Αποφασίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την παράταση της έκτακτης παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Πως συνδέεται η απόφαση με τη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης-πιστωτών.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, τουλάχιστον όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και σίγουρα για όσο η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα». Αυτό δηλώνει ανώτερη τραπεζική πηγή, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ, κατά την οποία αναμένεται να υπάρξει νέα παράταση της ισχύος του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες.
Το άτυπο τελεσίγραφο των Ευρωπαίων έχει οριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή, επομένως η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να αποφασίσει την απότομη παροχή οξυγόνου προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, προσθέτει η ίδια πηγή.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει σταματήσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα στις πράξεις αναχρηματοδότησης, με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να χρειάζονται τον έκτακτο μηχανισμό ELA, μέσω του οποίου ο πιστωτικός κίνδυνος αναλαμβάνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Στις 4 Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ είχε ανανεώσει για δύο εβδομάδες την ισχύ του ELA, ενώ ξένα δημοσιεύματα θέλουν τις ελληνικές τράπεζες να ζητούν από τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα να αιτηθεί νέα αύξηση του ορίου της έκτακτης ρευστότητας. Την περασμένη εβδομάδα ο Μάριο Ντράγκι προχώρησε στην αύξηση του ELA κατά 5,6 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστεί ο αντίκτυπος των εκροών καταθέσεων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της JPMorgan, από τις αρχές του έτους οι εκροές καταθέσεων ανέρχονται περί τα 21 δισ. ευρώ, λόγω της αβεβαιότητας που προκάλεσαν κυρίως οι πρόωρες εκλογές του Ιανουαρίου αλλά και το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας.
Για πόσο, όμως, ακόμη η ΕΚΤ θα στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες; Το σίγουρο είναι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του Ντράγκι, ότι όσο υπάρχει πρόγραμμα η ΕΚΤ όχι μόνο θα προσφέρει την απαραίτητη ρευστότητα αλλά και θα επανεξετάσει το θέμα της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων.
Το ερώτημα είναι τι θα γίνει αν δεν υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με το Eurogroup μέχρι την Παρασκευή. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, οι ελληνικές τράπεζες περιμένουν με αγωνία τη σημερινή ανακοίνωση, όπου αναμένεται να φανούν οι προθέσεις της Κεντρικής Αρχής, καθώς η ισχύς του ELA ανανεώνεται κανονικά κάθε δεκαπενθήμερο.
Όσο για τους αναλυτές, η Barclays σημειώνει ότι Αν οι ελληνική πλευρά δεν καταλήξει σε συμβιβασμό με την Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, τότε ο ELA πιθανότατα θα διακοπεί. Από την πλευρά της, η Jennifer McKeown, αναλύτρια της Capital Economics δηλώνει στο Bloomberg: Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Αρχών της Ε.Ε. είναι πιθανή όμως μπορεί να χρειαστεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και στο μεταξύ η ΕΚΤ θα μπορούσε να τραβήξει… από την πρίζα τις ελληνικές τράπεζες, εξαναγκάζοντας στην ουσία τη χώρα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.