τη στήριξή τους προς την ελληνική πλευρά και πιέζουν για την εξεύρεση λύσης. Όμως οι Αμερικάνοι δεν είναι αυτοί που πληρώνουν, αν και η εμπλοκή τους στο ελληνικό ζήτημα μέσω του ΔΝΤ είναι αρκετή για να τους ενδιαφέρει να υπάρξει μία θετική κατάληξη.